Vsi niso srečni

Hitrejša igra, poenostavitve, bolj pregledni postopki na igrišču, razvoj športa. To so bile glavne smernice, ki so pripeljale do uveljavitve novih pravil v golfu. Gre za drastične spremembe, ki pa še vedno burijo duhove.

Vodilni mož krovne ameriške golfske organizacije, USGA, Mike Davis, se je na turnirju AT&T na igrišču Pebble Beach znova znašel na udaru kritik. Gospod Davis je sodeloval na uvodni preizkušnji, Pro-AM turnirju, kjer so k njemu pristopili številni profesionalci in izrazili svoje nezadovoljstvo z nekaterimi novostmi.  Prav pred kratkim pa je bil v zvezi s spremembami zelo glasen Ricky Fowler. Ameriški golfist je namreč na prvenstvu WGC v Mehiki dobil kazen zaradi napačnega spusta žogice. Tridesetletni igralec golfa je v drugem krogu na deseti luknji žogo udaril v out. Nadaljeval je s kazenskim udarcem, vendar je novo žogo spustil na tla v skladu s starimi pravili in ne z višine kolen, kot to narekujejo nova. Zato je prejel dodaten kazenski udarec. Vse skupaj pa komentiral z besedami: “Mislim, da nova pravila našemu športu niso naredila nobene usluge!”

Vodja USGA se zaradi vseh polemik v družbi profesionalcev ni obremenjeval preveč. Nasprotno: “Če za mnenje o novostih vprašate mene, smo s pravili dosegli naše cilje. Golf je postal bolj pregleden in manj zapleten šport. Profesionalni igralci so imeli in bodo vedno imeli svoj pogled na vse skupaj. Toda, ko jim vse skupaj razložimo, tudi sami vidijo, da ima vsa zadeva pravi smisel.”


Feb 28, 2019