Objavljamo nova Pravila amaterskega statusa, ki stopijo v veljavo 1. januarja 2022.
 
 
Nova Pravila amaterskega statusa za golfiste sledijo procesu posodabljanja Pravil golfa v letu 2019.  
Nekaj-letno delo prej omenjenih organizacij in številna posvetovanja z vsemi golf organizacijami v svetu v zadnjih letih, so dala nova pravila in odpravljajo številne omejitve, ki so prej veljale za amaterske igralce golfa, hkrati pa zagotavljajo, da je integriteta igre zaščitena, z omejevanjem oblike in vrednosti nagrad, ki jih lahko sprejme amaterski igralec golfa.
 
V okviru prizadevanj za posodobitev nova pravila opredeljujejo naslednja dejanja, ki lahko privedejo do izgube amaterska statusa:
 
Prevzem nagrade v vrednosti, ki presega omejitev nagrad (700£/1000$) ali prevzem denarne nagrade na tekmovanju kjer se upošteva hendikep.
Igranje kot profesionalec.
Sprejemanje plačila za dajanje inštrukcij (čeprav še vedno veljajo vse trenutne izjeme, kot je poučevanje v izobraževalnih ustanovah in pomoč pri odobrenih programih).
Sprejetje zaposlitve kot profesionalec v golf klubu ali članstvo v združenju profesionalnih igralcev golfa.
 
Za dosego tega poenostavljenega pristopa so bile uvedene naslednje ključne spremembe:
 
Razlikovanje med »scratch« - (tekmovanjem, kjer se hendikep ne upošteva) in hendikep tekmovanji glede na nagrade, ki jih tekmovalec lahko sprejme.
Pravilo o nagradah velja samo za tekmovanja »tee-to-hole« (od udarjališča do luknje), ki se izvajajo na igrišču za golf ali golf simulatorju, ne veljajo pa več za tekmovanja v »long-drive« (tekmovanje posebej organizirano za najdaljši udarec), patanju in golfskih spretnostih, ki se ne izvajajo v okviru tekmovanja »tee-to-hole« (od udarjališča do luknje). 
Odprava vseh omejitev glede oglaševanja, stroškov in sponzorstev.
 
Nove priložnosti, ki jih ponuja odprava omejitev glede sponzorstva in možnost sprejemanja denarnih nagrad do nove, višje meje 700 £ ali 1000 $ na tekmovanjih, ki se izvajajo brez upoštevanja hendikepa, bodo v veliko korist elitnim amaterskim igralcem golfa, ki iščejo različne načine za financiranje stroškov, povezanih z golfom.
 
Grant Moir, direktor pravil pri R&A, je dejal: »Veseli smo, da danes uvajamo posodobljena Pravila amaterskega statusa. Ta pravila imajo pomembno vlogo pri varovanju integritete našega samo- regulirajočega športa, vendar se mora kodeks razvijati, da bo ustrezal potrebam sodobne igre. To je še posebej pomembno za sodobni elitni amaterski golf, kjer mnogi igralci potrebujejo finančno podporo za tekmovanje in svoj razvoj. Nova pravila jim dajejo to priložnost in bodo pripomogla k še bolj vključujoči igri."
 
"Golf je edinstven po svoji široki privlačnosti tako za rekreativne kot tekmovalne igralce golfa," je dejal Craig Winter, direktor za Pravila golfa in amaterski status pri USGA. »To je bilo poudarjeno v povratnih informacijah, ki smo jih prejeli v začetku tega leta, in verjamemo, da bodo posodobitve pomagale poenostaviti ta pravila in zagotoviti dolgoročno »zdravje« amaterske igre, ne le za tiste, ki tekmujejo na najvišji ravni amaterskega golfa, ampak tudi za milijone igralcev golfa vseh starosti in vseh ravni znanja, ki uživajo v tekmovalnih dogodkih na svojih domačih igriščih."
 

Nova Pravila amaterskega statusa bomo objavili v kratkem. Pripravljamo slovenski prevod. 


Nov 29, 2021