Štirje slovenski golfisti so na turnirju portugalske serije PT Tour pustili močan vtis, še posebej odmevna pa je zmaga in z njo izjemen rezultat Žana Luka Štirna, nekdanjega študenta univerze Arkansas. Prav v ZDA je Žan Luka, po končanem študiju, nabiral prve profesionalne zmage, in lani na Dakota touru dosegel kar dve. Po vrnitvi v domovino se je posvetil treningom in v začetku letošnje sezone osvojil tretje mesto v Egiptu, na turnirju serije ProGolf Tour.

Turnir na Portugalskem je bil v okviru serije PT Tour (Portugal Tour) na igrišču Palmares v neposredni bližini stičišča zaliva Ribeira de Odiaxere in Atlanskega ocena. Že uvodni krog je bil v znamenju Žana Luka Štirna, ki je z rezultatom -7 prevzel vodstvo in kot se je izkazalo kasneje, ga do zadnjega udarca ni več izpustil. Drugi dan je 25 letni Štirn, še vedno odigral odličnih -6, a se mu je le na udarec razlike približal Portugalec Tomas Guimaraes Bessa. Zadnji dan, zadnja igralna skupina in le omenjena golfista v boju za zmago. To je situacija, ki od lanskih, ameriških izkušenj, ustreza Žanu Luku. Boj za naslov, boja za konkretnejšo osredotočenost in boj za miselno stabilnost. Vse to je uspelo slovenskemu golfistu, ki je zadržal vse napade Portugalca. Žan Luka je na 16. in 17. luknji odigral dva birdija, Portugalec pa je bil prisiljen v tveganje, kar se mu ni izplačalo, saj je 18. luknjo odigral z bugijem. To je bila slovenska zmaga za vztrajnost in trdo treniranje vso sezono. Žan Luka Štirn je v treh dneh odigral izjemen rezultat -17, in pri tem v žep pospravil 19 birdijev in celo en eagle. Portugalec Bessa je bil dva udarca prekratek, vsi ostali so bili daleč zadaj. Anglež Hill na tretjem mestu kar 14 udarcev za Štirnom. To je bila tretja profesionalna zmaga 25 letnega slovenskega golfista.

Spodbudno je nastopil tudi mlajši od bratov Štirn, Gal Patrik, ki je s +2 turnir končal na 12. mestu. Gal Patrik je odlično igral prvi in tretji dan (-1 in -2), v poduk pa ostaja druga runda, ko je na 15. in 17. , pa tudi na 18. luknji zapravil realne možnosti za končno tretje mesto. Anže Leskovar je turnir na Portugalskem končal na 17. mestu (+6), Mark Trnovec (+8), pa mesto za njim.


Nov 20, 2022