Na Mednarodnem prvenstvu Slovenije na igrišču Livada v Moravskih Toplicah je letos nastopilo kar 98 golfistov in golfistk iz devetih držav. Naslova sta si z odlično igro skozi vse štiri kroge priigrala Neža Šiftar z 286 udarci (-2) in Nemec Tim Bertenbreiter, ki je v rednem delu odigral 285 udarcev (-3) in premagal Timona Svetka Zgonca šele v razigravanju z brdijem na prvi dodatni luknji.

Odlično urejeno igrišče in močna mednarodna konkurenca sta bila pravi preizkus trenutne forme najboljših slovenskih igralcev in igralk. Igrišče Livada še nikoli ni bilo boljše urejeno, za kar gre zahvala predvsem mladi ekipi vzdrževalcev, ki so svoje delo opravili z odliko.

Neža Šiftar je bila v vodstvu od začetka do konca in po odličnem prvem dnevu, ki ga je zaključila z 71 udarci (-1) tudi v napornem drugem dnevu odigrala zelo zanesljivo. Vsi nastopajoči so namreč v petek odigrali kar dva kroga in Neža Šiftar je oba odigrala z 71 udarci (-1) in pred zadnjim dnevom vodila s tremi udarci prednosti pred Barbaro Car.

Vse ostale igralke so se v soboto borile samo za tretje mesto, saj so zaostajale preveč, da bi imele realne možnosti za naslov Mednarodne prvakinje Slovenije.

Finalni dan v ženski konkurenci je postregel z napetim dvobojem najboljših slovenskih igralk, ki sta dobro vnovčili poznavanje igrišča. Barbara Car je začela silovito in prvih devet lukenj odigrala z 33 udarci (-3) in izničila prednost Neže Šiftar, ki je po brdiju na prvi luknji in z bogijem na šesti luknji odigrala 36 udarcev. “ Na prvenstvo sem prišla brez velikih pričakovanj, saj sem po zaključenem tretjem letniku študija v ZDA želela predvsem odigrati dober rezultat. V Sloveniji sem spet lahko trenirala s svojim trenerjem Slavkom Paplerjem, ki mi je dal tudi veliko koristnih napotkov za nastop na Livadi. Vse dni sem igrala udarec za udarecem in nisem razmišljala o rezultatu” je po zmagi z velikim nasmehom povedala Neža Šiftar.

Pot do naslova pa je bila vse prej kot lahka, saj je Barbara Car tudi drugi del igrišča odigrala odlično in zadnji krog zaključila z parom igrišča. “Nisem se ozirala na njene brdije, saj sem zaupala v svojo igro. Vedela sem, da bom z dobrimi udarci tudi sama zadela kak brdi” je še povedala Neža Šiftar, ki je po “ptičku” na trinajsti luknji obdržala prednost udarca pred Barbaro. Napet zaključek sta obe odigrali z dvema bogijema, kar je Neži zadoščalo za zmago z dvema udarcema prednosti.

Tretje mesto je osvojila Noa Zocco iz Italije, ki je po 71 udarcih zadnji dan (-1) prvenstvo zaključila z 296 udarci in samo za udarec prehitela Čehinjo Barboro Vinkler, ki je zadnji krog odigrala z vrhunskimi 68 udarci (-4). Od ostalih Slovenk velja omeniti še Lano Malek, ki je bila peta z 298 udarci (+10), Eva Kiri Fevžer je bila osma z 304 udarci (+14) in Isabela Ogris dvanajsta z 311 udarci (+23).

Vesela sem zmage, še bolj pa tega, da sta me na prvenstvu spremljala starša, ki sta lahko v živo videla koliko sem napredovala v ZDA. Za vse nas je bil moj nastop na Livadi nepozabna izkušnja” je z pokalom v roki povedala Neža Šiftar.

