Tretja letošnja izvedba Slo toura je bila na igrišču Arboretum, kamor je prišlo 15 golfistk, 30 golfistov iz 4 držav ter 14 mladih rekreativcev, ki si pot med tekmovalce še utirajo. Sijajno igrišče Arboretum, poletno vroče vreme in nepredvidljivost do zadnjega dne, je le nekaj iztočnic, ki povzamejo odličen golfski vikend.

SLO Tour je serija petih turnirjev, tekmovalci in tekmovalke pa so razdeljeni glede na starost v kategorije: člani/članice, mladinci/mladinke U18, mladinci in mladinke U 16 ter U14. Doseženi rezultati po kategorijah se upoštevajo za točkovanje in končno razvrstitev po petih tekmovanjih/turnirjih. Na posameznem tekmovanju lahko nastopajo tudi tujci, ki pa se ne upoštevajo pri razvrstitvi za Slo Tour.

Tekmovanje šteje tudi za svetovno jakostno lestvico (WAGR), pri katerem se upoštevajo rezultati vseh udeležencev tekmovanja ločeno moški in ženske. V tem primeru ni delitve mest, temveč se za končni vrstni red turnirja upoštevajo doseženi rezultati po sistemu najboljših 54 lukenj, potem najboljših 36 lukenj, in če je rezultat še vedno enak, se upošteva zadnjih 18 lukenj oziroma zadnjih 9,6,.., itd. Ta pogoj je splošen in je objavljen pod vsakim razpisom. V nadaljevanju je zapis in komentar o rezultatih za WAGR in ne za razvrstitev za serijo tekmovanj SLO Tour.  Na koncu tega prispevka pa si lahko ogledate uradne  rezultate po kategorij za Slo Tour.

Za razvrstitev, ki šteje za Svetovno jakostno lestvico WAGR so v moški konkurenci kar trije igralci imeli enak rezultat, kar je prav pri vrhu sila redko, najboljši v zadnji rundi in hkrati zmagovalec turnirja pa je postal Gal Patrik Štirn (Arboretum), ki si je rezultatsko izenačenost delil z Jakom Babnikom (Trnovo) in Lukom Nagličem (Bled).

Za razvrstitev, ki šteje za Svetovno jakostno lestvico WAGR  pri dekletih je zmago slavila Neža Šiftar (Racman), študentka univerze Gardner-Webb iz Severne Karoline, ki je zahvaljujoč najboljšemu rezultatu v tretjem krogu, zadržala nalet mlade Čehinje Lucie Vachove.

V rekreativni kategoriji je Tine Lah Mršek (Ptuj) ugnal fantovsko konkurenco, Zoja Drenik Bogdanovič pa dekliško.

Kot je v navadi zadnji igralni dan po razporedu zadnje igralne skupine tvorijo najboljši igralci, v tem primeru z uvodnih krogov. Velika večina je spremljala trio Babnik – Naglič – Čop Tomšič. Po prvem dnevu je vodil Luka Naglič, a je drugi krog odigral slabše in vodstvo je prevzel Jaka Babnik. Ker je Naglič tretji dan na 18. luknji zgrešil pat z 1,5 m, Babnik pa je zadel »chip in«, je dišalo celo po zmagi mlajšega Babnika, a je v ozadju, zunaj večje pozornosti, povsem svojo rundo odigral Gal Patrik Štirn. Slednji je po dveh dneh zaostajal za dva udarca za Babnikom in enega za Nagličem, kar je v golfu hitro dosegljivo. Zadnjih 18 lukenj je Štirn odigral, kot pravi sam, svojo igro in igrišče odigral s parom, vodilna sta bila za udarec ozirom dva slabše. Na koncu tri dnevnega tekmovanja so imeli vsi trije enak rezultat, zmago pa je slavil Štirn, ki je bil boljši na zadnjih 36 oziroma 18 luknjah. Jaka Babnik je osvojil drugo mesto, Luka Naglič pa navkljub izvrstni prvi rundi (-4), tretje. Četrti Žiga Strašek je za vodilno trojko zaostal tri udarce, potem pa so se do devetega mesta Nika Pogorelčnika Hojnika, golfisti razlikovali le po udarec razlike. Med vodilno deveterico so bili še Nejc Čop Tomšič, Jan Čirič, Jan Hribernik in Italijan Filip Sakota.

