Evropa, kako naprej?
 

Izgubljati ni nikoli zabavno. Še posebej, če si na čelu posadke. V teh dneh, ko se je vročica po Ryderjevem pokalu malce polegla, poraženi kapetan Darren Clarke razmišlja o prihodnosti,,,

Bilo je glasno. Včasih ne preveč športno. Ampak tudi to je del najpomembnejšega moštvenega tekmovanja v golfu. Kdor se uvrsti na to tekmo, dobro ve, da gledalci v ključnih trenutkih ne bodo tiho kot miške. Na igrišču Hazeltine golf kluba so tako prišli na svoj račun tudi tisti ljubitelji golfa, ki radi spustijo glasilke z vajeti. Med njimi je, kot povsem anonimen gledalec na socialnih omrežjih zablestel Bill Muray. Ameriški filmski zvezdnik, sicer v prostem času zagret ljubitelj slovenske vodke in še bolj navdušen golfist je lastnoročno (oziroma le s pomočjo lastnih glasilk) na noge vzdignil celotno domačo tribuno.

To je bil le eden izmed trenutkov, ki se bodo zapisali v zgodovino dogajanja na igrišču v Minnesoti. Hazeltine se je z organizacijo Ryderjevega pokala vpisal med klube s skoraj popolno zgodovino na področju organizacije največjih turnirjev. Vse skupaj pa se na žalost evropskih ljubiteljev igre na zelenicah ni končalo z zmagoslavjem Evrope. Resnici na ljubo je bil niz zmag v zadnjih letih dolg in impresiven. Kot pravi pregovor po vsakem dežju posije sonce. Tokrat pa bi lahko rekli, da bo vsakem soncu enkrat pade tudi dež. Spomnimo se čudeža na igrišču Medinah, ko so “naši” poskrbeli za čudežni preobrat in končno zmago s 14 in 1/2 proti 13 in 1/2. Vedno ni mogoče računati na takšen čudež. Življenje je sestavljeno iz ciklov. Iz vzponov in padcev,

Tudi šport. Posebej v moštvenih športih je ta trend zelo prisoten. Gre za gradnjo, dozorevanje, vrhunec, kateremu sledi počasen padec. Evropska izbrana vrsta je bila pred letošnjim Ryderjevim pokalom v fazi ponovne izgradnje. Zaradi številnih novincev je tudi na papirju veljala za, kot pravijo Američani, “under doga”. V vlogi velikega favorita so bili domačini, ki so jo ob bučni podpori s tribun znali izkoristili.

Končna zmaga je bila prepričljiva. 17 proti 11. Toda kljub temu, je na trenutke kazalo, da bi gostje lahko presenetili domačine. Toda v ključnih trenutkih je zmanjkalo sreče. Neverjetno je namreč, kako močno lahko na vse ostale vpliva razplet enega samega dvoboja. Tokrat se računica Darrenu Clarku ni izšla. Po bitki je lahko biti general zato ni malo kritikov, ki poraženemu kapetanu očitajo slabo ali vsaj napačno vodenje. Predvsem pa “neupravičeno vabilo” Leeju Westwoodu. Bi se vse razpletlo drugače, če bi za Evropo igral Russel Knox? Kdo ve? Ena stvar pa nedvomno drži. Vsak poraz lahko prinese dragocene izkušnje. Še posebej posebej pomembne so v boju z Američani dobili evropski novinci v elitnem tekmovanju. V Parizu bodo lahko zaigrali bolj sproščeno. Tudi zato, ker bodo lahko takrat oni računali na trinajstega člana ekipe. Na bučne gledalce na tribunah igrišča Le Golf National.

BB


Okt 06, 2016