Prvi oktobrski turnir evropske serije LET je bil ob Sredozemskem morju v kraju Sitgest, približno 15 kilmetrov južneje od Barcelone. Igrišče golf kluba Terramar je prineslo nov sijajen dosežek slovenskega golfa, ki bo zahvaljujoč Pii Babnik zapisano v zgodovino. 17 letna Ljubljančanka je turnir Estrella Damm (pivovarna), imenovan tudi kot Mediteransko odprto prvenstvo, končala na izjemnem drugem mestu, kar je njen drugi najboljši rezultat karieri. Seveda še vedno na čelu ostaja prva profesionalna zmaga Babnikova v začetku junija na turnirju Jabra ladies open v francoskem Evian les Bainsu. Dober turnir je tudi za Katjo Pogačar, ki je imela nekaj smole, a vseeno sredozemsko zgodbo končala na 20. mestu.

Pia je v Sitgestu po treh rundah zaostala le za Švedinjo Majo Stark, štiri leta starejšo tekmico, ki je šele letos začela s profesionalno potjo in nanizala še drugo zmago v evropski seriji LET. Švedinja, podobno kot Babnikova, ni bila v ospredju po dveh rundah, a je v zadnji rundi spreobrnila celoten potek turnirja. Prav vse se je zavrtelo v nasprotno smer, kot je sprva kazalo. Vodilna po dveh dneh Magdalena Simmermacher je verjetno že čutila, da lahko postane prva Argentinka s profesionalno zmago v zgodovini, a kaj ko je zadnjih 18 lukenj lahko povsem drugačnih kot tistih, istih 18, pred dnevom ali dvema. Argentinka je zadnji igrala +7 in pristala na 14. mestu, prav nasprotno pa sta se visoko dvignili Stark in Babnik. Švedinja je zadnji dan, kljub močnemu vetru, igrala -7, Slovenka pa -4. Ta dan je bilo samo devet rezultatov pod parom igrišča, kar je daleč najmanj v primerjavi z uvodnima dnevoma. Po drugem največjem uspehu v karieri je Pia dejala: »Nič posebnega se ni zgodilo prvi dan, ko sem dosegla slabši rezultat. Nekaj patov ni zadelo cilja, pa tudi kakšen začetni udarec ni bil najbolj prepričljiv. Zadnji dan je kar pošteno pihalo, a se je poznalo, da sem trenirala. Vetrovne sunke zdaj lažje nadzorujem. Kot pravim, korak po korak in sem prišla do drugega mesta.«

Pio je tokrat spremljala vsa družina, ki je vmesni čas med rundami izkoristila tudi za plavanje v toplem morju, kot tudi za čim boljše spoznavanje z Robinom Ellisom. 27 letni Valižan je odlično opravil vlogo kedija. S Pio sta sodelovala prvič in se dobro ujela, tako na igrišču kot zunaj njega. Elis je bil letos kedi na  Euro pro touru (turnirji v Veliki Britaniji), gre pa za izobraženega psihologa, ki je tudi skrben analitik ter dober poznavalec vetrovnih razmer.

Robin Ellis in Pia Babnik (foto: Tristan Jones / LET)

Pohvaliti velja tudi Katjo Pogačar, ki se ji je po dveh rundah obetala uvrstitev med najboljših deset, a tudi njej se je pripetilo nekaj nevšečnosti prav zadnji dan. Po dveh rundah sta bili Pia in Katja izenačeni, slednja pa je zadnji igrala pet bugijev, več kot oba prejšnja dneva. Trije udarci nad parom so Katjo potegnili po lestvici navzdol na 20. mesto, kar pa je še vedno najboljši letošnji posamični rezultat najbolj izkušene slovenske golfistke. V drugem delu sezone se je Katjina forma pošteno dvignila, saj je Ljubljančanka na zadnjih treh turnirjih vselej opravila z rezom. Po 20. mestu na igrišču Terramar pa je dejala: »Igrišče morda ni bilo najbolje pripravljeno, zato se je bilo potrebno prilagoditi vsaki luknji posebej. Sem se pa zabavala, kar mi je še posebej všeč in res se veselim naslednjih turnirjev.« Katji je tokrat v vlogi kedija pomagala kar njena teta in več kot očitno sorodna duša odlično vpliva na njeno razpoloženje ter posledično na igro. Dekleti, kar tako naprej.

Pio in Katjo od 14. do 16. oktobra čaka ekipni in posamični turnir v New Yorku, kjer bo skupni nagradni sklad 1 milijon evrov.

Omeniti velja tudi to, da dekleti nista bili edini slovenski predstavnici na turnirju v Španiji. Tam je bil tudi Urban Sodnik, ki je v vlogi kedija spremljal Danko Linette Littau Durr Holmslykke. 24 letna Danka je preživela rez in na koncu osvojila 54. mesto.

Katja Pogačar na turnirju LET v Španiji (Terramar) (foto: Tristan Jones /  LET)

Pia Babnik na turnirju LET v Španiji (Terramar) (foto: Tristan Jones /LET)

 


Okt 05, 2021