Rezultati, moški

Gal Patrik Štirn, Jaka Babnik in Luka Naglič

Pri dekletih velja ob zmagi za WAGR Neže Šiftar omeniti zelo dobro igro 17 letne Isabele Ogris, ki je po dveh krogih celo grozila najboljšim, a se je zadnji dan poznalo, da je Bella v golfu šele 13 mesecev. Izkušnje si nabira, napreduje iz dneva v dan in le še vprašanje časa je, ko bo nekdanja teniška igralka tudi tri dnevno tekmovanje spravila pod streho s katero od medalj oziroma priznanj. Kar tri češke tekmovalke so ogrožale zmagovalko Šiftarjevo, čeravno je prvi krog kazalo, da bo najhujša konkurentka Madžarka Jaczkovics, ki pa je po vodstvu po prvem dnevu, povsem odpovedala. Slabšo igro Ogrisove v 3. krogu je izkoristila najmlajša med Slovenkami Zala Jesih, ki precej obeta in tudi pred njo so odlični golfski časi. Zala je na koncu osvojila šesto mesto, Ogrisova je bila mesto za njo, Iza Bela Ivanko je tretji Slo tour končala na devetem mestu, deseterico pa je zaključila Valentina Anžič Štiftar, ki je prvič v karieri zadela »hole in one«. Ta, mnogim golfistom, nikdar usojena sreča, se ji je nasmehnila na 11. luknji igrišča Arboretum.

Rezultati, dekleta

Rezultati, rekreacija

Neža Šiftar, Zala Jesih in Isabela Ogris

Valentina iskrene čestitke, kot tudi vsem, ki so zadostili svojim pričakovanjem. Bravo Neža in bravo tudi vsem trem golfistom, z enakim rezultatom: Gal Patriku, Jaku in Luku.  

Jaka Babnik, Gal Patrik Štirn in Luka Naglič

Kristyna Malinova, Neža Šiftar in Lucie Vachova

​Valentina Anžič Štiftar po zadetem "hole in one" na 11. luknji

REZULTATI PO KATEGORIJAH ZA SLO TOUR:

ČLANI

T1 ŠTIRN Gal Patrik, GK Arboretum - 215
T1 NAGLIČ Luka, GK Bled - 215
3 STRAŠEK Žiga, GK Arboretum - 218
4 ČIRIČ Jan, GK Arboretum - 220
5 HRIBERNIK Jan, GK Ptuj - 221
6 POGORELČNIK HOJNIK Nik, GK Arboretum - 222
7 STRAŠEK Luka, GK Arboretum -  225
8 ČURIĆ Martin, GK Bled - 229
9 VASLE Jure, GK Ptuj - 232
10 DIETNER Jan, Racman GK - 238
11 VRHOVEC Benjamin, GK Ptuj - 250
12 LINDIČ Matej, Racman GK - 271
13 LINDIČ Mitja, Racman GK - 288

MLADINCI U18
1 BABNIK Jaka, GK Trnovo - 215
2 ČOP TOMŠIČ Nejc, GK Arboretum - 219
3 BEZENŠEK Tomi, Racman GK - 230
4 LI DOBNIK Tom, GK Ptuj - 243
5 GABROVŠEK Luka Gal, Racman GK - 267
6 STRASBERGER Lev, GK Grad Otočec - 78

MLADINCI U16
1 CAR Leon, Racman GK - 227
2 BOHINC Tim, GK Arboretum - 234
3 PAULETIČ Blaž, GK Bled - 240
4 SVETEK ZGONEC Timon, GK Trnovo - 245
5 ŠAMEC Jan Luka, GK Ptuj - 246
6 LAVRIH Anže, GK Grad Otočec - 252
7 BEKLEMISHEV Petr, GK Arboretum - 258


MLADINCI U14
1 VIDIC Leon, GK Grad Otočec - 298


ČLANICE
1 ŠIFTAR Neža, Racman GK - 225
2 IVANKO Iza Bela, Racman GK - 251
3 ŠTIFTAR ANŽIČ Valentina, GK Arboretum - 253

MLADINKE U18
1 OGRIS Isabela, GK Arboretum - 246
2 POLAK Ester, Racman GK - 280
3 VEHOVAR Ana, GK Arboretum - 286

MLADINKE U16
1 JESIH Zala, Racman GK - 240


Jun 13, 2022