17 letna Pia Babnik sicer ni najmlajša zmagovalka turnirja evropske serije, je pa trenutno najmlajša tekmovalka med vsemi, ki nastopajo na tem drugem nivoju svetovnega golfa. Turnir v  kraju Evian les Bains je ponujal 200.000 evrov nagradnega sklada in prav Ljubljančanka si je odrezala največji kos denarne pogače, vreden 30.000 evrov. Z zmago je postala prva Slovenka, ki ji je to uspelo, hkrati pa bo na svetovni lestvici skočila tako visoko, da ji bo nova uvrstitev omogočila nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Pia Babnik, tako po Ani Belac, nadaljuje s pisanjem novih poglavij in presežkov v slovenskem golfu.

Na turnirju ob Ženevskem jezeru je nastopilo 132 golfist iz Evrope, Azije, Afrike in Avstralije. Pia je bila po treh dneh na vrhu izenačena z branilko naslova Angležinjo Annabel Dimmock, zato je o končni zmagovalki odločala dodatna luknja. Že takoj je mlada Ljubljančanka postavila nov mejnik, saj je žogico pri začetnem udarcu poslala kar 306 metrov daleč ter luknjo zaključila z birdiem, kar je bila le potrditev končne zmage. Britanka Dimmock, ki pa je prvo žogico poslala zunaj igralnega polja, pa se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Tretje pa so si delile Finka Nuutinen, Angležinja Johnson in Nemka Cowan. Na turnirju je nastopila tudi Katja Pogačar, ki je zelo dobro igrala drugi dan, žal pa si je v uvodni rudni priigrala prevelik zaostanek. Katja je turnir zaključila na 78. mestu, rez pa je zgrešila za dva udarca.

Ne glede na zgodovinski uspeh, pa se je resnična tekmovalna drama začela na uvodnih luknjah tretje runde, ko je Babnikova igrala dvakrat dvojni bugi (+2). V manj kot pol ure je bila v velikanskem zaostanku za vodilnimi. Pia je kljub slabemu začetku ostala mirna in predvsem osredotočena: »Ja, slabo sem začela. Potem pa sem si rekla, da bom do konca dneva odigrala še štiri pare, ostali bodo pa birdie-ji. Na tretji luknji sem igrala par (smeh. To je bil LPP – luknja prvega para), nato sta sledila dva birdie-a, in takoj sem bila precej boljše volje,« je finalni dan opisala mlada šampionka. Igra je bila v nadaljevanju vrhunska, a vse do konca se ni natančno vedelo, kakšen bo razplet. Vodilna Annabel Dimmock je igrala v zadnji skupini, le Piin oče Aleš je imel okvirno predstavo, kakšen bi lahko bil razplet ob koncu. Pred zadnjo luknjo je bilo jasno, da bi eagle zadostoval za zmago, vse ostalo je bilo v rokah Slovenke in Angležinje. Po 54-ih luknjah sta bili dekleti z 209 udarci izenačeni.

V dodatni luknji, kjer tekmovalki igrata toliko časa, dokler ena ne zmaga, je fantastično začela šest let in pol mlajša Pia, ki je žogico udarila kar 306 metrov, kar je na evropski turneji najdaljši začetni udarec. Angležinja je želela odgovoriti, a je njena žogica skrenila s prave poti. Pia se je zavedala izjemnega uspeha, še pred koncem prve dodatne luknje: »Že pred začetkom dodatne luknje, me je oče vprašal, kako se bom počutila, če ne bom zmagala. Pa sem mu rekla, da bom zagotovo zmagala. Prvi udarec mi je uspel, Annabelina žoga pa je šla malce po svoje in vedela sem, da bo za na zelenico potrebovala udarec več. Igrala sem birdie in uspela.«

Piin največji uspeh, sicer tudi največji slovenski uspeh na evropski turneji, je zadosten za silovit skok po svetovni lestvici, kjer naj bi se mladenka znašla na približno 320. mestu, kar je dovolj za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Oče in trener Aleš Babnik, ki ima poleg Pie doma še dva perspektivna 15- letna Jaka in Žiga, je dodal v olimpijskem tonu: »Pia je odločna in pozna, da smo dobro delali v zimskem obdobju, tako v tehničnem smislu, predvsem pa na moči. To se vidi po njenih izjemnih začetnih udarcih. Pia je odigrala 14 profesionalnih turnirjev, za točke na svetovni lestvici pa se šteje 35 odigranih, kar pomeni, da bo v naslednjih 21-ih samo še napredovala in plezala po lestvici. Po zmagi na turnirju Jabra Ladies Open sva s Pio rekla, da je v Tokiu blizu tudi medalja.«


Jun 06, 2021