Nekdanji vrhunski poljski nogometni vratar Jerzy Dudek je bil ključni mož Liverpoola ob veličastni zmagi v Ligi prvakov v Istanbulu 2005, ko je po zaostanku 0:3 po prvem polčasu že kazalo na gladko zmaga Milana. Liverpool se je v drugem polčasu vrnil z goli Gerrarda, Šmicerja in Alonsa, nato pa je v podaljških na sceno stopil Jerzy Dudek in obranil strel Andreja Ševčenka, ki so ga že vsi videli v mreži. Junak srečanja je postal, ko je pri izvajanju enajstmetrovk ubranil strela Pirla in Ševčenka in poskrbel za “Čudež v Istanbulu” kar še danes velja za enega največjih uspehov Liverpoola. V sezoni 2007-2008 se je preselil k Realu v Madrid in tam ostal štiri leta in z belim baletom osvojil špansko prvenstvo in pokal. Po zaključku kariere se je vrnil v Krakov, kjer živi z ženo Mirello, sinom in dvema hčerkama in ves svoj prosti čas namenja golfu nad katerim se je navdušil med igranjem v Madridu 2008. “ Žena ima dovoljenje za igro, sin že študira v tujini, hčerki pa nista preveč zagreti, tako da igram večinoma s prijatelji” mi je povedal pred zaključno podelitvijo nagrad v Kuala Lumpurju, kjer je kot član poljske ekipe sodeloval na svetovnem golfskem amaterskem prvenstvu (WAGC) in je bil na svečani otvoritvi tudi nosilec zastave svoje reprezentance.

“Golf sem prvič od blizu spoznal v Liverpoolu, kjer je nekaj igralcev in predvsem klubskih delavcev igralo v okoliških klubih. Leta 2006 je Tiger Woods v času The Opna najel hišo v bližini moje in okoli njega je bila vedno takšna gneča, da ga nisem mogel niti videti. Do vseh drugih golfistov vključno z Philom Mickelsonom si lahko prišel brez težav in spomnim se, da smo celo prestavili trening in končali prej, da so ga lahko šli klubski delavci gledat na turnir na Royal Liverpool” je na vprašanje kakšni so njegovi golfski začetki odgovoril danes 49-letni Dudek. Še vedno je fit kot v svojih profesionalnih nogometnih časih, zato ni čudno, da je z 187 centimetri tudi odličen golfist z hendikepom 0. 

“Moji pravi golfski začetki segajo v 2008, saj v Madridu nisem bil prvi vratar in sem malo igral. Blizu našega trening centra je bilo igrišče za golf in po nekaj poizkusih na vadišču sem hotel igrati, čeprav nisem imel izpita in je bil za igranje zahtevan hcp 28. Direktor igrišča me je prosil naj pokažem par udarcev in ko kaj več kot 100 metrskega »slajza« z drajverjem nisem spravil skupaj mi je ponudil, da bo moj trener zastonj, če mu prinesem karte za tekme Real Madrida” se je Jerzy z nasmehom spominjal svojih prvih poizkusov. Bil pa je zagnan in poleg treningov na vadišču z čipanjem razril tudi zelenico za hišo, zato ga je vrtnar začudeno vprašal, kaj se je dogajalo na vrtu. “ Seveda nisem priznal, so pa vsi vedeli in me začeli klicati “vrtni golfsit”. Sem pa vsem zaprl usta, ko sem po pol leta treninga šel na prvi turnir in zmagal z 57 neto točkami.”

Od tam je šla njegova igra samo še navzgor in po letu in pol je že imel single hendikep. Njegova nogometna kariera je šlo proti koncu in ko se je po njenem zaključku preselil nazaj v Krakov je golf postal šport številka ena, ki mu še danes posveča ves prosti čas. “ Sem kapetan svojega kluba, zato veliko časa preživim s fanti, saj je za nas klubsko prvenstvo najpomembnejša tekma golfske sezone. Pozimi gremo na počitnice v Belek, kjer sem bil že več kot dvajsetkrat, poleg tega pa rad hodim tudi na WAGC ali WAGI, saj so tekmovanja vedno v času, ko je naše igrišče na Poljskem že zaprto.”

Jerzy Dudek igra z drajverjem Ping, železi Srixon in starim Bridgestone blade paterjem in je najmočnejši v kratki igri na hitrih zelenicah. “ Bolj kot so hitre, raje jih imam in na Kota Permai tukaj na WAGC, kjer je bila hitrost 11 sem naredil pet birdijev prvi dan tekmovanja. Ko se mi je zdelo že vse enostavno mi je pa soigralec rekel, da bom postavil rekord igrišča in sem nato potreboval kar 42 lukenj do naslednjega birdija,ki sem ga zadel z patanjem izven zelenice šele četrti dan turnirja.” Na tekmovanju je nastopil kot zmagovalec poljskih kvalifikacij v kategoriji hcp 0-5 še iz leta 2020, ko finalnega turnirja v mehiškem Cancunu zaradi epidemije Covid-19 niso odigrali. Poljaki so bili letos ena od najštevilčnejših reprezentanc, kar je za državo, ki ima samo deset tisoč golfistov med 38 milijoni prebivalcev in samo 35 igrišč od tega jih je 19 z osemnajstimi luknjami zelo lep uspeh. Prijeten pogovor sva končala malo preden so celotno ekipo Poljske poklicali na oder, saj so prejeli fair-play nagrado, ki je poimenovana po ustanovitelju WAGC tekmovanja Švedu Svenu Tumbi, ki je bil je švedski reprezentant v hokeju in štirikratni udeleženec olimpijskih iger.

 


Nov 23, 2022