Trump brez novega igrišča?

Izgradnja novega igrišča za golf nikoli ni mačji kašelj. Tudi, če ima investitor na voljo dovolj denarja, se lahko položaj zaplete na številnih področjih. Eno izmed tistih, kjer je prisotnih še posebej veliko ovir, je varstvo narave.

Še predno je postal predsednik ZDA je imel Donald Trump visokoleteče načrte s svojim golfskim imperijem. Na severovzhodu Škotske se tako razprostira Trump International Golflinks, kjer je želel nepremičninski magnat zgraditi še eno igrišče z 18-imi luknjami. Zato je v bližini Aberdeena že leta 2006 kupil dobrih 700 hektarjev veliko zemljišče.

Donald Trump je sprva želel zgraditi dve igrišči ter razkošen hotel. Predviden proračun projekta je bil težak več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Toda kmalu se je vse skupaj začelo zapletati. Najprej so lokalne oblasti na tistem področju zgradile vetrno elektrarno, zdaj pa se je v vse skupaj vmešala še SEPA (škotska agencija za varstvo narave), ki je izdala negativno mnenje o tem projektu, češ da bo imela načrtovano igrišče negativen vpliv na krhki lokalni ekosistem.

Svet v okrožju Aberdeenshire bo o tem vprašanju odločal 22. avgusta. Sin Donalda Trumpa, Eric, ki je po  očetovem odhodu v visoko politiko prevzel vodenje družinske korporacije pa ostaja optimist in lokalne prebivalce prepričuje o pozitivnem vplivu, ki bi ga imel ta projekt za lokalno turistično industrijo in gospodarstvo v tem delu Škotske.


Aug 08, 2017