V švicarskem Holzhäsernu, ob jezeru Zug, je bil nov turnir evropske serije LET, na katerem sta dobro nastopili Katja Pogačar in Pia Babnik. Turnir z nagradnim skladom 200.000€ je ponujal novo možnost za točke na svetovni lestvici in hkrati del denarne pogače, ki jo je želelo 125 golfist z vsega sveta.

V nadvse razburljivem turnirju, kjer so se karte mešale prav vsak dan posebej, je zmago slavila 18-letna Tajka Atthaya Thitikul, ki se v letošnji sezoni močno vzpenja po svetovni lestvici. Mlada Tajka je v Švico prišla kot 32. igralka sveta, z zmago se bo približala najboljšim dvajsetim golfistkam. Na lestvici še vedno vodi Američanka Nelly Korda pred Korejkama Jin Young Ko in In Bee Park.

Boljša od dveh Slovenk je bila še vedno najmlajša golfistka 17 letna Pia Babnik, ki je po dveh dneh kotirala povsem pri vrhu, na petem mestu. Pia je uvodno rudno odigrala z -4, naslednji dan pa, predvsem na drugih devetih luknjah, prikazala fantastično igro in z le 31 udarci pospravila drugo polovico igrišča. Navdušujoča predstava pa se žal ni nadaljevala v finalni seriji, kjer je zanimivo, prav na drugih devetih luknjah potrebovala 41 udarcev, deset več kot prejšnji dan in sledil je padec na lestvici. 29. mesto ji je prineslo nekaj novih točk, tudi denarno nagrado 1863€, kar jo je ponovno potisnilo med vodilno deseterico golfistk evropske serije. Pia Babnik je trenutno na sedmem mestu z 815,84 točkami, premočno pa vodi Thitikul z 2887,46 točkami. Po turnirju je Pia dodala: »Kljub ne najbolj posrečenemu zadnjemu dnevu, je rezultat zadoščal za povratek med najboljših deset na letošnji lestvici LET.«

Z odliko je turnir v Švici začela Katja Pogačar, saj je 28 letna Ljubljančanka z -5 segla med deseterico vodilnih in tudi malce slabši drugi dan (+2) ji ni preprečil zanesljive uvrstitve v finalno serijo. Prav rez je bil letos večinoma previsoka ovira, z izjemo nekaj ekipnih in uspešnih tekem, pa je Pogačarjevi letos šele drugič uspelo igrati pod rezom na turnirjih evropske serije. Tretji dan je najbolj izkušeni slovenski golfisti spolzel še dodaten udarec v seštevku in odprto prvenstvo Švice je končala na 47. mestu (914,29€). Po opravljenem rezu in pred nadaljevanjem v Franciji, je Katja izrazila svoje misli: »Dober občutek je po doseženem rezu, ko je od zadnjega minilo kar nekaj časa. Ponosna sem na napredek v moji igri. Hvala švicarskim organizatorjem in komaj čakam, na naslednje turnirje evropske serije.«

Naslednji turnir evropske serije bo v Franciji od 16. – 18. septembra na igrišču Golf du Medoc ob Biskajskem zalivu, v neposredni bližini Bordeauxa, kjer bo nagradni sklad 300.000€.

Vrstni red, OP Švice, Holzhäusern (LET):

1. A. Thitikul (TAJ) -16

2. M. Skarpnord (NOR) -15

3. E. Moosmann (ŠVI/amaterka) -14

3. K. Metreaux (ŠVI) -14

29. P. Babnik (SLO) -4

47. K. Pogačar (SLO) par

Pia Babnik na OP Švice (foto: Mark Runnacles / LET)

Katja Pogačar na OP Švice, LET (foto Mark Runnacles /  LET)

Athaya Thitikul (TAJ) zmagovalka turnirja OP Švice (foto:  Mark Runnacles / LET)


Sep 15, 2021