St. Andrews, mestece na vzhodni obali Škotske je kraj, ki bi ga moral vsaj enkrat v življenju obiskati vsak pravi golfist. Ali ste vedeli, kaj morate storiti, če želite odigrati rundo v zibelki golfa”?

Kljub temu, da se je v zadnjih letih položaj na tem področju močno spremenil, pa se golf še vedno ni povsem otresel slovesa za elite rezerviranega športa. Pri tem imajo pomembno vlogo nekateri klubi in nenazadnje najbolj čislani turnir, Masters. Običajni smrtnik, ki bi želel v Augusti rezervirati štartni čas, bi namreč ob trdno zapahnjenih mogočnih vhodnih vratih naletel le na zelo začuden pogled strogega varnostnika.

Zato je marsikateri ljubitelj palic in majhne žogice presenečen, ko izve, da je položaj v zibelki golfa, v St. Andrewsu na Škotskem povsem drugačen. Tam si lahko slehernik skozi vse leto ogleda znamenitosti, ki jih lahko sicer občuduje na televiziji. Še več. Runda na “Old Courseu” je precej bolj dostopna kot se zdi. Tule je nekaj nasvetov.

Osnovni pogoj je, da vaš hendikap ni višji kot 36 (ženske) oziroma 24 (moški). Če ste sami in sodite med lovce na srečo, je prva možnost, da se odpravite v St. Anrews in se prijavite v starem paviljonu ob klubski hiši in upate, da boste dobili mesto v eni izmed igralnih skupin, ki niso povsem polne. Praviloma igralci, ki imajo še prostor v svoji skupini radi sprejmejo ostale ljubitelje golfa.

V St. Andrewsu vam ponujajo tudi več paketov, ki vam zagotavljajo tudi igranje na “Old Coursu”. Slaba stran le teh je, da so praviloma precej zasoljeni. Naslednja možnost je, da skušate na spletni strani igrišča rezervirati svoj štartni čas s pomočjo formularja. V kolikor pri tem ne boste uspešni vam ostaja še eno upanje. Žreb štartnega časa. Polovico štartnih časov v St. Andrewsu namreč razdelijo na ta način. V kolikor želite biti “v bobnu”, morate svoje podatke sporočiti 48 ur pred želenim terminom.

Seveda pa je veliko lažje dobiti prosto mesto v nizki oziroma zimski sezoni, ko so tudi igralnine malce bolj žepu prijazne. “Green Fee” takrat stane 85 funtov, v visoki sezoni pa boste za karto odšteli 175 funtov.

Žal pa so v tem trenutku vsi termini na “Old Coursu”, ki jih je mogoče rezervirati vnaprej med 1. aprilom in 31. oktobrom 2017 že zasedeni.


Okt 11, 2016