Antognolla - Zimski golf v Italiji blizu Perugie

Naši zahodni sosedje imajo dolgo in bogato golfsko zgodovino, zato je ta šport pomemben del turistične ponudbe v vsej državi. Golfska igrišča boste našli v vseh pokrajinah in so zaradi milih zim odprta skozi vse leto. Za Slovence so najbolj zanimiva tista ob Jadranski obali, na poti proti jugu Apeninskega polotoka pa smo obiskali tudi enega izmed najboljših italijanskih igrišč, ki je od Perugie oddaljen manj kot dvajset kilometrov.

 

Deževna in skoraj šesto kilometrov dolga pot iz Ljubljane mimo Benetk, Ravene in Cesene je bila hitro pozabljena, ko smo pozno popoldne prispeli v srednjeveški gradič Castello di Valenzino, ki je od igrišča oddaljen samo pet kilometrov. Tudi Perugia, ki je glavno mesto pokrajine Umbrija je oddaljena manj kot dvajset kilometrov, zato smo na večerji v lokalni restavraciji poizkusili tipične jedi teh krajev. Testenine, zelenjava in seveda meso iz žara so ob steklenici vina samo podžgali naša pričakovanja o igranju na igrišču, ki se redno uvršča na lestvico najboljših deset v Italiji.

 

 

Megličasto decembersko jutro je napovedovalo hladen dan, a je na našo srečo opoldansko sonce pregnalo oblake in odigrali smo zanimivo partijo golfa pod gradom Antognolla, ki je bil zgrajen v 12. stoletju in po katerem je igrišče tudi dobilo ime. Priznani ameriški golfski arhitekt Robert Trent Jones Jr. je narisal zares zahtevno igrišče, ki pa poleg težavnosti vsakogar očara z odličnim unikatnim razgledom na vsaki luknji. Razgiban teren po katerem se vije igrišče zahteva veliko golfskega znanja, saj so le redke luknje speljane po ravnem in brez večje višinske razlike. Zato je potrebno pred začetnim udarcem na vsaki luknji dobro razmisliti s kakšno palico se je boste lotili. Igrišče je iz rumenih udarjališč za moške dolgo 5791 metrov in iz rdečih udarjališč za ženske 4999 metrov s parom 71.

 

 

Že prva luknja (par 4, 361 metrov) je dober preizkus znanja, saj si zaradi velikga jezera na desni želite žogico udariti bolj na levo stran fairwaya, kjer pa je arhitekt postavil velik bunker. Naslednji dve luknji sta po težavnosti najlažji na igrišču in med udarci ponujata veličasten pogled na grad, ki ga sicer med igranjem gledate ves dan iz različnih kotov. Na četrti luknji (par 4, 318 metrov) prvič igrate v hrib in višinska razlika ter dvignjena zelenica obkrožena z bunkerji zahtevajo dolge in natančne udarce. Peta luknja teče po hribu navzdol in se konča z zelo prostorno dvojno zelenico ( podobno kot deveta in osemnajsta luknja na Royal Bled) na kateri je tudi zastavica sedemnajste luknje, (par 3, 156 metrov) z največjo višinsko razliko na igrišču, ko z vrhu hriba udarjate v dolino. A do tja vas čaka še dolga pot z veliko vzponi in spusti podobno kot na Otočcu ali v Mokricah. Šesta, sedma in še posebej osma luknja se igrajo strmo po hribu navzgor, kar vas pripelje na najvišjo točko igrišča odkoder imate čudovit razgled na celotno dolino.

 

 

Nadaljevanje je bolj prijetno, saj med igranjem po hribu navzdol vaše žogice končno letijo dlje kot običajno in tudi sicer je drugi del igrišča bolj prijazen do igralcev, ki niso vrhunski golfisti. Fairwayi so širši, a bunkerji pred zelenicami zahtevajo natačne udarce, ker so prostorne in hitre zelenice pravi izziv in je pomembno, kje na zelenici se ustavi vaša žogica. Direktor igrišča je Francoz Cesar Burguiere je bil v mladosti poklicni igralec, zato dobro ve kakšno igrišče želi upravljati in zelo skrbi, da so vzdrževalci pozorni na vsak detalj. Načrti lastnikov so veliki , saj že dve dve leti prenavljajo hotel v grajskem poslopju, ki ga želijo odpreti v sezoni 2025 in ko mu bodo dodali še luksuzne vile z bazeni in wellnes. V okolici je že sedaj veliko prestižnih vil in počitniških enot, ki se oddajajo petičnim gostom iz Evrope in ZDA, saj je igrišče vsega dve uri vožnje oddaljeno od Rima ali Firenz. Tako bo Antognolla ob vrhunskem igrišču dobila še infrastrukturo v najvišjem turističnem standardu.

 


Dec 21, 2023