Velikana ni več med nami

V vsakem športu so prisotne razprave o tem, kdo je najboljši vseh časov. O Arnoldu Palmerju pa ne govorijo le številke...

25. septembra, le dva pred začetkom Ryderjevega pokala je prenehalo biti srce športnega velikana. Arnold Palmer je s petinšestdesetimi peti na večni lestvici po številu zmag na turneji PGA. V karieri je osvojil tudi sedem lovorik na največjih turnirjih. Najuspešnejši je bil prav na najbolj čislanem med njimi – v Augusti si je med leti 1958 in 1964 priboril kar štiri zelene suknjiče.

Toda “Kralj”, kot so ga klicali ljubitelji igre na zelenicah, je bil veliko več kot to. Kot član velike trojice (ob Jacku Nicklausu in Garyju Playerju) je eden izmed najbolj zaslužnih ljudi, da je golf danes eden izmed najbolj priljubljenih in razširjenih športov na svetu. “Arnie” je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj Markom McCormackom, ustanoviteljem danes najvplivnejše športne marketinške agencije IMG postavil temelje za celoten profesionalni šport. V zlati dobi televizije je bil karizmatični junak s katerim se je lahko poistovetil vsak. Igralec oziroma “mož s sosednje ulice”, ki je leta 1974 postal član prve generacije v golfski hiši slavnih, je uspešno pomagal razbijati mit, da je igra, ki so jo pred stoletji začeli igrati škotski pastirji rezervirana le za elito.

Vzljubile in ljubile so ga generacije ne le privržencev golfa. Njegovi navijači so zasloveli po imenu “Arnie's Army” - Arnijeva vojska. Zvesto so ga spremljali tudi po koncu bogate kariere. V zadnjem času najbolj glasno na njegovem turnirju, ki sodi med najbolj priljubljene na ameriški turneji. Prav ta turnir, Arnold Palmer Invitational, pa je bil za Gospoda Palmerja najlepša priložnost za delovanje na področju, ki je bilo po športni upokojitvi njegova strast – pomoč bolnim otrokom.

Na svoji življenski poti se je dotaknil mnogih. Tudi v pozni starosti je navduševal s svojo življensko energijo in pozitivnim pristopom. V času neosebne elektronske komunikacije, strokovnjakov za medije in javno podobo je bil znan kot človek, ki si je vedno vzel čas tako za prijatelje kot za pomoči potrebne. Bil je gentlemen stare šole.

V dneh, ko nas je zapustil velikan, dežujejo žalna sporočila z vseh strani. Martin Slumber je v imenu krovne golfske organzacije, R & A dejal: “Novico o smrti Arnolda Palmerja smo sprejeli z žalostjo v srcu. Bil je pravi gentleman, eden izmed najboljših igralcev golfa vseh časov in športna ikona. Njegov prispevek k športu je neprecenljiv. Spominjali se ga bomo kot karizmatičnega in nepozabnega ambasadorja igre na zelenicah, ki je bil priljubljen povsod po svetu.”

B.B.


Sep 26, 2016