Golfistke v evropski seriji so se preselila v toplejši konec sveta, točneje v King Abdullah Economic City, nedaleč od Jeddaha v Savdski Arabiji. Organizatorji so med drugim povabili tudi nekdanjo vodilno igralko na svetu in dobitnico bronaste medalje z letošnjih olimpijskih iger Lydio Ko z Nove Zelandije, kar je turnirju dvignilo nivo. Prisotnost Novozelandčanke je dvignilo zanimanje, hkrati pa so vse ostale golfistke lahko spremljale eno najboljših golfistk na svetu tako pri pripravah kot tudi v igri.

Med udeleženkami turnirja v kraju, ki naj bi bil v prihodnosti eno od središč poslovnega sveta, sta bili tudi Pia Babnik in Katja Pogačar. Obe Slovenki sta na Arabski polotok prišli po dobro igro in posledično čim boljši rezultat in malo je manjkalo, da bi lahko govorili o ekipnem slovenskem uspehu v arabskem svetu. Igrišče Royal Greens je urejeno do perfekcije, neposredna bližina morja, daje ekstra doživetje, na srečo tokrat z malo vetra, hkrati pa je natančnost prepotrebna, saj je polno posejano z mehkimi bunkerji, ki močno otežujejo igro. Prav zaradi težavnosti, so denimo organizatorji zadnji dan malce krajšali luknje, kar je posledično privedlo do dodatnega poguma golfistk pri iksanju čim hitrejšega dostopa do zelenic. Katja Pogačar je po dveh dneh obstala na +4, le en sam udarec za rez. Devet let mlajša Pia Babnik je uvodni rešila z izjemnim zaključkom na 18. luknji, ko je odigrala eagle, drugi dan je ponovila enakih 71 udarcev in prvo polovico turnirja zaključila na 16. mestu (-2). Pia je ob kadiju Robinu Ellisu z odliko odigrala tretjo rundo, ko je ob petih birdijih in dvema bugijema rundo končala z -3 ter se na lestvici povzpela na 12. mesto. Z dobro igro na čistini je mlada Ljubljančanka nadaljevala tudi zadnji dan, le da je tokrat malce ponagajal pater, ki enostavno ni bil vroč. Pia je finalni dan odigrala s 73 udarci (+1) ter turnir zaključila na 22. mestu še s štirimi angleškimi golfistkami in Afričanko iz Swazija Nobuhle Dlamini.  

Odlično organiziran turnir je ponudil kar milijon ameriških dolarjev nagradnega sklada od katerega je največji del (129.680,70$) zaslužila Lydia Ko, ki je v štirih dneh odigrala neverjetnih -23 ter tako vpisala še 28 profesionalno zmago. 24 letnica tako velja za eno najbolj uspešnih igralk med vsemi, ki so še aktivne. Na zgodovinski lestvici uspešnosti je Novozelandčanka na 35. mestu.

Lydia Ko (foto Tristan Jones/LET)

Z 22. mestom ni bila preveč razočarana  Pia Babnik, ki se zaveda, da je vsak turnir z vsako napako dober poligon za napredek in sočasno odpravljanje napak. Po turnirju je Pia strnila misli: »Prav nobene razlike ni bilo med dnevi, le da mi zadnji dan patanje resnično ni šlo. Igrišče mi kar ustreza, saj je kar precej široko. Uvodno rundo sem malce prevečkrat zdela bunker in takoj se pozna na kočni lestvici. Še naprej ostajamo tukaj, kjer bom več časa na treningu namenila patanju.«

Golfistke še naprej ostajajo v King  Abdullah Economic City, kjer bo ta teden še en turnir, tokrat v kombinaciji ekip in posamičnih seštevkov. Pia Babnik bo tokrat prvič v karieri ena od kapetank 36-ih ekip, katerim bodo organizatorji izžrebali številke in po vrstnem redu le teh bodo kapetanke izbirale štiričlansko ekipo, med katerimi bodo tri profesionalne igralke in en igralec (-ka) z amaterskim statusom.

Pia Babnik (foto Tristan Jones / LET)

Katja Pogačar (foto Tristan Jones/LET)

 


Nov 08, 2021