Letošnja golfska sezona bi morala biti precej bolj uspešna. Sodeč po februarskih pripravah posameznih selekcij Golf zveze Slovenije in marčevskih skupinskih, bi znala letošnja tekmovalna sezona postreči tudi s kakšnim presežnim rezultatom.
 

Zimski in začetni pomladanski del priprav so gostile Moravske Toplice – Terme 3000, kjer so na čelu z direktorjem Term 3000 Igorjem Magdičem in vodjo golf igrišča na Livadi Jožetom Puckom, vključno z vsem osebjem poskrbeli, da so člani selekcij imeli izjemne pogoje, na igrišču, kot tudi v nastanitvenih kapacitetah. Še kar zimske temperature v dopoldanskem času, ki so se povečini popoldan prevesile v prijetne spomladanske, so omogočile nekaj dni posebnega treninga, ki je zaradi vremena podoben, bodisi skandinavskim bodisi angleškim. Seveda so to kraji, kjer je golfistov precej več, tam pa bodo tudi letošnja evropska prvenstva. Vremenske razmere na severu Evrope, pogosto, zaradi vetra, mnogim ne ustrezajo. Takšne so bile tudi razmere na sicer ravnem, a dolgem igrišču na Livadi, kjer so v posebnih pogojih trenirali in odpravljali pomanjkljivosti slovenske golfistke in golfisti.
 

Pod budnim očesom Uroša in Aleša Gregoriča, Matjaža Carja ter Mateja Dolenca se je skupnih priprav udeležilo 20 igralk in igralcev, le nekaj jih je bodisi zaradi bolezni ali šolskih obveznosti manjkalo. Pri vajah, ki omogočajo določene popravke, je trenerski ekipi pomagala tudi tehnologija, ki dandanes pri golfu obvezna, saj gre za šport pri katerem se znajo zgoditi čudeži na račun milimetrski razlik pri prijemu, pomiku rok, trupa, kolkov ali zgolj glave. Golf je v kontekstu psihične stabilnosti in izziva eden najtežjih športov na svetu (golf, baseball, tenis, gimnastika in plavanje), hkrati pa je močno na vodilnem mestu na lestvici športnih veščin, ki označuje perfektnost, da nekdo doseže vrh. V tej klasifikaciji je golf med vsemi športi na samem vrhu, pred boksom, hokejem, MMA in tenisom. Po domače rečeno, če v športu ne izvedeš idealnega udarca, meta ali poteza ni vrhunska, nimaš možnosti, da dosežeš vrh. V golfu ni prečkanja, kot tudi ni lahke poti do vrhunskosti.
 

Na pripravah je bilo med tremi dekleti in 17-imi fanti veliko tekmovanja in medsebojnih izzivov, kar je tekmovalce vseskozi držalo osredotočene in rahlo pod manjšo mero odgovornosti. Glavni trener selekcij GZS, sicer magister informacijsko upravljavskih ved, Uroš Gregorič je slikovito opisal prednosti skupnih priprav: »Prednost je, ker vsi, trenerji in tekmovalci, skupaj. Reprezentanti skupaj vadijo, mi pa si med seboj izmenjujemo informacije. Ker nas je veliko, lahko naredimo skupine, medsebojno tekmujemo in hkrati krepimo ekipno vzdušje, ki pa je pomembno v reprezentanci. Drug drugega spodbujamo in pri napredku delamo hitrejše oziroma bolj odločne korake. Boljši igralci potrebujejo nekoga, ki iz ozadja preži na njih in tudi njih dela še bolj motivirane in osredotočene. Malce mlajši igralci pa točno vidijo, do kam lahko pripeljejo svoj golf v tem trenutku.«
 

V praktično fantovski družbi so za dodatno dozo energije poskrbela tri dekleta. 28 letna Nastja Banovec se zaradi poškodb, po letu in pol odsotnosti z igrišč, vrača med golfske profesionalke. Sprva bo, zgovorna in vedno nasmejana diplomantka športne psihologije z univerze v Dundeeju, igrala Slo Tour, ob dobrih rezultatih pa jo čakajo turnirji serije LETACCES. Nastja je na treningih s fanti občutila razliko, a tudi napredek: »Super je trenirati s fanti. Jaz pravim, da je to drug golf. Sama odlično udarim, potem pa vidim, da je udarec, recimo Kristjana Burkelce še 100m daljši. To ti da motivacijo, ti dvigne adrenalin v krvi. To da smo skupaj, je vrhunsko. Vsi se med seboj kaj naučimo in skupaj napredujemo.« 
 

Kristjan Burkelca je v letu 2020 osvojil tri državne naslove, začetna intenzivnost pred začetkom tekmovanj pa mu ustreza. «Družba je odlična, kar je zelo pomembno za dober uvod v sezono. Mislim, da smo dobro izkoristili pogoje, predvsem nekaj vetrovnih dni, ker sicer v takšnih razmerah nimamo veliko priložnosti trenirati. Veliko smo trenirali kratko igro, ki je morda celo najbolj pomembna v golfu. Rad bi dosegel veliko. Največ.«, je dodal dijak gimnazije v Domžalah. Odlično delo na pripravah je pokomentirala tudi ena od najbolj obetavnih mladih igralk Barbara Car, ki je ob daljavah, ki jih dosegajo fantje dejala: »Lahko rečem, da so priprave resnično izjemne. Meni je super, če fantje dlje udarijo, saj to dvigne motivacijo tudi meni in seveda sama skušam biti enaka. To je ena od poti napredka.«
 

Seveda se vsi po vrsti zavedajo, da so priprave le del poti k dobrim igram in večjim uspehom. Ob tehničnem piljenju udarcev, pa je golf šport, kjer mora biti na pravem mestu tudi glava. Le ta bo na prvi resni preskušnji od 9. do 11. aprila, ko bo v Lipici državno prvenstvo v Match Play-u. Naslov prvaka iz lanskega leta branita Neža Šiftar in Kristjan Vojteh Burkelca.
 

Skupnih priprav v Moravskih Toplicah so se udeležili tekmovalci, ki so se uvrstili v selekcije GZS za leto 2021: Nastja Banovec, Iza Bela Ivanko, Barbara Car, Luka in Žiga Strašek, Kristjan Vojteh Burkelca, Jakob Balkovec, Jan Čirič, Vid Slavec, Nejc Čop Tomšič, Leon Car, Martin Čurič, Tim Bohinc, Alex Kerševan, Timon Svetek Zgonec, Gal Patrik Štirn, Tomi Bezenšek, Nik Pogorelčnik Hojnik, Jan Luka Šamec in Matej Meze.


Mar 24, 2021