V Španiji, točneje v kraju Cartagena, na igrišču La Manga povsem ob Sredozemskem morju, so se zaključile dvo-tedenske kvalifikacije za pridobitev statusa v evropski seriji LET za leto 2022. Nastopila je tudi Katja Pogačar, ki je kvalifikacijski turnir končala na 59. mestu (+11).

Po prvem tednu so napredovale igralke, ki so se udeležile pred kvalifikacij in bile uvrščene med 20, kar pomeni, da se je v finalni del uvrstilo 128 golfistk z vseh koncev sveta. Po štirih rundah se je v finale uvrstilo 65 tekmovalk, ki so imele le en cilj: zagotoviti si čim boljšo uvrstitev, s tem pa čim boljši status za nastope v letu 2022. Katja Pogačar je tekmovalno sezono v evropski seriji LET zaključila na 113. mestu. Po domače rečeno, bi ji ena uvrstitev med najboljših 25 na enem od turnirju sezone prinesla zanesljivo nastopanje tudi v letu 2022, tako pa je Katja morala nastopiti v Španiji. V letošnji sezoni je Pogačar dobro nastopila na ekipnih tekmah, ko je v Veliki Britaniji osvojila 3. mesto, v Savdski Arabiji 13. in v Španiji 14. Kanček več sreče pa bi potrebovala v posamezni konkurenci, saj je bilo letos enostavno preveč slabših uvrstitev, ki je niso ponesle v finalne runde. Letošnja bera je pravzaprav prinesla le eno dobro uvrstitev in sicer 20. mesto na turnirju Estrella Damm, ki je bil v začetku oktobra južno od Barcelone.

Zadnji del kvalifikacij za vnovičen preboj v evropsko serijo je Katja opisala takole: »Turnirski dnevi so bili hladnejši in bolj vetrovni, kar je pomenilo veliko prilagajanja na razmere. Precej slabe so bile zelenice, saj so jih pred tekmovanjem luknjali in posledično je bilo moje patanje bistveno slabše.« Katja je finalni del kvalifikacij začela slabše (77 udarcev), a je močno dvignila igro v drugem in tretjem krogu (71, 73). Četrti dan je igrala 74 udarcev in si brez težav priborila še peto rundo, ki je pri vseh dekletih odločala o vsem. Žal se finale ni izšel, in s 77 udarci je Katja močno zdrsnila po lestvici ter zaključne kvalifikacije končala na 59. mestu skupaj z Angležinjo Giles in Nizozemko Meekers. »Prvi dan ni bil najbolj uspešen, nato pa sem dobro zborbala drugi ter tretji dan. Zanje dva dneva sem naredila nekaj napak, vseeno pa je bila igra zelo solidna«, je turnirsko igro ocenila Katja.

Katja Pogačar na turnirju Estrella Damm v Španiji - 20. mesto (Foto: Tristan Jones/LET)

Kvalifikacijsko zmago je slavila 26 letna  Američanka Gabriella Then, najboljših 23 golfistk je prejelo vabilo za turnirje evropske serije s statusom 11, še nadaljnjih 28 igralk pa bo imelo status 15, kar pomeni, da bodo verjetno igrale večino turnirjev, ne pa vse. Katja Pogačar je bila leta 2018 osma na turnirju Lalla Meryem v Maroku, leta 2019 je dosegla najboljšo uvrstitev v karieri, ko je bila druga v Canberri v Avstraliji ter bila še dvakrat 13. Lani, ko je turnirje po vsem svetu močno krojila pandemija, je bila Katja šesta v Avstraliji, hkrati pa je zabeležila še dve uvrstitvi pod 30. mestom. Letošnja bera z eno uvrstitvijo na 20. mesto ni prinesla obstanka med golfistkami v evropski seriji oziroma ima Katja status, ki ji večinoma ne zagotavlja nastope na turnirjih LET, a se 27 letna Ljubljančanka ne bo ustavila: »Moj status z končno uvrstitvijo ni najboljši in tudi mi ne da dobre LET vstopnice. Zato se bom bolj osredotočila na LET Access tour. Načrtujem drugačno pripravo za naslednjo sezono, kot je bila do sedaj, saj je bilo kar nekaj manjkajočih elementov.« 

Katja na kvalifikacijah na igrišču La Manga, Španija (foto: Tristan Jones/LET)


Dec 27, 2021