Včeraj je največjo zmago v svoji amaterski karieri dosegel Timon Svetek Zgonec, ki je na igrišču Sedin zmagal na SKGA Touru, ki ima na Slovaškem enako težo kot naš SLO Tour. V močni mednarodni konkurenci je nastopilo 45 igralcev od katerih se jih je v rez po dveh dneh uvrstilo 24. Član GK Trnovo je zmagal z rezultatom -7 in v treh dneh odigral 212 udarcev (73,68,71) ter domačega favorita Reneja Bergendija premagal za pet udarcev.
 


Sedin, ki je pol ure vožnje oddaljen od Bratislave je igrišče na katerem Slovaška golf zveza organizira domača in mednarodna tekmovanja. Pred dvanajstimi leti je idejo o lastnem igrišču izpolnil lokalni poslovnež in kupil zemljo na kateri je zgradil moderno igrišče in prostorno akademijo. Tri velika jezera na 6942 metrov dolgem igrišču s parom 73 ne predstavljajo velike težave za igralce, saj razen na deveti, dvanajsti in trinajsti luknji nikoli ne narekujejo smer igranja. Največje jezero služi predvsem kot vodni vir za zalivanje igrišča, ki ima ravno zaradi njega klubsko hišo na eni strani in deveto in osemnajsto zelenico na drugi strani posestva. Zato podobno kot na igrišču Cubo v Smledniku igralce po končani igri čaka dolg sprehod nazaj do klubske hiše.


Slovenske barve so na turnirju zastopali Luka in Žiga Strašek ter Timon Svetek Zgonec, ki so odigrali odličen turnir in se brez težav uvrstili v rez najboljših. Najmlajši med njimi je z 73 udarci in parom igrišča prvi dan končal na tretjem mestu in se uvrstil na tretje mesto med vsemi.  “ Na Slovaškem sem bil prvič, zato sem bil presenečen kako urejeno je bilo igrišče v tem letnem času. Vse je bilo na vrhunskem nivoju in hitrost zelenic je bil kar 10.2.  Zato sem na ogrevanju pred in po končnih rundah veliko treniral patanje. Nastopil sem brez pričakovanj in sem si samo želel, da bi dobro odigral turnir. Že na trening rundi sem se počutil dobro in začel prvi dan zelo samozavestno. Mogoče je bila sreča, da sem prva dva dni igral v isti skupini, kjer ni bilo favoritov za končno zmago, zato smo igrali zelo sproščeno in se med rundama veliko pogovarjali. Vse tri dni je bilo zelo vetrovno in že po prvem dnevu, ko je veter na težkih luknjah pihal proti nam sem videl, da mi to ne dela težav. Moj drajver in 3 les sta bila ves čas moje najmočnejše orožje in tudi patal sem zelo dobro “ je povedal Timon Svetek Zgonec.

 


Na presenečenje vseh je Timon vrhunsko odigral tudi drugi dan, ko je z 68 udarci (-5) prehitel vse in pred zadnjim dnem vodil z dvema udarcema pred Bergendijem in tremi udarci pred Chocolom. Prvič v življenju se je znašel na vrhu turnirske razpredelnice in noč pred zadnjim dnem je bila krajša kot običajno. “ Zbudil sem se že ob šestih zjutraj, uro in pol prej preden sem navil budilko in bil zelo živčen. Zvijalo me je v trebuhu, nisem imel apetita in komaj sem čakal da gremo na igrišče. Na ogrevanju sem deset minut govoril s svojim trenerjem Urhom Božičem tako, da sem šel umirjen na štart. Vedel sem, da moram samo mirno odigrati in se ne ozirati na igro Reneja in Andreja. Prvo luknjo sem odigral sproščeno in po brdiju na trojki sem videl, da je Rene veliko bolj živčen od mene, saj je delal nepotrebne napake iz katerih ni mogel reševati parov. Nato sem na šesti luknji sam naredil neumnost in iz petih metrih naredil kar štiri pate in mu z dvojnim bogijem ponudil priložnost, da me ulovi. Na srečo sem naredil dva brdija zapored na osmi in deveti luknji in po polovici runde pred obema ohranil začetno prednost.
 

Veter,ki se je po prvem dnevu obrnil in je bil drugi in tretji dan na težkih luknjah igralcem v pomoč je še dodatno popestril napet boj za zmago. Rene Bergendi je s tremi zaporednimi brdiji na 12,13 in 14 luknji začel odločilen napad, a mu je Timon odgovoril z brdijem na štirinajsti luknji in ohranil minimalno prednost. Tekmo je odločil sebi v prid na šestnajsti luknji, saj je Bergendi zadel fairway bunker, se rešil z kratkim čipom, nato zadel zelenico in zgrešil pat iz dveh metrov. Ob njegovem bogiju je Timon odigral rutinski par in pred zadnjimi štirimi luknjami spet vodil za tri udarce. “ Rene se je ves dan držal sam zase, ni se pogovarjal z nama in mrko gledal tudi, ko sva midva z Andrejem zadela za brdi. Šele, ko sem na šestnajsti luknji zadel brdi iz sedmih metrov se je prvič nasmejal in mi čestital. Takrat sem vedel, da mu je postalo jasno, da me ne more premagati” je zmagovalne občutke med igro opisal Timon. Do konca je igral umirjeno, čeprav so ga na zadnji luknji vseeno malo izdali živci in je po odličnem začetnem udarcu topnil žogo štirideset metrov od zelenice. “ Ob njej sta me že čakala brata Strašek, zato sem hotel končati v stilu in sem čipnil na tri metre in zadel pat za par. Res popolen dan in super turnir ” je zaključek tekme opisal Timon Svetek Zgonec.
 

Zadnji dan je vrhunsko igral tudi Luka Strašek in se z 68 udarci (-5) iz devetega mesta skupne razvrstitve prebil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra z rezultatom +2 in 221 udarci (75,78,68). Njegov starejši brat Žiga je bil na koncu štirinajsti. Na svečani podelitvi pokalov sta tako največji aplavz prejela oba Slovenca, ki sta v treh tekmovalnih dneh od vseh nastopajočih igralcev dosegla najboljši dnevni rezultat s petimi udarci pod parom igrišča.

 


Maj 07, 2024