V dneh, ko so se v Parizu srečali najboljši golfisti iz ZDA in Evrope v boju za prestižni Ryder Cup, se je na igrišču za golf v Lipici zaključilo že sedmo tekmovanje za Ryder Cup Lipica 2018.


Pri Golf klubu Lipica smo si pred leti zamislili, da bi po zgledu slavnega Ryderjevega pokala organizirali letni dvoboj ekip med italijanskimi in slovenskimi člani kluba. Tekmovanje že sedem let poteka v isti obliki kot pravi Ryderjev pokal: dvoboji parov po sistemu »fourball«, dvoboji parov po sistemu »foursome« in dvoboji posameznikov po sistemu »match play«.
 

Ne gre samo za športno srečanje golfskih amaterjev, lipiški Ryder Cup želi krepiti prijateljstvo, medsebojno spoznavanje in spoštovanje igralcev z obeh strani slovensko-italijanske meje. Tekmovalna napetost, fair play in spoštovanje pravil potrjujejo, da smo na pravi poti. Vsekakor je namen kluba, da nadaljuje s to lepo tradicijo.
 

Letošnji zmagovalec je bila slovenska ekipa, ki je osvojila 13,5 točke od 24 možnih. V soboto, 29. septembra, je bilo najprej odigranih 6 dvobojev »fourball« z rezultatom 3 : 3 in 6 dvobojev z rezultatom 3,5 : 2,5 za slovensko ekipo. V nedeljo je bilo odigranih še 12 dvobojev posameznikov, v katerih so člani slovenske ekipe osvojili 7 točk, člani italijanske pa 5 točk.
 

Pred finalnimi nastopi, ki so potekali v tipičnem kraškem vremenu (prekrasnem, a hladnem, vetrovnem in sončnem) na zelo lepo urejenemu igrišču v Lipici, se je od aprila do septembra odvilo 8 kvalifikacijskih turnirjev. Na osnovi teh sta kapetana italijanske ekipe Moreno Bardelli in slovenske ekipe Suadam Kapič določila ekipi 12 kvalificiranih igralcev in še skupno 6 rezervnih igralcev.
 

Finale je bilo napeto do konca, saj je odločitev o zmagovalcu padla prav v zadnjih srečanjih. Predsednik kluba Branko Florjanič je na pogostitvi po končanem tekmovanju predal prehodni pokal zmagovalni ekipi.
 

Suadam Kapič

 


Okt 10, 2018