Amatersko odprto prvenstvo Slovenije, ki je tri dni, s štirimi rundami, potekalo v Moravskih Toplicah na igrišču Livada, je gostilo skoraj 50 golfistov in 17 golfistk iz Avstrije, Češke, Nemčije, Cipra, Srbije, Madžarske, Italije in Slovenije. Čeravno je v golfu zelo težko napovedati igralce, ki bodo tvoriti vrh po koncu turnirja, tokrat lahko potrdimo, da so pri ženskah in moških, prav favoriti, upravičili svoje vloge. Pri moških je zmago slavil Madžar Bence Kotel (-10), pri nežnejšem spolu pa Avstrijka Anna Neumayer (+6).

Mlada najstnica iz Radstada, smučarskega središča med Flachauom in Schladmingom, je od prve runde dalje nadzirala igro in hkrati slovenske tekmice, ki pred začetkom zadnje runde večjih možnosti za preboj na sam vrh niso imele. Še najbližje je bila Mariborčanka Lana Malek, saj je po dveh dneh zaostajala dva udarca, po treh pa pet. Vsi tekmovalci so morali zadnji dan odigrati dve rundi, kar je pri golfu izjemno zahtevno, Lana pa je prav teh 18 lukenj odigrala najslabše (+8), a še dovolj dobro, da je ubranila napade Barbare Car, ki je za Malekovo zaostala udarec. V trojnem napadu na morebitni vrh, je najslabše odnesla letošnja državna prvakinja Neža Šiftar, ki je OP Slovenije končala na 4. mestu. Zmagovalka Neumayer in Malek sta edini golfistki, ki sta vsaj eno rundo uspeli odigrati pod parom igrišča (71 udarcev/-1). Anni je to uspelo uvodni rundi, Lani pa le v drugi.

Moški del turnirja je bil precej bolj raznolik in do konca razburljiv. Prvi dan so povedli štirje Slovenci: Jan Hribernik, Kristjan Vojteh Burkelca, Max Golob in Jaka Babnik (-1). Seveda je kar nekaj igralcev zaostajalo po en ali dva udarca. V golfu se vse karte še zlahka premešajo. Drugo rundo so na plin stopili Burkelca, J. Babnik in Madžar Bence Kotel, ki so z igriščem Livada opravili z -3. Nedeljski dan je igralce čakal maraton, ki ga je z odliko začel Leon Car (-5), odlična sta bila tudi Burkelca in Golob (-4). Pred zadnjimi 18 luknjami in to na isti dan, je bilo odprto še prav vse. Največ čvrstosti in zbranosti sta pokazala Bence Kotel (zadnja runda -5) in Jaka Babnik (-3), ki sta na koncu zasedla prvi dve mesti. Burkelca, letošnji državni prvak, je zadnjo rundo odigral najslabše od vseh štirih (+2) in je pristal na 3. mestu, le udarec zadaj, pa je bil na 4. mestu Max Golob. Po malce slabšem začetku si je peto mesto priboril Moritz Russling iz Avstrije.

V ekipnem točkovanju je vendarle prvo mesto pripadlo ekipi Slovenija 1 (J. Babnik, Burkelca in Štirn), pred Madžarsko in Avstrijo. Pri ženskah je zmagoslavno dvignila pokal za 1. mesto prva ekipa Slovenije (Malek, Car in Šiftar), pred drugo slovensko ekipo (Ivanko, Jovičevič in Polak) ter Češko.

Končni vrsti red – OP Slovenije (Moravske Toplice, Livada)

Moški:

1. Bence Kotel (MAD) -10

2. Jaka Babnik (SLO) -7

3. Kristjan Vojteh Burkelca (SLO) -6

4. Max Golob (SLO) -5

5. Moritz Russling (AVT) -4

 

Ženske:

1. Anna Neumayer (AVT) +6

2. Lana Malek (SLO) +12

3. Barbara Car (SLO) +13

4. Neža Šiftar (SLO) +17

5. Annika Kohoutkova (ČEŠ) +19

Anna Neumayer (AVT) in Bence Kotel (MAD)

Lana Malek (2. mesto)) in Igor Magdič (izvršni direktor Term 3000 - Moravske Toplice)

Igor Magdič in Jaka Babnik (2. mesto)

Barbara Car (3. mesto)

​Kristjan Vojteh Burkelca (3. mesto)

 


Sep 08, 2021