Še bolj izenačena je bila konkurenca pri moških, kjer je Timon Svetek Zgonec potrdil, da je po zmagi v Sedinu na Slovaškem še vedno v odlični formi. V prvem krogu je odigral tri brdije in samo en bogi in zasedel vrh turnirske razpredelnice skupaj z Clemensom Deckerjem. Nemec je prvi tekmovalni dan začel z eaglom na prvi luknji in prvih devet odigral z štirimi udarci pod parom igrišča, saj je zadel še tri brdije in izgubil samo en udarec z bogijem na drugi luknji. Udarec za vodilnima je bila trojica Jan Hribernik, Žiga Strašek in Andrea Vairo iz Italije.

Drugi krog je najbolje odigral Leon Marc Lange iz Nemčije z 69 udarci (-3), od Slovencev pa je bila najboljši Luka Strašek z 71 udarci (-1). Še bolj napet je bil tretji krog, ki ga je vrhunsko odigral Tim Bertenbreiter in z 66 udarci (-5) prevzel vodstvo na vrhu razpredelnice z dvema udarcema prednosti pred Timonom Svetkom Zgoncem, ki je prve tri kroge odigral zelo umirjeno in bil vedno med najboljšimi.

Zaključni dan prvenstva je bil na ravni največjih svetovnih turnirjev, saj so imeli možnosti za zmago vsi štirje igralci, ki so igrali v zadnji skupini. “Cel teden nisem razmišljal o rezultatu, čeprav sem se zavedal, da sem v dobri formi. Moj trener in kedi Urh Božič me je res dobro pripravil na nastop in skupaj sva naredila odlično taktiko. Prve tri dni nisem igral agresivno, kar se mi je obrestovalo in šele danes sem moral bolj napadati, saj sem si želel zmage ” je povedal Timon Svetek Zgonec. Odigral je vrhunski zadnji krog in se z 69 udarci (-3) izenačil z Timom Bertenbreiterjem, ki je odigral dva udarca več.

O zmagovalcu je tako odločalo razigravanje, ki sta ga Timon in Tim začela na enajsti luknji igrišča Livada. Po dveh odličnih začetnih udarcih sta oba tudi zadela zelenico, a imela dolga pata za zmago. Tim Bertenbreiter je bil srečnejši, saj je zadel brdi iz malo krajše razdalje kot Timon in osvojil naslov.
 

Najboljši rezultat celega turnirja je z 65 udarci (-7) v zadnjem krogu uspel Nemcu Leonu Heederju, ki pa je prve tri dni igral slabo in na koncu končal kot sedemnajsti.  Med ostalimi slovenskimi igralci sta odlično igrala še brata Žiga in Luka Strašek, ki sta si razdelila peto mesto z 294 udarci (+5), Jan Hribernik je bil osmi ( 295 udarcev, +7), Leon Car deveti (298 udarcev,+10) in Nejc Čop Tomšič sedemnajsti (302 udarca, +14).

V Pokalu Narodov so v ženski konkurenci premočno slavile Slovenke z 429 udarci pred Italijo z 453 udarci in Nemčijo z 456 udarci. V moški konkurenci pa so bili razred zase Nemci z 425 udarci pred ekipo Slovenija 3 v postavi Jan Hribernik, Žiga Strašek in Nejc Čop Tomšič z 437 udarci. Tretje mesto je osvojila ekipa Slovenija 2, ki so jo sestavljali Leon Car, Timon Svetek Zgonec in Jan Luka Šamec z 441 udarci.

1 mesto  Nemčija 3 (Bertenbreiter Tim, Decker Clemens, Wacker Fynn ) - 425​

2 mesto Slovenija 3 (Hribernik Jan, Čop Tomšič Nejc, Strašek Žiga)  - 437

3 mesto Slovenija 2  (Car Leon, Svetek Zgonec Timon, Šamec Jan Luka)  - 441

 

1 mesto Slovenija 1 (Barbara Car, Lana Malek, Šiftar Neža) – 429

2 mesto Italija ( Fedeli Laetitia Bona, Feruzzi Balbi Emanuela, Zocco Noa)  - 453

3 mesto Nemčija 1 (Schedel Laura, Kasier Elodie, Fischer Fllorentina) - 456


Maj 20, 2024