Kaj je največji dosežek v golfu? Pa ne velja odgovor, zmaga na mastersu  v Augusti ali British Opnu.

Po mnenju večine, ki se je kdaj preizkusila v tem športu, je to igrati ali celo podigrati svoja leta. Prav to je pred kratkim uspelo Marjanu  Urhu in Miru Matičiču.

Fanta sta to dosegla na turnirjih v Arboretumu; Matičič, ki je letos  dopolnil 73 let, je septembra na turnirju Teva igral 70 udarcev ali ena  pod parom igrišča, Urh pa je na enem od zadnjih Pohanih pšancev igral 74  udarcev. Čez 14 dni bo dopolnil 77 let.

Gre za izredna dosežka, ki kot pravi generalni sekretar GZS Gorazd  Kogoj, v Sloveniji še nimata primerjave.

In kaj sta o tem povedala akterja. Marjan Urh je začel golf igrati leta  1998, Matičič par let za njim. "Marjan je bil vedno moj vzor. Tedaj so  bili dobri še Tomo Pavlič, Iztok Orehek in recimo Miran Žebaljec.  Treniral sem trdo, samo da bi lahko igral z njimi," se spominja Matičič,  ki pravi, da je dolgo razmišljal, ali bo kdaj prišel ta čas za  podigranje let. "V golfu ne smeš hiteti. Vsaka stvar pride ob svojem  času. Golf zahteva veliko dela in če mu ga posvetiš in si predan igri,  se ti bo vse enkrat povrnilo," dodaja Urh.

"Golf je čudovita igra, škoda da je nisem gojil že prej," je ugotovil  Matičič, Urh pa ga je dopolnil: "Igral ga bom dokler, kot je nekoč rekel  slavni filmski igralec Morgan Freeman, bom lahko to telo privlekel na  igrišče."

In še nekaj zanimivih svetovnih podatkov o podobnih dosežkih:

- najmlajši igralec, ki mu je to uspelo, je Bob Hamilton, ki je 1975  igral toliko, kot je bil star - 59 udarcev.

- na profesionalnih turnirjih rekord drži Walter Morgan, ki je 2002 na  Champions Touru pri 61. letih igral 60 udarcev.

- najstarejši igralec, ki se je podigral, je 103-letni Arthur Thompson iz ZDA.


Mar 23, 2016