V drugem delu junija je bilo v neposredni bližini Bostona, v okrožju Brookline, odprto prvenstvo ZDA. Sredi junija so na najstarejšem ameriškem golf igrišču, The Country Club odigrali že 122. turnir U.S.Open. Delček tega je bil tudi Slovenec, pomočnik vodje vzdrževanja Royal Bled golf, Gregor Mahkovec.

Ameriška golf zveza se je, s srebrnim pladnjem in vgraviranim sporočilom, javno zahvalila vodji priprave igrišča, Davidu Johnsonu za odlično urejeno igrišče v Brooklinu, za major, ki so ga pripravili vzdrževalci in prostovoljci.

„Trije kilometri me ločijo od doma v Zabreznici do delovnega mesta na Royal Bled. Prvič sem prišel pred dvanajstimi leti na študentsko delo. V dveh mesecih sem zaslužil dovolj za počitnice na morju in zabavo. V Ljubljani sem začel študij informacijskih sistemov in ga nato nadaljeval in končal kot informatik v Kranju,“ začne pripoved Gregor, ki je nato ponovno potrkal na golfska vrata in se redno zaposlil. Vesel dela zunaj in super sodelavcev.

Že s predhodnikom sedanjega šefa, Angleža Steva Chapplla, sva se pogovarjala, kako bi lahko, kot prostovoljec šel na največje golf turnirje po nova znanja. »Rad imam izzive, hočem vedno več od sebe, zato bi naredil vse, da vidim in tudi z delom preskusim, kako delajo tam, da bom vedel in videl približek našemu delu,“ doda oče dveh radoživih sinov, ki že ločita domači travnik od golf igrišča.

V Royal Bled so imeli razumevanje, da so Gregorju tudi finančno omogočili potovanje letos sredi junija v ZDA. Tako kot so ga, kot prostovoljcu tudi njegovemu sodelavcu Mitju Maliju, ki je delal 2019 na škotskem igrišču Gleneagles, kjer so ga pripravili za turnir Solheim Cup, kar je ženska različica znamenitega The Rayders Cupa.

Beseda in reference Steva Chapplla so bile argument, da so Gregorja povabili med prostovoljce za vrhunsko pripravo največjega ameriškega golf turnirja na najstarejšem golf igrišču, par 71, ustanovljenem leta 1882.

»V ponedeljek 13. junija sem prispel v Brookline v državo Massachusetts, kot eden stotih prostovoljcev, ki smo, skupaj s 36 redno zaposlenimi, bili vse dni delovno in pozitivno naravnana ekipa. Bil sem edini Evropejec, trije kolegi so bili še iz Velike Britanije, domačini pa zaposlujejo tudi Kolumbijce. Kako pomemben je ta turnir za Američane in ves golfski svet pove dejstvo, da so imeli proračun 12 milijonov dolarjev. V treh letih so na območju igrišča s 27 luknjami, toliko jih imamo tudi na Royalu Bled, igrišče v naravi ponovno preoblikovali in približali igrišču, kakršno je bilo na začetku. A zdaj seveda veliko bolj zahtevno. Majhne in hitre zelenice, kosili in valjali smo jih, da je bila hitrost žogic 12 do 12.7. Za primerjavo naj povem, da na naših izmerimo hitrosti do 11, lahko bi jih tudi več, a bi s tem igro še otežili. Zelenice na The Country Clubu so bile izredno hitre. David me je dodelil skupini, odgovorni za košnje in priprave območij pred zelenicami in košenju takoimenovanih ovratnikov. Meni je „pripadla“ več kot 1700 kvadratnih metrov velika predzelenica in ovratniki zelenic. Dva sta vodila našo šestčlansko ekipo. Organizatorji so poskrbeli za vso logistiko. Uporabljali smo najnovejše stroje TORO, s katerimi smo kosili zelenice na 2.6 mm, „ovratniki“ le-teh so bili košeni na 5.5 mm, čistine pa na 8 mm, travo zraven smo puščali na 25 mm. Vse je bilo natančno določeno. Bivali smo v študentskem kampusu, 15 minut oddaljenemu od igrišča. Budilke so nas zbujale pred tretjo uro zjutraj, vozniki so nas vozili na igrišče. Ob štirih zjutraj  smo si vse skupaj že voščili dobro jutro in prav tako delo. Ne morete si misliti, kako nas je znal David motivirati, vsak dan sproti, da ni bilo nikomur težko narediti vse za popoln turnir,« z žarom pripoveduje Grega.

Ekipe vzdrževalcev so se umaknile po 9 uri z igrišča, lahko so počivali v posebnem šotoru ob robu The Country Cluba, gledali turnir ali pa šli počivat v študentski kampus. Popoldne so bili ponovno vsi na igrišču in delali do 20 ure. In tako ves teden.

»V ekipi je bilo 16 posameznikov zadolženih, da so igrišče pred turnirjem zalivali ročno in sproti merili tudi vlažnost zelenic. Res prav nobene malenkosti nismo izpustili. Vsak dan štiridnevnega turnirja je prihajalo gledat najboljše igralce, zaradi varnosti le 30 do 40 tisoč gledalcev. Golf zgodba iz leta 1913 s tega igrišča je bila snov za knjigo in tudi odmeven, igrani film „The Greatest Game Ever“. Takrat je v igranju dodatnih iger zmagal amater Francis De Sales Quimet, nekdanji kadi tudi na tem igrišču. Tako poraženec Harry Vardan, kot zmagovalec sta v naslednjih letih zmagovala tudi British Open. Meni pa ostaja strokovni izziv, da bi se kot prostovoljec lahko dokazal še na turnirju Rayder Cup, turnirju na Olimpijskih igrah in drugih največjih prvenstvih. Ogromno se naučiš, si sprejet v „jato“ golf vzdrževalcev, ki imajo znanja in ti jih nesebično tudi zaupajo. Vedno se lahko obračaš nanje, seveda so končni izplen vrhunska igrišča, kjer delaš,« doda piko na i naš sogovornik.

In še nekaj vrstic o letošnjem, tekmovalno stresnem razpletu 122. turnirja U.S. Open, ki so ga vzdrževalci lahko gledali z razdalje nekaj deset metrov. 27- letni Anglež, Matt Fitzpatrick je zmagovalec in šele 13 tekmovalec, ki je zmagal ameriški amaterski in profesionalni turnir. In drugi, za Jackom Nicklausom, ki mu je to uspelo na istem igrišču.

Četrti dan na zadnji, 18 zelenici je imel Američan Zalatoris priložnost, da izenači z Mattom in da gresta v igranje dodatnih lukenj. A je zgrešil pat. Matt je vrhunsko odigral iz peščene ovire in z dvema patoma postal prvak in kralj The Country Cluba.

Njegova izjava, da se počuti, kot ne bi bil iz tega sveta, lahko ponazori čustveni naboj in vse kar sodi k takemu turnirju.

Nekako tako se je, po strokovni plati kopičenja znanj, počutil tudi naš sogovornik Grega Mahkovec z Royal Bled golf igrišča.

Avtor: Mirko Kunšič, Foto: Grega Mahkovic


Aug 03, 2022