V Španiji so golfistke zaključile letošnje sezone evropske serije LET, ki je v letu 2021 ponudila 25 turnirjev v Evropi, Afriki, Aziji in severni Ameriki. Še pred prihodom deklet na igrišče Los Naranjos blizu obmorske Marbelle, je bilo jasno, da je naslov najboljše golfistke osvojila 18 letna Tajka Atthaya Thitikul, ki je drugo uvrščeni Pii Babnik ubežala z preveliko prednostjo. Sta pa zato nekaj teoretičnih možnosti za morebitni skok po lestvici imeli Finka Sanna Nuutinen in Avstralka Stephanie Kyriacou.

17 letna Ljubljančanka ni najbolje odigrala prvo polovico turnirja (dve rundi), a na srečo tudi zasledovalki nista bila nič kaj bolj prepričljivi. Ko je Pia tretji dan odigrala vrhunskih -4, je bilo že kar dovoljeno slaviti končno drugo mesto. Pia se je po odličnem tretjem dnevu iz začelja prebila v zgornjo polovico najbolj uspešnih golfistk, zadnji dan pa je z -2 še nekoliko popravila uvrstitev in poslednji turnir v letu 2021 končala na zelo dobrem 19. mestu, ki si ga je delila še s tremi tekmovalkami. Kyriacou je na koncu igrišče ob Sredozemskemu morju končala na 5. mestu, kar ji je prineslo premalo točk za končno drugo mesto, je pa z veseljem sprejela 50.000€ za 3. mesto na letni lestvici Race To Costa Del Sol. Povsem je v drugi polovici turnirja odpovedala Finka Nuutinen, ki je v Španiji zasedla 36. mesto. Zmagovalka evropske serije Thitikul je za 3. mesto na turnirju vnovčila 36.000€, za skupno zmago pa še dodatnih 125.000€. Pia je dobre tri leta starejši Avstralki ušla za 188 točk in za drugo mesto na letni lestvici LET prejela 75.000€, med tem, ko je za napredek na zadnjem turnirju, ko je iz 56. mesta skočila na končno 19. mesto prejela slabih devet tisoč evrov. Pia z uvodnima rundama ni bila zadovoljna, a se ji je po odličnih naslednjih dveh, na obrazu prikazal nasmeh: »Po slabih dveh rundah, sem naslednji dve resnično igrala precej bolje. Navadila sem se na igrišče in veter. Tudi zbranost je bila na višjem nivoju. Na takšnem igrišču, z majhnimi zelenicami, ti noben netočen udarec ni odpuščen.«

Pia Babnik (Foto: Tristan Jones/LET)

Turnir v Marbelli pravzaprav sploh ni bil slab, saj je Pia vseskozi igrala dobro in natančno. Ena sama napaka na četrti luknji prvega dne, ko je na paru tri igrala trojni bugi, jo je stala bistveno boljše uvrstitve. Njen napredek je očiten, saj je lani sezono končala na 37. mestu, v letošnji pa ne samo močno dvignila letvico, pač pa tudi potrdila visoko kakovost v vseh vremenskih razmerah. Če se je mlado čarobno dekle, še v začetku sezone ubadalo s težavami v vetrovnih razmerah, je danes to zanjo, kot bi rekli, mačji kašelj: »Veter mi je delal kar precej sitnosti. Zdaj imam v kompletu 15 palic in ob vetru namesto palice les 5, raje vzamem železo 3, ker žogice letijo bistveno nižje«, dodaja golfistka, ki je v najvišjem evropskem nivoju številka dve. Posebno energijo so na zadnjem turnirju dodali tudi trije slovenski ljubitelji golfa, ki so Pio prišli spodbuditi in seveda se je aplavz ob vsakem njenem uspešnem udarcu slišal precej dlje kot sicer. Dejan in Maks Mir ter Emil Venta so podprli dekle in njeno ekipo, za katero je bilo še pred dvema letoma takšna ali podobna uvrstitev plod sanj in misije nemogoče. »Sezona je bila res dobra in vse je super. Ko te pridejo bodriti slovenski navijači in daleč od doma, je vedno lepo. Res se jim hvaležna. Morda sem tudi zato bolje igrala. Ne vem. Ampak je resnično lepo, da so prišli.«

Zadnji letošnji turnir je bil povsem v znamenju španskih golfistk. Zmagala je Carlota Ciganda, 48. igralka na svetu, ki je v štirih dneh zbrala -15. Druga je bila Švedinja Maja Stark (-11), tretja Tajka Thitikul (-8), na četrtem in petem mestu pa sta bili Španki Fernandez Cano (-7) in Iturrioz (-5). Slednja je peto mesto delila z Avstralko Kyriacou.

Letošnje nagrade so pristale v rokah Thitikul, ki je, ne samo postala skupna zmagovalka, pač je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko leta in tudi najboljšo novinko v tej seriji. Na zaključni podelitvi so organizatorji poudarili zaznamek, ki je še kako pomemben. V letošnji sezoni so le tri mlade golfistke zmagale dva turnirja: 18 letna Atthaya Thitikul, 17 letna Pia Babnik in 21 letna Maja Stark.

Po zadnjem turnirju je nekaj misli dodal tudi Aleš Babnik: »Pia zadnja dva meseca igra res dobro. Če je Pia katero od rund odigrala slabše od pričakovanj, je to le del dnevne forme, morda manjše osredotočenosti pri zaključnih udarcih. Ne gredo vedno vsi pati s prve v luknjo. Tehnično je Pia res na visokem nivoju. Sicer so dekleta zelo izenačena, kar pomeni, da moraš biti vseskozi v vsem popoln. Pia je dosegla nekaj, kar si pred leti nismo realno zamišljali.»

Evropska serija LET je drugo najmočnejše tekmovanje na svetu in prvi razred v Evropi. V Sloveniji morda tega ne cenijo najbolj, saj to ni evropsko prvenstvo. Res ni. V bistvu pa je celo več kot uradno prvenstvo stare celine. Pia Babnik je pri 17 letih številka dve, recimo v Evropi. Luka Dončič je bil pri 18 letih številka ena.

Atthaya Thitikul (TAJ) (Foto: Tristan Jones/LET)

Foto: Tristan Jones/LET

 


Nov 28, 2021