Igrišče Monifieth v bližini Dundeeja je v tednu, ko se je na St.Andrewsu igral The Open gostilo najboljše mlade golfiste iz 69 držav v kategoriji do 16 let.

Junior Open se igra vsaki dve leti v enotni kategoriji, zato se fantje v prednosti, saj so pri začetnih udarcih bistveno daljši od deklet in so tudi letos osvojili prvih deset mest pa čeprav se imeli za 550 jardov daljše igrišče.

Slovenijo sta zastopala člana Racman golf kluba Leon Car in Eva Kiri Fevžer, ki sta se odlično odrezala, saj sta oba zanesljivo uvrstila v finalni dan v katerem je nastopilo 80 najboljših od 109 nastopajočih. Eva Kiri je po dveh dneh zasedla 38 mesto za dvema rundama po 77 udarcev, Leon pa je po odličnem prvem dnevu, ki ga je končal z 74 udarci drugi dan v močnem vetru, ki je pihal z 40 km/h odigral 81 udarcev. Tudi tretji dan je zaznamoval močan veter, kar je s pridom izkoristil domačin Graham Connor in zanesljivo slavil z 203 udarci ( -13) pred predstavnikom Tajske 208 z udarci (-5) in Kanade, ki je odigral 212 udarcev (-9). 

Slovenca sta znova odigrala zelo solidno in na koncu zasedla 38 mesto (Leon Car) in 49 mesto (Eva Kiri Fevžer) ter si nabrala dragocene izkušnje igranja na links golf igriščih.

Organizacija je bila vrhunska, saj je bila v rokah R&A, ki je poskrbel, da so se mladi golfisti počutili kot da igrajo pravi The Open, saj  so bili napovedovalci na štartu in zaključna prireditev enaki kot v St. Andrewsu. Na koncu slovesnosti so se lahko slikali z originalnim Claret Jug pokalom, ki ga je čez 5 dni prejel Avstralec Cameron Smith.

Slovito igrišče in turnir so kot nagrado za ves trud, ki ga vlagajo v svoj golfski zamah in igro obiskali v petek na drugi dan The Open turnirja in si v živo ogledali kako napeta je igra najboljših svetovnih golfistov. Poleg lovljenja avtogramov na vadbeni zelenici so spremljali najboljše skupine po igrišču in v živo videli solze Tigra Woodsa, ki se ni uvrstil v rez najboljših in nasploh dosegel svoj najslabši rezultat v vseh svojih nastopih na najpomembnejšem turnirju sezone..

Domovina golfa je še enkrat več upravičila svoj sloves in številna nova prijateljstva se bodo nadaljevala na turnirjih v Evropi in po svetu.
 

Ales Fevzer
teks/slike


Jul 20, 2022