31. oktober 2020 je datum, ki bo za vedno ostal zapisan kot mejnik slovenskega golfa, saj je Ani Belac uspelo to kar pred njo še ni nobenemu Slovencu ali Slovenki. Ana je v Pinehurstu v Severni Karolini zmagala na profesionalnem turnirju z nagradnim skladom 200.000 ameriških dolarjev, kar je absolutno največji uspeh v njeni šest mesečni karieri in nova letvica za slovenske golfiste.
 
Praktično na domačem igrišču je 23-letna Portorožanka vodila vse štiri dni, kar priča o njeni odlični formi, veliki meri samozavesti in prepotrebni zbranosti. Uvodna dneva ji je sledila Tajvanka Peiyun Chien (zmagovalka Daytone), ko pa je Chienova tretji dan igrala precej slabše je bilo jasno, da bo Belačevi težko katera od tekmovalk prišla blizu. Ana je v izjemno neprijetnih vremenskih razmerah, ko sta igro krojila veter in nizke temperature, ostala na visokem nivoju, brez večjih nihanj. Uvodna dneva je na igrišču s parom 72 potrebovala 66 in 71 udarcev, finalna dneva pa 70 in 74, kar ji je zadnji dan omogočilo nekaj manj tvegane igre in dokončno potrditev o prvi, zgodovinski slovenski zmagi med profesionalnimi igralkami. Ana Belac je svoje delo opravil z odliko, po turnirski zmagi pa je dejala: »Še vedno sestavljam koščke zadnjih štirih dni. Navdušena sem in zelo vesela.
Hvaležna sem, da lahko tekmujem, še posebno na tako izjemnem igrišču. Kar hitro sem se privadila ritmu na profesionalni turneji, kar se je nedvomno poznalo na zadnjih turnirjih. Končno mi je uspelo sestaviti odlične igre ves čas turnirja. Tu sem se osredotočala le na posamezne udarce in nisem razmišljala o končnem razpletu. Zadnji dan je bilo kar težko, a mi je uspelo.« 
 
Skupni vrstni red, Pinehurst (Carolina Golf Classic)
 
1.ANA BELAC (SLO) -7
2.ALLISON EMREY (ZDA) -3
3.LAUREN COUGHLIN (ZDA) -2
 
Na turnirju sta Ano spremljala mama Erika in univerzitetni trener Dan Brooks. Slednji je poveljeval ekipi univerze Duke, ki je bila lani univerzitetni prvak, v eni od glavnih vlog pa je bila prav Ana Belac. Slovenska šampionka je letos nastopila na osmih turnirjih in prav na vseh je bila pod rezom, kar je za novinko zelo uspešno. Ko dodamo še tri uvrstitve med deseterico in na koncu še zgodovinsko zmago, je jasno, da je letošnja sezona izjemna. Ana je za zmago v Pinehurstu prejela ček za 30 tisoč ameriški dolarjev, na lestvici serije Symetra pa je napredovala na drugo mesto. Razvrstitev je pomembna za vstop med elitno LPGA, kjer pa so nagradni skladi v povprečju vredni okrog dva milijona dolarjev. Zmaga in ostali Anini rezultati so še toliko bolj vredni, saj se je zaradi situacije v svetu in skrajšane sezone kar precej golfist, ki sicer nastopajo v LPGA odločilo za nastope v seriji Symetra.
 
Vrstni red Symetra (pot do LPGA):
1.FATIMA FERNANDEZ CANO (ŠPA) 48.069$
2.ANA BELAC (SLO) 47.132$
3.KIM KAUFMAN (ZDA) 42.734$
4.BAILEY TARDY (ZDA) 40.128$
5.PEIYUN CHIEN (TAJVAN) 36.570$ 
 
Na letošnjem razporedu je le še en turnir in sicer ta teden od 3. do 6. novembra v Davidsonu (Severna Karolina). Vstopnice za LPGA za leto 2021 bo prejelo pet najboljših z lestvice Symetra.
 
 
 
 

Nov 01, 2020