Najboljši slovenski amaterski golfisti in golfistke so v preteklem mesecu nastopili na evropskih ekipnih prvenstvih in ostalih tekmovanjih in po najboljših močeh branili barve naše države. Tukaj je kratek pregled dosežkov v Belgiji, Švici, na Finskem in Švedskem.

Moška članska reprezentanca v postavi Luka Naglič, Žiga in Luka Strašek, Nejc Čop Tomšič, Jan Hribernik in Jan Čirič je nastopila na Evropskem amaterskem ekipnem prvenstvu na igrišču Royal Waterloo v Belgiji. Po seštevni igri posameznikov prva dva dni v katerem je za ekipni rezultat vsak dan štelo pet najboljših rezultatov se zasedli 15. mesto, med posamezniki  je bil najboljši Španec Ballester z 133 udarci (-11), Luka Naglič pa je zasedel dvajseto mesto z 139 udarci (-5) in potrdil dobro formo v zelo izenačeni konkurenci. V četrtfinalu Match play-a ekip med 8. in 16. mestom so se Slovenci pomerili z ekipo Finske, ki pa je bila premočna in slavila z rezultatom 3,5 :1,5. Edino točko je z zmago 2&1 dosegel Luka Naglič, brata Strašek pa sta v parih odigrala neodločeno. Polfinalni obračun proti Belgiji so zanesljivo dobili z 4:1 in se nato zadnji dan prvenstva pomerili z Nemčijo, ki pa ni dovolila presenečenja in zmagala z 5:0. Končno 14.mesto je glede na sestavo ekipe v okviru pričakovanj, čeprav so si fantje želeli več. “ Igrali smo dobro in naši začetni udarci niso bili nič krajši od konkurentov, smo pa delali več napak v igri okrog in na zelenici. Igrišče ni bilo dolgo, a je skrivalo veliko pasti ” je povedal naš najboljši igralec Luka Naglič.

Članice so nastopile na Finskem na igrišču Tawast v Helsinkih. Močno pomlajena ekipa v kateri so ob Barbari Car, Lani Malek in Neži Šiftar kot debitantke nastopile Ana Vehovar in mladinki Zala Jesih in Eva Kiri Fevžer se kljub dobri igri ni mogla kosati z izkušenejšimi in predvsem starejšimi ekipami evropskih golfskih velesil. Po dveh dneh igranja posameznic je naša ekipa zasedla 18. mesto in se ni uvrstila v prvi dve skupini, kjer je bilo v Match-play formatu še napredovati. Po neodločeni tekmi proti Turčiji so zadnji dan prvenstva za končno 17. mesto izgubile proti Belgiji z 1,5:3,5 potem ko je edino zmago dosegla naša najboljša igralka Barbara Car, pol točke pa je z neodločeno tekmo prispevala tudi Zala Jesih. Kapetanka ekipe Inja Fric, ki zaradi poškodbe ni mogla nastopiti je takole ocenila nastop :” Bil je super teden novih izkušenj, učenja in prijetnega druženja. Dekleta so bila zelo motivirana in vsak dan pripravljena na boj. Imela so priložnost videti najboljše igralke v Evropi, ki so tudi ene izmed najboljših na ameriških College-ih. Spoznale so kaj jim manjka, da postanejo tako dobre kot je sama evropska smetana ženskega golfa in s tem dobile nov zagon in motivacijo za prihodnost.”

Mladinci so nastopili v Švici v postavi Jaka Babnik, Leon Car, Tomi Bezenšek, Timon Svetek Zgonec, Jan Luka Šamec in Luka Gal Gabrovšek na igrišču v Ženevi. Po dveh dneh seštevne igre so ekipno končali na 15. mestu in se uvrstili v drugo skupino ekip, ki so v Match play-u napadle mesta od 9-16. V četrtfinalu so izgubili z Nizozemsko z 1:4 potem, ko je edino točko za ekipo prispeval Leon Car. Naslednji dan so izgubili z Finci z 2:3 v tekmi v kateri sta zmago ekipi priigrala Tomi Bezenšek in Jan Luka Šamec.  Zadnji dan so po napeti borbi premagali Slovake z 3:2 potem, ko so zmage zabeležili Leon Car, Jaka Babnik in Tomi Bezenšek in Luka Gal Gabrovšek v paru in osvojili končno 15.mesto.

Na prvenstvu članic na igrišču Tagelberga na Švedskem sta Barbara Car in Lana Malek nastopili v konkurenci najboljših 144 evropskih igralk. Na izredno zahtevnem igrišču, kjer so tekmovalkam veliko preglavic povzročale predvsem ozke in zahtevne zelenice so se prav vse spopadale s težavami med igro. Prva dva dni je težavnost dodatno otežil veter, zato so igralke šele tretji dan, ko se je veter umiril dosegle nekaj dobrih rezultatov. Na koncu je pod parom igrišča končalo samo pet igralk. Zmagala je Španka Julija Lopez Ramirez z končnim rezultatom 276 udarcev (-8) v štirih dneh, Barbara Car je osvojila 126. mesto z 235 udarci (+22) in Lana Malek 139.mesto z 241 udarci (+28) v treh dneh, ker se nista uvrstili v rez za zadnji dan tekmovanja. “ Barbara in Lana na tej najvišji stopnji nista bili kos najboljšim evropskim igralkam, a sta vsak dan pokazali kar nekaj dobrih udarcev in kvalitetno igro v nekaj odsekih. Obe igralki sta z nastopom pridobili nove dragocene izkušnje, ki jima bodo prišle prav v prihodnosti “ je iz Švedske sporočil Matjaž Car. 


Aug 07, 2023