Odličen nastop naše mladinske reprezentance, ki si je zagotovila obstanek v I. diviziji

V Avstriji, točneje na igrišču Diamond Country Club, kjer se vsako leto igra tudi Austrian Open, del European toura, se je v soboto končalo Evropsko mladinsko ekipno prvenstvo.

Na tekmovanju je nastopalo 16 reprezentanc s po šestimi igralci, mlajšimi od 18 let. Nastopala je tudi slovenska reprezentanca. Zastopali so jo Luka Naglič, Jure Vasle, Žiga Strašek, Nik Pogorelčnik Hojnik, Vid Potočar in Urh Gorič. Kot trener, je ekipo spremljal Daniel Kraljič.
V lanskem letu, se je na Češkem, podobni ekipi, v kateri sta bila takrat namesto Potočarja in Goriča, Žan Luka Štirn in Jan Vidic, prvič v kvalifikacijah uspelo uvrstiti na to tekmovanje.
Na njem so resnično zbrane vse najboljše evropske mladinske reprezentance. 

Naša je bila že po hendikepih posameznikov, na papirju najšibkejša, zato naša pričakovanja niso bila previsoka. Vsaka uvrstitev, boljša od zadnjega mesta, bi bila uspeh.
Fantje so najprej dva dni igrali seštevno igro, kjer z redkimi izjemami niso blesteli. Svoje sta naredila tudi težko igrišče in še posebej drugi dan tekmovanja močan veter, ki je pihal tudi več kot 40 km/h. Ta je povzročal težave tudi ostalim ekipam, kar se je videlo po rezultatih, ki so bili ta dan na splošno precej slabši.

 

Naša ekipa, je bila po pričakovanju, po dveh odigranih krogih seštevne igre na zadnjem, 16.mestu.

Reprezentance so se potem razdelile v dve skupini, od 1. do 8. mesta in 9.do 16.mesta.

Naslednje tri dni se je igrala Match igra, kjer so naši fantje naleteli na deveto uvrščene Angleže.
Ti so veljali za velike favorite. Naši fantje so šli zelo motivirani v dvoboj in se kljub spoštovanju do nasprotnika, niso prestrašili in se srčno borili, do konca.
Rezultat tega je bil, da so pripravili pravo senzacijo in zmagali s 3:2. Ta rezultat je bil največje presenečenje turnirja in čestitke so prihajale z vseh strani.

S to zmago je bil naš skriti cilj izpolnjen. Zagotovili smo si obstanek v prvi diviziji evropskega mladinskega golfa, kar je bilo kljub skritim željam več, kot smo pričakovali. Naša reprezentanca se zaradi različnih razlogov težko primerja z ostalimi nastopajočimi, že po številu igralcev izmed katerih se ekipa lahko formira.
 

V naslednjih dveh krogih so se fantje pomerili še z Avstrijo in Nizozemsko. Ti dve srečanji so izgubili, ampak pustili zelo dober vtis.

Tekmovanje so zaključili na 12. mestu, kar je daleč najboljša uvrstitev doslej. Veliko pomeni to, da so v taki konkurenci uspeli obdržati mesto v prvi diviziji, od koder so izpadle reprezentance, Walesa, Belgije in Portugalske.

Naslednje leto nastopajo na prvenstvu v španski La Mangi.


Jul 12, 2016