Že leta 1860 so se najboljši golfisti začeli meriti na igrišču Prestwick, do zadnjega na St. Andrewsu, ki leži na severozahodu Velike Britanije, točneje na Škotskem, le 20 km južneje od mesta Dundee, pa jih je bilo natanko 150. Cameron Smith je z neverjetno zadnjo rundo poskrbel, da je postal golfist leta in dobesedni kralj želez. 28 letnik je letos že zmagal na močnem turnirju Players Championship, zmaga na St. Adrewsu pa je njegova prva kar se tiče turnirjev major. Po treh dneh sta na obali Severnega morja vodila Rory McIlroy in Viktor Hovland, ki pa nista mogla preprečiti sijajen vzpon golfista iz Brisbanea. Smith je zadnji dan igrišče odigral s fantastičnimi 64 udarci, zadnjih devet lukenj celo s 30, kar je eden najboljših rezultatov v zgodovini. Tudi skupnih -20 je v novi dobi The Opena izenačen rezultat Henrika Stensona izpred šestih let, ko je Šved slavil zmago na igrišču Royal Troon. Cameron Smith, ki sploh ni med daljšimi, kar se tiče začetnih udarcev, je zadnjih devet lukenj začel s petimi birdiji in na koncu, navkljub fantastični igri, le za udarec premagal soimenjaka Camerona, ampak Američana s priimkom Young. Smith je po letu 1993, ko je The Open zmagala Greg Norman, postal prvi Avstralec z zmago na najbolj prestižnem turnirju na svetu in to prav na 150 ediciji. Zanimivo, da je Smith pred zadnjim dnem zamenjal pater in izbira se je izkazala za zmagovito. Avstralec je prejel denarno nagrado 2,36 milijona evrov. Cameron je na svetovni lestvici prehitel McIlroya na drugem mestu, še vedno pa je vodilni Američan Scottie Scheffler, ki je letos zmagal turnir v Augusti in bil drugi na OP ZDA. Cameron Smith je po zmagi hudomušno izjavil: »Zagotovo bom poskusil, koliko piva gre v pokal, ki sem ga prejel.«

Večji del navijačev je seveda držalo pesti za Severna Irca Rorya McIlroya, ki je končal na tretjem mestu, a postal prvi golfist, ki je zadel vse zelenice in ni osvojil turnirja. Na St. Andrewsu so odločali birdiji, McIlroy pa je zadnji dan zadel le dva.

Posebne pozornosti je bil deležen tudi Italijan Filippo Celli, ki je meseca junija postal evropski amaterski prvak, med svetovno profesionalno elito pa je tokrat končal na T47. Nedvomno izjemen uspeh 21 letnega amaterskega igralca. Prav The Open jje poseben, ker lahko na tem turnirju igrajo vsi. Sijajno je to izkoristil prav mladi italijanski golfist.

Žal se počasi končuje kariera Američana Tigerja Woodsa, ki je bil na Škotskem daleč od reza. Zmagovalec 15 turnirjev major, od tega je na Opnu zmagal 3x, je stežka premagoval zapreke na igrišču in veter, ki je seveda značilen za škotska igrišča. Ko je potopil zadnji pat na 18. luknji je več tisoč glava množica vstala in mu namenila pet minutne stoječe ovacije. Woods je po dveh dneh priznal: »Od golfa se ne bom poslovil, vendar močno dvomim, da bom The Open še igral, saj verjetno ne bom več zmogel igranja na tem nivoju.«

The Open 2022, rezultati:

1 Cameron Smith (AUS) -20

2 Cameron Young (ZDA) -19

3 Rory McIlroy (VB) -18

T4 Tommy Fleetwood (VB) -14

T4 Viktor Hovland (NOR) -14

Eva Kiri Fevžer in Leon Car v finalu na Junior Opnu

Močna konkurenca igralcev do 16 let je nastopila na mladinskem Opnu, ki je bil na igrišču v Monifiethu na Škotskem. 109 igralk in igralcev skupaj, iz kar 60 držav, je tekmovalo v skupni razvrstitvi. Seveda so imela dekleta svoj položaj začetnega udarca. Tipično links igrišče je povzročalo težave in ni bilo veliko mladih golfistov, ki se ne bi vsako rundo ukvarjali z bunkerji, vetrom ter trdimi zelenicami. Leon Car je kotiral precej visoko, a je za dober rezultat zmanjkalo izkušenj igranja na tovrstnih igriščih. Pridobil je veliko novega znanja in izkušenj, za nadaljnjo kariero. Prijeto je presenetila Eva Kiri Fevžer, ki je glede na svoj hendikep odigrala odlično in se uvrstila v zgornjo polovico uvrščenih. Oba sta preživela rez in zaigrala tudi v finalni rundi. Leon je tekmovanje končal na T38, Eva Kiri pa na T49.

Organizator R&A je poskrbel, da so se igralci počutili kot na pravem The Open-u. Legendarni turnir pa so si tudi ogledali in sicer drugo rundo, ko so padale odločitve o rezu turnirja, ki je ponudil kar 13 milijonov evrov denarne nagrade.

Kot je zapisal trener Matjaž Car, je bil Junior Open odlična preizkušnja za prihodnost, ogled najboljših golfistov na svetu pa motivacija za Leona in Evo Kiri, ki ju že čaka turnir European Young Masters na Finskem.

Junior Open 2022, rezultati:

1 Connor Graham (VB) -13

2 Ratchanon Chantananuwat (TAJ) -8

3 Eric Zhao (KAN) -4

11 Rosie Bee Kim (VB) +6

T38 Leon Car (SLO) +16

T49 Eva Kiri Fevžer (SLO) +18

​Foto: Matjaž Car


Jul 19, 2022