Evropski tour, ki se je z uvodnim turnirjem začel v Južnoafriški republiki, se je nato preselil v Evropo in sicer najprej v Italijo, ta konec tedna pa golfistke že igrajo turnir v Franciji.

Italijanska Margara, 80 km pred Torinom, je bila prizorišče drugega letošnjega turnirja, kjer je nastopilo 126 golfistk z vseh koncev sveta, med njimi tudi Katja Pogačar in Pia Babnik. Turnir se je imenoval Odprto prvenstvo Italije za dekleta, v nagradnem skladu pa je bilo na razpolago 200.000 evrov.

Po vrhunskem začetku sezone je bilo precej oči uprtih v 17-letno Pio Babnik, ki je bila v Cape Townu blizu zmagi. Zmagovalka turnirja na jugu Afrike Lee Anne Pace ni pripotovala na staro celino, a vseeno je krog kandidatk za zmago na posameznih turnirjih profesionalk tako zelo širok, da je, kar je v golfu povsem običajno, nemogoče napovedati zmagovalko. Uvodni dan je na igrišču, ki ob igralni površinah ponuja gosto rastje in številna drevesa, naznanil, da bodo tekmovalke morale biti sila natančne, celo prej kot nekaj daljše ob začetnih udarcih. Tako Babnikova kot Pogačarjeva sta pri udarcih s tija poslali žogico zunaj igralne površine in si tako nabrali nekaj zaostanka. Pia je igrala +6, Katja pa +7. Slika ni bila najbolj všečna, a je bil naslednji dan potreben vrhunski rezultat za morebiten rez oziroma za uvrstitev v finalni dan. Obe Slovenki sta močno popravili rezultat z uvodnega dne – Pia je igrala par, Katja +3, žal pa je bil zaostanek po prvem dnevu prevelik za rezultat pod rezom.

Zmagovalka turnirja v Margari je postala Francozinja Lucie Malchirand, ki še igra z amaterskim statusom. Drugi dan sta v igralni skupini igrali skupaj s Pio, ki je po polovici lukenj skorajda ulovila vodilno Malchirandovo, a je v drugem delu igrišča mlada Slovenka dvakrat zadela v bunker in priložnost po vrnitvi med »žive« je splavala po vodi. Zanimivo, da je Lucie Malchirand lansko jesen nastopila na evropskem amaterskem prvenstvu za dekleta, ki je bilo na igrišču Cubo Golf Ljubljana in v Smledniku zasedla 13. mesto.

Karavana golfist se je že preselila ob Ženevsko jezero, kjer na francoski strani, na igrišču Evian Golf Resort poteka nov turnir z imenom Jabra Ladies Open z nagradnim skladom 200.000 evrov. Obe Slovenki iščeta dober rezultat in morebitni skok na svetovni lestvici, ki bi ju lahko približal mestom, ki vodijo celo na letošnje olimpijske igre. Pia Babnik je vtise s turnirja v Italiji združila z napovedjo turnirja v kraju Evian les Bains: »V Italiji je igrišče zelo lepo, a žal nisem izkoristila pogojev za dobro uvrstitev. Občutki pred naslednjim turnirjem v Franciji pa morda niso najboljši, saj sem tu v mlajših kategorijah že igrala pred leti in moram priznati, da z igriščem nisva prav velika prijatelja. Obakrat, ko sem igrala je v Evian Golf Resortu deževalo in tudi tokrat napoved ni nič drugačna.«

Morda je celo bolje pred turnirjem zadržati prevelike ambicije in se po njem toliko bolj veseliti morebitnega uspeha. Obe Slovenki imata popolnoma enake možnosti kot vseh ostalih 130 golfistk iz Evrope, Afrike, Azije in Avstralije in kot vedno bo najprej potrebno premagati igrišče, sebe ter se šele nato ozreti okrog po preostalih tekmovalkah.

Pia Babnik je trenutno na 12. mestu lestvice evropske turneje. Kljub mladosti je njen začetni udarec v povprečju dolg kar 277,75 metra, kar jo uvršča na visoko tretje mesto. Med najboljšimi je tudi po odigranih birdijih, kjer bi bila povsem pri vrhu, če bi v Italiji igrala še finalno rundo.


Jun 04, 2021