Dve slovenski golfistki tekmujeta na evropski profesionalni turneji seriji LET. 26-letna Katja Pogačar in deset let mlajša Pia Babnik sta pretekla tedna igrali v Savdski Arabiji, točneje v mestu King Abdullah Economic City na obali Rdečega morja. 

Nekdanji Savdski kralj King Abdullah Al Saud (umrl 2015) je ob svoji inavguraciji leta 2005 začel z gradnjo futurističnega mesta, kamor bi se nekoč stekal ves svetovni kapital, v njem pa imele sedeže vsa največja podjetja. Čas gradnje še traja, nekatera podjetja so se v Economic City že naselila, razvoj pa bo trajal še kaj nekaj časa. So pa zato profesionalne golfistke v seriji LET (Ladies European Tour) imele priložnost igrati na dveh turnirjih ter vsaj malce, sicer pa zaradi korone virusa precej okrnjeno, spoznati kraj in okolico. Za dva turnirja so organizatorji na igrišču Royal Greens Golf gostili 110 igralk z vsega sveta ter jim namenili skupaj kar 1,5 milijona dolarjev nagradnega sklada.

Na prvem turnirju se je najbolje izkazala Danka Emily Kristine Pedersen, ki je za zmago prejela 127 tisoč dolarjev. Tokrat slabše od pričakovanj sta s prvim turnirjem opravili obe Slovenki. Pia Babnik je sploh prvič ostala pod rezom, Katja Pogačar pa je imela smolo, saj je morala igrati s sposojenimi palicami, kajti njene so na poti do arabskega polotoka naprej pristale v Mehiki. 

Drugi turnir pa so si organizatorji zamislili malce drugače; kot pravijo neposredni indici, malce nerodno, a vseeno zanimivo. Dekleta so igrale svoj turnir kot smo vajeni, hkrati pa so bila enakomerno razdeljena v 37 ekip. Znotraj ekip so se šteli posamezni rezultati, skupni seštevek tričlanske ekipe, pa je dal vrstni red ekip.

V posamični konkurenci je ponovno blestela Pedersenova, ki je slavila zmago tako med posameznicami kot tudi v ekipni tekmi. Danka, ki je vodilna na lestvici Race to Costa del Sol (lestvica evropskega toura LET), je v 14 dneh zaslužila 207 tisoč dolarjev. 

Precej bolje se je tokrat izkazala Pia Babnik. Tretji dan je že ulovila odličen ritem in občutek igranja v močnem vetru, hkrati pa je v ekipi z Avstralko Stephanie Kyriacou (druga med posameznicami) osvojila drugo mesto, kar ji je prineslo 14 tisoč dolarjev. Posamično 39. mesto sicer ne bo ostalo v najlepšem spominu, a so bolj kot vse ostalo so pomembne izkušnje, ki jih je najstnica pridobila v petih vihravih krogih. Dobro je drugi turnir, tokrat s svojimi palicami, začela Katja Pogačar, ki pa je žal drugi krog naredila dva dvojna bugija, kar je v svetovni konkurenci dovolj za padec po lestvici. Katja vseeno Savdsko Arabijo zapušča z dvignjeno glavo, saj je ekipa Finke Sanne Nuutinen osvojila šesto mesto, vsaka od treh igralk pa si je prislužila dobrih 4 tisoč dolarjev. Finančno nagrado je prejelo le prvih deset ekip od skupno 37-ih. 

Pred igralkami je le še zadnji turnir v španski Marbelli ob Sredozemskem morju, ki bo tokrat ponujal 600.000 evrov. Na turnir se je zaradi lanske lestvice LET uvrstila Katja Pogačar, med tem, ko je Pia Babnik le ena od dveh z letošnje lestvice, ki sta si zaključni turnir zaslužili na osnovi rezultatov iz letošnjega leta. 

Katja Pogačar:»Moj cilj je, da še zadnjič letos uživam v igri in samem tekmovanju.«

Pia Babnik: »Zagotovo, da sem se malce bolj privadila igre v vetru, kar mi bi prav prišlo tudi v Španiji. Pričakujem še boljšo igro, potem pa kar bo pač bo.«

Turnir, ki se imenuje Andalucia Costa del Sol Open de Espana bo trajal od 26. do 29. novembra na igrišču kluba Guadalmina.


Nov 22, 2020