Največji zaslužkarji na PGA turneji

Tokrat ne bomo govorili o najbolje plačanih igralcih temveč tistih, ki zajetne vsote denarja služijo brez enega samega zamaha s palico za golf. To so seveda caddieji.


V minulih dvanajstih mesecih prav gotovo ni imel veliko razlogov za slabo voljo J.P. Fitzgerald, ki je vse od leta 2008 naprej nosil torbo Roryju McIlroyju. Le v zadnjem letu je po Fitzgerald po poročanju Forbesa namreč zaslužil 1.65 milijona ameriških dolarjev. V veliki meri tudi po zaslugi zmage njegovega delodajalca v Pokalu Fedex. Po zaslugi te vsote bi se J.P. po zaslužku uvrstil na visoko 61. mesto tudi med igralci. 

Je pa zanimivo, da se je Rory avgusta razšel s svojim dolgoletnim partnerjem na zelenicah. Svojo odločitev pa je komentiral z besedami: “Ni bilo lahko. Skupaj sva na turneji preživela skorajda desetletje. Toda v življenju človek potrebuje spremembe. Večkrat sem se v žaru borbe do svojega caddieja obnašal zelo grdo. Odločil sem se, da zaradi golfa ne bom ogrozil najinega prijateljstva.”

J.P. Fitzgerald je le eden izmed najbolje plačanih pomočnikov, ki pa prejemajo različno visoke honorarje. Včasih gre za 5, 7 ali pa za 10% denarne nagrade igralca. V kolikor se njihov delodajalec ne uvrsti v zaključni krog turnirja, je tudi zaslužek veliko manjši. Po navadi so zato caddieji posebej plačani za delo tekom turnirja. Gre za vsoto, ki se giblje okrog 2000 dolarjev za tekmovalni konec tedna. 

Tisti, ki nosijo palice največjim zvezdnikom pa lahko računajo tudi na osebne pokrovitelje, saj se pogosto pojavljajo na televiziji. Za napisom na svoji kapi lahko tako zaslužijo tudi do šestmestno dolarsko številko na leto.


Sep 06, 2017