Najboljši slovenski poklicni igralec golfa je presegel vsa pričakovanja in v svojem krstnem nastopu na European Challenge Tour-u v Južni Afriki zanesljivo odigral prva dni in se uvrstil v rez najboljših s sedemnajstim mestom, ki ga je delil še s peterico soigralcev. Zaradi orkanskega vetra so turnir skrajšali za en dan, tako da je po treh dneh igranja Žan Luka Štirn končal na odličnem 36. mestu z 210 udarci (-6) med 156 udeleženci.

Na turnirju NMB Championship z nagradnim skladom 350.000 dolarjev je zmagal Šved Bjorn Akesson z 198 udarci (-18), ki se je v vodstvo prebil po drugem dnevu in zadnji dan odbil napad Angleža Leeja Slatterya, ki je zaostal za udarec.

Turnir je potekal na golf igrišču Humewood v mestu Port Elizabeth, ki leži na vzhodni obali Južnoafriške Republike in v katerem je slovenska nogometna reprezentanca na svetovnem prvenstvu 2010 izgubila odločilno tekmo z Anglijo za preboj iz skupinskega dela tekmovanja. Ne glede na številna odlična in priznana igrišča v tem delu sveta, se igrišče Humewood oglašuje kot edino pravo links igrišče v državi. Zgrajeno je povsem ob obali in s številnimi globokimi bunkerji ter konstantnim močnim vetrom pomeni pravi test za vrhunske igralce.

 

“S prvim turnirjem sem res zadovoljen, saj sem dokazal, da znam igrati in se lahko kosam s konkurenco, ki ima veliko več izkušenj od mene. Večina igralcev na štartni listi je že igrala na Evropski turneji, kar nekaj od njih je imelo European Tour karto tudi deset in več let. Poznavalci golfa vedo kako težko je priti do karte na tem nivoju in nastopi na tekmovanjih so trdo prigarani.” 

 

Poleg že tako močne konkurence in zahtevnega igrišča je dodatno oviro povzročal še orkanski veter, zaradi katerega je prišlo do številnih prekinitev turnirja. “Z očijem, ki je tudi moj kedi, sva v Južno Afriko priletela v torek in v sredo odigrala trening rundo. V četrtek pa me je že čakal krstni nastop na tem nivoju tekmovanja. Že dolgo časa se dobro ujemava in za nama je veliko težkih preizkušenj, zato sva naredila pravi načrt kako odigrati turnir in sem res vesel dobrega rezultata.” 

 

Žan Luka je imel nekoliko slabše pogoje za igro prvi dan, ko je štartal popoldan v močnejšem vetru, a vendar odigral 69 udarcev (-3). Drugi dan je štartal zgodaj, vetra je bilo manj, rezultat 67 udarcev (-5) in skupno 136 udarcev (-8) ga je po dveh dneh uvrščalo na odlično 17. mesto. “Razmere so bile res težke, saj je veter vsak dan pihal iz druge smeri. Na dvanajsti luknji s parom pet sem prvi dan z vetrom v hrbet igral drajver in pitch na zelenico, drugi dan v nasprotnem vetru pa drajver in železo dva in sem bil še vedno 30 metrov prekratek.”

 

Tretji in četrti dan se je veter še okrepil, tretja runda je potekala v dveh dnevih tako, da je Žan Luka Štirn 12 lukenj odigral v soboto in 6 v nedeljo zjutraj.

"Razmere so bile iz ure v uro bolj brutalne, saj je veter prva dva dni pihal s 35 km/h, tretji dan pa so bili sunki vse tja do 65 km/h, tako da je vsaka slabo zadeta žogica končala daleč od cilja ali pa je bila celo izgubljena. Glede na vse, se je organizator pravilno odločil, da tekmo skrajša na 54 lukenj, saj so bili pogoji za igranje na meji regularnosti”, je svoje dogodivščine med igro opisal slovenski “rookie” na Challenge Touru.

 

Poleg prve finančne nagrade za uvrstitev v rez na Challenge Touru in številne nove izkušnje, pa je življenska pot Žana Luke Štirna postala zanimiva tudi za European Tour, ki je z njim že posnel intervju, ki je objavljen na uradni strani tekmovanja. Sledi še daljši, kar 25 minut dolg prispevek, ki bo objavljen na vseh golf kanalih po Evropi, med drugim v sredo zvečer 28. februarja ob 19.30 na Golf + in ob 23.00 na Sky Sports. 

 

Challenge Tour se bo nadaljeval v drugi polovici marca z dvema tekmama v Indiji, na katerih bo Žan Luka Štirn nastopil, če se sprosti kakšno mesto na listi prijavljenih, saj mu njegova trenutna igralna katergorija še ne zadostuje za nastope na vseh turnirjih v sezoni. V aprilu sta na sporedu še dve tekmi v Abu Dhabiju in Združenih Arabskih Emiratih in šele maja se Evropska turneja seli nazaj v Evropo.

 

 

 

 


Mar 06, 2024