Pia Babnik pokazala talent in kakovost

Če je v tenisu moč zaslediti vzdevek »magic girl«, ki ga s seboj nosi Kaja Juvan, prav to zlahka zapišemo 16-letni golfistki Pii Babnik. Obe Ljubljančanke in obe v svetovnem vrhu v svoji kategoriji. A, da ne bi zgolj pisali o mladostniških kategorijah, ki kasneje v članski konkurenci vendarle nimajo posebne teže, je poskrbela prav Pia.

V češkem kraju Beroun je bilo Odprto prvenstvo Češke za dekleta, profesionalni turnir primerljiv s teniškimi mednarodnimi WTA turnirji (international tournament), kjer je nagradni sklad dobrih 200 tisoč evrov. Na Češkem sta nastopili dve Slovenki, Pia Babnik in 25-letna Katja Pogačar. Slednja je bolje začela turnir in bila po prvem dnevu 12., med tem ko je Pia končala na 24. mestu, a je potrebovala le dva udarca več kot Katja. Precej močan veter je krojil zanesljivost in natančnost udarcev, a so se že naslednji dan karte malce premešale. Mlada Babnikova je stopnjevala formo in drugi dan zaključila s petimi udarci pod parom, kar je bil drugi najboljši rezultat dneva. Pia je skočila na skupno šesto mesto, Katja pa nazadovala na 27., a obe sta brez težav preživeli rez (prva polovica tekmovalk) in se uvrstili v finalni krog, kjer tudi podeljujejo denarne nagrade. V finalu sta obe Slovenki odigrali brez večjih nihanj, kar je zadostovalo za odlično osmo mesto Pie Babnik (nagrada 4800€) in 26. mesto Katje Pogačar (2290€). Pio in Katja je zadnji dan spodbujala tudi celotna slovenska reprezentanca do 16 let, ki je dan prej z odliko zaključila evropski masters mladih. Jaka Babnik, Leon in Barbara Car ter Lana Malek so iz prve vrste lahko videli in pobliže spoznali organizacijo profesionalnega turnirja.

V družbi 132-ih golfistk z vsega sveta je uspeh obeh Slovenk nazoren dokaz, da delo v slovenskem golfu dosega čarobne trenutke in žanje rezultate. Turnir je premočno dobila 24-letna Danka Emily Kristine Pedersen, ki je svojo profesionalno pot začela pri 19-ih letih, torej tri in pol leta kasneje kot slovensko čarobno dekle Pia Babnik.

Pia Babnik: »Veselim se dobrih uvrstitev in iger, ki me spremljajo že nekaj mesecev. Za zmago na LET (Ladies European Tour) turnirjih bom poleg dobre igre potrebovala tudi kanček sreče saj so dekleta zelo izenačena..«

Katja Pogačar: »Po poškodbi je napredek majhen, a očiten. Sem zadovoljna, še bolj pa zato, ker nam uspešne izvedbe turnirjev dajejo novo upanje, da bomo naslednjo sezono začeli s polnim zamahom.«

To je bil prvi letošnji profesionalni turnir, kjer so bili lahko prisotni tudi gledalci, a le ti niso smeli priti bližje od petih metrov. Vse golfistke so bivale v dveh hotelih, gibanje zunaj hotela ali igrišča je bilo prepovedano. Vsi udeleženci so morali prinesti izvide testov za Covid 19, ki niso smeli biti starejši od sedmih dni, seveda so bile v zaprtih prostorih in bližnjih pogovorih maske obvezne. Svojevrsten mehurček, a vendarle pomemben korak k odpiranju tekmovanj in približevanju režimu, ki smo ga vajeni do letošnje korona sezone.

 


Sep 02, 2020