V zvezni državi Alabama, sicer eni najbolj revnih ameriških držav, so se končale utrudljive kvalifikacije golfistk za nastop v elitni LPGA v letu 2022. »Sweet home  Alabama« je svetovno znana pesem, ki je nastala po izvirnosti tamkajšnjih prebivalcev, ki so znani po svoji prijaznosti in tudi po značilnem čaju, ki je enostavno sladek. Prvi del štiri dnevnih kvalifikacij se je začel v kraju Mobile, od koder je tekmovanje nadaljevalo najboljših 74 tekmovalk. Po kratkem predahu, ki so ga golfistke, tako ali tako izkoristile za trening runde, se je tekmovanje, ponovno s štirimi rundami, nadaljevalo v Dothanu, kraju, ki je znan po arašidih in največjem ameriškem festivalu »National Peanut Festival.«

Dobesedno brutalne kvalifikacije, na sicer lepo pripravljenih, a ne najbolj zahtevnih igriščih, so zahtevale rekordno dolgo osredotočenost tekmovalk, ki so takorekoč v 14 dneh odigrale osem tekmovalnih krogov in pri tem še vsaj 3 – 5 trening rund. Zahtevne kvalifikacije so pustile žrtve, a med tistih 46, ki so prejele vabilo za svetovno golfsko elito, ni srečnic ali slučajno izbranih deklet. Ostale so le golfistke, ki so bile fizično najbolj pripravljene in mentalno čvrste.

46 golfistk, ki so si priborile nastop v LPGA (foto: FB/LPGA)

Po osmih odigranih krogih je zmago z dobrimi 15 tisoč dolarji slavila 25 letna Korejka Na Rin An, ki je le enkrat igrala par igrišča, skupaj pa zbrala -33. Prav zadnji krog, ki ga je Korejka igrala -6, je odločil o zmagovalki, saj je do takrat vodilna Francozinja Pauline Roussin – Bouchard premočno vodila, a je v Duthonu v samem finišu odigrala le par igrišča in tako za udarec prepustila zmago štiri leta starejši Na Rin An. Zelo dobro so se odrezale vse štiri golfistke, ki so si pravico do kvalifikacij priborile na evropski seriji, kjer je bila odlična druga Pia Babnik, a se je mlada Slovenka posvetila tretjemu letniku gimnazije. Zmagovalka LET Tajka Atthaya Thitikul je naporne kvalifikacije končana na tretjem mestu in le slabša prva runda (+1), ko je vse, ki so prišle s turnirja v Andaluziji mučila časovna prilagoditev,  ji je preprečila, morda celo zmago.  21 letna Avstralka Stephanie  Kyriacou si je na kvalifikacijah delila 16. mesto (-11), Finka Sanna Nuutinen je bila 22. (-9), Nemka Olivia Cowan, taista, ki jo je prav Pia Babnik premagala v Savdski Arabiji, pa je z osmimi udarci pod parom končala na 26. mestu. Kot rečeno, 46 golfistk z vseh koncev sveta si je priborilo vstopnico za leto 2022 v elitni seriji LPGA.

Najstarejša med vsemi, ki so si izborile nastop v LPGA je bila 37 letna Avstralka Sarah Jane Smith, ki sicer redno tekmuje v LPGA, a se ji letos ni uspelo uvrstiti med najboljših sto. Denimo Ana Belac je bila uvodno sezono v LPGA na 94. mestu in bo seveda tudi prihodnje leto igrala med svetovno golfsko elito. Le štirim golfistkam, starejšim od 30 let, se je uspelo prebiti v LPGA. Ob Avstralki Smith bodo igrale tudi Tajka Peiyun Chen, Finka Nuutinen in Američanka Lliz Nagel. Po drugi strani pa je preboj uspel le trem najstnicam: Atthayi Thitikul (18) in Korejki Yaeeun Hong ter Kitajki Ruoning Yin (obe 19 let). Kot zanimivost omenimo še uvrstitev 22 letne Francozinje Agathe Laisne, ki je na kvalifikacijah delila 22. mesto, lani pa je bila odlična tretja na evropskem ženskem amaterskem prvenstvu, ki je bilo v Sloveniji na igrišču Cubo. Med Evropejkami je preboj med elito uspel še Švicarki Morgane Metraux, Švedinji Linn Grant in Nizozemki Dewi Weber.

Atthaya Thitikul (foto:  Tristan Jones/LET)

Stephanie  Kyriacou (foto: Tristan Jones/LET)

Sanna Nuutinen (foto: Tristan Jones/LET)

Olivia Cowan (foto: Tristan Jones/LET)


Dec 16, 2021