Veter je na Škotskem vsakdanjik, še posebej močan in vihrav pa je ob morju. Zaliv Largo je del Severnega morja, do igrišča Dumbarnie pa je kratka pot in tamkajšnji sunki, tudi 50 km/h znajo pošteno premešati karte pri osebnih ciljih. Številni bunkerji pot do vrhunskih rezultatov le še otežujejo. Svetovna ženska golfska karavana je po igrah v Tokiu nadaljevala z močnim, a vseeno le pripravljalnim turnirjem pred zadnjim letošnjim majorjem, odprtim prvenstvom Velike Britanije, ki bo na igrišče Carnoustie od 19. do 22. avgusta. Le kakšno uro vožnje južneje od prizorišča major turnirja, je bil teden dni prej turnir z nagradnim skladom 1,5 milijona ameriških dolarjev. Na Dumbarnieu so bili pogoji podobni kot bodo na Carnoustiju, zato je odmerek trenutnega stanja kar primeren za napovedi tudi za major, kjer bo nagradni sklad kar 4,5 milijona dolarjev, a verjeti tudi ne gre vsemu. Ne gre za zaupanje v posamezne golfistke, bolj kot to so nihanja dnevna, vremenske razmere pa tako zelo silovito spremljajo udarce, da od ene do druge luknje ne veš, kaj igralke lahko doleti.

Slovenke se uvodni turnir na Škotskem niso znašle najbolje, a bo to že pravšnja izkušnja, če je potrebno karkoli vzeti v obzir in tvegati za bolj uspešno igro na majorju, turnirju ki sledi. Ana Belac je po dveh dneh imela +6, Katja Pogačar +8 in Pia Babnik +9. Najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici je Ana Belac, uvodni dan pa je na zadnjih devetih luknjah igrala bugi, dvojni bugi in trojni bugi. Tri luknje, ki so jo oddaljile od reza, le ta ji je ušel za štiri udarce. Vse ostalo je bilo vredno dveh finalnih nastopov. Katja Pogačar je oba dneva igrala enako (+4), med tem ko je Pia Babnik prvi dan igrala zelo dobro (-1) in bila pošteno v igri. Veter se je naslednji dan okrepil in žal močno ponagajal najmlajši golfistki na turnirju, ki je na obeh polovicah igrišča pridelala po pet udarcev ter izgubila bitko z vetrom za dnevni izkupiček +10.

Čeravno je bila, glede na tri runde, v prvem planu za naslov, pa je Tajka  Ariya Jutanugarn zadnji dan igrala »le -4«, kar je bilo na koncu dovolj za četrto mesto. 26 letna Ariya je bila 2018 prva igralka sveta, v žep je pospravila 12 zmag v seriji LPGA, med drugim tudi dva majorja (2016 OP Velike Britanije in 2018 OP ZDA). Na letošnjih olimpijskih igrah je zadnji dan igrala v skupini s Pio Babnik in ji izrekla cel kup všečnih pohval, Na koncu olimpijskega turnirja je bila devet mest za našo mladenko. Ekipni tajski uspeh je bil izjemen, saj si je 18 letna Atthaya Thitikul delila drugo mesto z Novozelandčanko Lydio Ko (obe -14).

Kar malce presenetljivo pa je do prve zmage v karieri prišla Američanka Ryann O'Toole, ki je za ta uspeh čakala večnih 228 nastopov v golfski eliti. 71. igralka s svetovne lestvice je profesionalno kariero začela leta 2009 in pred vstopom v serijo LPGA zmagala na enem turnirju evropske serije ter treh na Symetri. Presenetila je že daljnega leta 2011, ko je kot povabljenka nastopila na odprtem prvenstvu ZDA in turnir končala na odličnem devetem mestu. Kasneje se kariera istospolno usmerjene golfistke ni nadaljevala kot se je začela, a je 34 letna Kalifornijčanka dokaj redno igrala pod rezom na največjih turnirjih major, kar jo je držalo med 100 najboljših igralk na svetu. Letošnja sezona za Američanko ni bila slaba, konec koncev se je približala zaslužku pol milijona ameriških dolarjev, a pika na i je vendarle prišla na Škotskem, kjer je Ryann O'Toole zadnji dan odigrala maestralnih 64 udarcev (-8) ter za zmago v žep pospravila 225 tisoč dolarjev. Po zmagi je zadrževala čustva, a so bile njene besede prepričljive: »Zdaj sem še v šoku, verjetno bodo solze prišle na plan kasneje. Sem kar malce razburjena in seveda srečna. Ure in ure treniranja, napetosti, vse to prinaša ta šport, kot tudi stalna potovanja. Upam, da se bom kaj takega doživela še enkrat, pa še enkrat in še enkrat.«

Ryann O'Toole ob prvi zmagi med elito (foto Tristan Jones)


Aug 18, 2021