KPMG PGA  prvenstvo je eden od petih major turnirjev v seriji LPGA. Prvi turnir je bi organiziran leta 1955 in velja za drugega najstarejšega, za odprtim prvenstvom ZDA. V kar 14 zveznih državah je bil organiziran turnir, največkrat prav Marylandu. 68. izvedba turnirja bo na igrišču Country kluba v kraju Bethesda, v neposredni bližini glavnega ameriškega mesta Washingtona.

Ob vsej svetovni ženski golfski eliti, bosta nastopili tudi dve Slovenki, Pia Babnik in Ana Belac. Ana, diplomantka univerze Duke, je leta 2020 zmagala v seriji Symetra (danes Epson), v letošnji sezoni pa je na LPGA nastopila na devetih turnirjih in se štirikrat uspela uvrstitvi v finalne kroge. Sedem let mlajša Pia Babnik je letos na uvodnem majorju Chevron končala na tretjem mestu, kar je najboljša slovenska uvrstitev v zgodovini. Meseca aprila sta bili v Kaliforniji pred njo le Jennifer Kupcho in Jessica Korda, dve, ki tvorita sam svetovni vrh.

Congressional Country Club leži v neposredni bližini reke Maryland, ki je tudi naravna meja med zveznima državama Maryland in Virginia. Do centa glavnega mesta ZDA Washingtona je približno 20 kilometrov. Country club ima dve igrišče, letošnji major pa bo potekal na t.i. Modrem igrišču, ki ga je pred dvema letoma posodobil arhitekt Andrew Green. Po besedah Aleša Babnika je bodo pogoji kar težki, saj je na vzhodu ZDA precej vroče in vlažno. Igrišče je vrhunsko in zelo dolgo (6655 m). Najbolj so golfistke nestrpne, kakšna bo odločitev organizatorjev: ali bodo na razgibane zelenice postavili luknje za težko dosegljive pare, ali morda za lažji dostop z več birdiji? Seveda je misli pred turnirjem zaupala tudi Pia Babnik: »Zelo sem hvaležna pokrovitelju KPMG, da mi je namenil eno od dveh vabil za turnir. Upam, da sem bom oddolžila z dobro igro.«

Ana Belac: »KPMG PGA Championship je eden mojih najljubših turnirjev v letu. Igrišča, na katerih se odvijajo tekmovanja KPMG, so preprosto vrhunska in Congressional v Bethesdi je eno od njih. Vsi smo zelo hvaležni KPMG za podporo in naložbo v ženski golf. Menim, da je razkorak v primerjavi z moškim golfom vedno manjši. Dokaz je tudi podvojen letošnji nagradni sklad. Veselim se tega tedna in tekmovanja na tako pomembnem turnirju.«

Kar se tiče KPMG PGA prvenstva bo letošnjih 9 milijonov ameriških dolarjev rekordnih, kar je povezano tudi z dvigom zanimanja za ženski golf in hkrati dodana vrednost v marketinških aktivnostih, kjer seveda prednjačijo sponzorske odmevnosti ter televizijske pravice.

Lanski naslov brani Nelly Korda (2. Rolex), predlani pa je zmagala Sei Young Kim (12.). Analiza je pokazala, da sta dekleti tudi tokrat glavni favoritinji.  Zadnjih petih turnirjih KPMG PGA prvenstvo sta na vrhu po skupnih rezultatih (število udarcev), kjer se jima lahko priključita še Lizette Salas in Brooke Henderson. Za morebitne upe o zmagi, ki bo seveda močno finančno nagrajena, bo potrebno v štirih krogih, torej 72 luknjah, zadeti vsaj 50 zelenic in vsaj 18 birdijev. V povprečju so zmagovalke na tem majorju imele pred zasledovalkami le en udarec prednosti.

KPMG PGA prvenstvo – startna lista, 1. dan:

Ura: 7:22 (slovenski čas 13:22): Pia Babnik (SLO), Jodi Ewart Shadoff in Georgia Hall (obe ANG)

Ura: 12:33 (slovenski čas 18:33): Ana Belac (SLO), Meaghan Francella in Jennifer Song (obe ZDA)

…obe Slovenki bosta začeli s prve luknje.


Jun 23, 2022