Blizu Bostona, na igrišču Brookline Country Club, je bilo odprto prvenstvo ZDA. Že 122. prvenstvo ZDA pa je bilo tokrat v znamenju 27 letnega Angleža Mathewa Matta Fizpatrika. Fitzpatrick, ki se je rodil v Sheffieldu, živi pa na Floridi, je pred devetimi leti zmagal na amaterskem OP ZDA in tako postal sploh prvi ne-ameriški golfist, ki mu je to uspelo in to na istem igrišču. Edini, ki mu je to uspelo v zgodovini golfa, je bil legendarni Jack Nicklaus, ki je amatersko prvenstvo in PGA OP ZDA zmagal na igrišču Pebble Beach Links v Kaliforniji v letih 1961 in 1972.

Fitzpatrick je danes deseti igralec na svetovni lestvici, za zmago v Brooklineu pa je prejel ček za 3.15 milijona ameriških dolarjev. Igrišče v Brooklineu mu enostavno ustreza in njegova zgodba, s to prvo zmago v konkurenci PGA, spominja na tisto iz leta 1913, ko je amater Francis Quimet ugnal vso svetovno konkurenco. A malo znanemu Quimetu je bilo igrišče enostavno domače, podobno kot do igrišča blizu Bostona čuti Fitzpatrick. Matt Fizpatrick je prejel vstopnico za OP ZDA za naslednjih deset let in pet letno vstopnico tudi za vse ostale tri PGA major turnirje.

Foto: FB/PGA tour

Anglež je za svojo prvo zmago na turneji PGA ponovno bival pri isti družini kot pred devetimi leti, kjer je izbral isto sobo. Tokrat so mu družbo delali kuharski mojster iz Sheffielda, starša in mlajši brat Alex, ki je trenutno še golfist z amaterskim statusom.

Na 122. izvedbi odprtega prvenstva ZDA je Fitzpatrick za en sam udarec premagal nekdanjega mladinskega prvaka ZDA Willa Zalatorisa in Scottiea Schefflerja, letošnjega zmagovalca Mastersa v Augusti. Fizpatrick je zadnji dan zadel 17 od 18 zelenic, bržkone pa se mu je zmaga že nasmihala na 13. luknji, ko je zadel pat s 15 metrov. Še dodaten korak, s katerim je stopil v najbolj eminentno družbo golfistov v zgodovini, pa je naredil na 15. luknji, ko je z železom 5, z razdalje 200 metrov, zadel zelenico in nato še pospravil pat s šestih metrov. Na 18. luknji je imel Will Zalatoris možnost za morebiten play off, a je zgrešil pat s 4,5 metra.

Fitzpatrick, ki je navijač domačega nogometnega kluba Sheffielda, je po zmagi dejal: »Jaz in moj kadi Billy sva mislila, da naju bo množica pomendrala, a naju ni. Sva v redu. Rad imam glasno množico, ki dogodku daje vznemirljivost. Rad imam nogomet in vzdušje na tekmah. Vem, da je golf drugačen, da so tukaj vsi bolj mirni in prijazni, ampak včasih je dobro, da si drugačen.«

Dodajmo še to zanimivost, da je bil tokrat Fitzpatrickov kadi Billy Foster, ki je v preteklosti pomagal Severianu Ballesterosu, Darrenu Clarku, Leeu Westwoodu in drugim. No tokrat pa je Foster doživel prvo zmago na majorju v njegovi 30 letni karieri kadija.

PGA - OP ZDA, Brookline 2022, vrstni red:

1 Matt Fitzpatrick (ANG) -6

T2 Scottie Scheffler in Will Zalatoris (oba ZDA) -5

4 Hideki Matsuyama (JAP) -3

T5 Collin Morikawa (ZDA) in Rory McIlroy (IRS) -2


Jun 21, 2022