Odprto prvenstvo Škotske, kjer je bil nagradni sklad dva milijona ameriških dolarjev, je ponovno pokazal raznovrstnost in nepredvidljivost v golfu. Zmago je z izjemno zadnjo rundo, le 62 udarcev (-10), prvič v karieri osvojila Japonka Ayaka Furue, ponovno pa se je v elitni konkurenci v finale prebila 18 letna Pia Babnik.

Slovensko čarobno dekle še naprej osvaja pomembne točke za svetovno lestvico in denarne nagrade, ki jih največji turnirji ponujajo za igralke, ki uspejo preživeti rez. Pia je na igrišču Dundonald zaslužila dobrih osem tisoč ameriških dolarjev, a bolj kot je pomembno, da je generalka za zadnji letošnji major OP Velike Britanije uspel, kar je potrdil tudi oče Aleš Babnik: »Uvrstitev v finale in igra Pie predstavlja velik napredek , tudi v primerjavi z lanskim turnirje na OP Škotske. Igrišče Dundonald sicer ni tipično links igrišče. Navkljub suši so ga organizatorji pripravili tako, da se žoge niso kotalile po čistini, podobno, kot je to bilo na moškem major turnirju The Open. Piina igra je bila na visokem nivoju, seveda pa se zavedamo, da bi za boljši rezultat potreboval še nekaj sreče, predvsem pri dolgih patih.«

Foto: Tristan Jones/LET

Pia je uvodni rundi imela dober žreb saj je bila v igralni skupini s prvo igralko sveta Korejko Jin Young Ko in izkušeno Tajko Ariyo Jutanugarn. Young Ko je dvakrat zmagala na turnirjih major (Ana Inspiration in Evian 2019) ter ima skupaj 24 profesionalnih zmag, Ariya Jutanugarn pa je prav tako dvakrat zmagala na turnirjih major (2016 OP Velike Britanije, 2018 OP ZDA), v karieri pa je skupno zmagala na 13 profesionalnih turnirjih. Po uvodnem dnevu je bila izenačenost golfist prav neverjetna, a je bila Pia osredotočena tudi drugi dan, ko je v žep pospravila pet birdijev. S skupnim izidom -2 se je Pia na uspela uvrstiti v finalni rundi. Po dveh dneh je bila na T55. Tretji dan je Pia slabše odigrala uvodnih devet lukenj, a na srečo sijajno opravila z naslednjimi devetimi. Udarec nad parom je sicer malce poslabšal uvrstitev, a pred igralkami je bila še zadnja runda. Kot rečeno je več kot vrhunsko z zadnjo opravila novinka med elito Japonka Furue, ki je z izjemnim rezultatom -10 prišla do premierne lovorike, a tudi Pia je zadnjo rundo opravila najbolj od vseh štirih. Trije birdjiI in en bugi so potrdili rezultat -2, kar je na štiridnevnem turnirju na Škotskem zadostovalo za končnih T48 (-3), kar je zadovoljilo tabor ekipe Babnik. Zelo dobra generalka pred zadnjim letošnjim turnirjem major in tudi Pia zadovoljstva ni skrivala: »Z rezultatom sem zadovoljna, kot tudi z igro. Želim pa si kakšne runde brez bugijev in tudi s kakšnim biridjem več. Upam, da mi bo to uspelo že na major turnirju OP Velike Britanije.« Pia Babnik je bila Škotskem 13. najboljša Evropejka.

Naslednji turnir OP Velike Britanije (AIG Women's Open) bo od 4. do 7. avgusta v Murifieldu na Škotskem.

OP Škotske, rezultati:

1 Ayaka Furue (JAP) -21

2 Celine Boutier (FRA) -18

3 Hyo-Joo Kim (KOR) in Cheyenne Knight (ZDA) -17

T48 Pia Babnik 

Foto: Tristan Jones/LET


Aug 01, 2022