Jaka Babnik in Slovenska reprezentanca za zgodovino

Komaj 14-letni Jaka Babnik (GC Trnovo) je na evropskem mastersu na Češkem (evropsko prvenstvo za mlajše mladince) do 16 let dosegel rekordno uvrstitev v zgodovini slovenskih nastopov. Končno peto mesto je izjemen rezultat, saj je Jaka nastopil v starejši konkurenci, kar njegovemu dosežku daje posebno vrednost. Odlična je bila tudi reprezentanca, ki je v postavi Jaka Babnik, Leon Car ter Barbara Car in Lana Malek osvojjila deveto mesto, kar je prav tako najboljši rezultat na velezboru mladih golfistov pod okriljem evropske golf zveze.


Reprezentanco sta vodila Matjaž Car in Matej Dolenc, ki sta s svojim znanjem in mirnostjo prispevala k stabilnem ter predvsem dobrem igranju naših mladih upov, ki so na igrišču v kraju Mlada Boleslav dokazali, da sodijo v širši evropski vrh. Pri fantih se je še posebej izkazal Jaka Babnik, ki je stopnjeval formo in v treh tekmovalnih krogih vsakokrat izboljšal rezultat. Prvi dan je potreboval 75 udarcev za 18 lukenj, drugi dan 72 in tretji 71. Vsak dan je bil višje na lestvici ter vsak dan bolj odločen, da se vmeša na vrh razpredelnice evropskega prvenstva do 16 let. Končno peto mesto je najboljša uvrstitev v zgodovini slovenskih nastopov, celo več, v konkurenci igralcev letnika 2005 je bil Jaka najboljši. Do izjemnega nastopa Jaka Babnika, sta z 11. mestom na prvenstvu najboljšo slovensko uvrstitev v rokah držala Tim Gornik in Jan Vidic. Drugi član fantovskega dela reprezentance Leon Car je svoje delo opravil zelo dobro. Če ne bi bilo prvega dne, oziroma drugih devet lukenj, bi Leona zagotovo videli vsaj med najboljših 20. Svoj potencial je pokazal zadnji tekmoval dan, ko je prav na zadnjih devetih luknjah odigral drugi najboljši rezultat med vsemi 39-imi tekmovalci iz 21-ih držav.


Zgodba dekliškega dela slovenske reprezentance je bila sila podobna fantovski. Barbara Car je bila tista, ki je vlekla slovenski voz in držala priključek z najboljšimi evropskim dekleti. Uvodna dneva sta bila igralsko gledana enaka, a rezultatsko stabilna, s čimer se je povem približala najboljšim desetim igralkam. Da gre za sila obetavno igralko je Barbara pokazala zadnji dan, ko je dosegla četrti rezultat, le ta pa jo je dvignil na končno deveto mesto. Najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih do 16 let je bila nedosegljiva, saj je bila Ana Belac leta 2012 na Madžarskem celo podprvakinja. Lana Malek, četrta slovenska reprezentantka, se je borila in ob slabšem prvem dnevu, vendarle zmogla zelo dober drugi dan, ko je bila izenačena z Barbaro ter ob solidnem zadnjem dnevu prispevala še dovolj, da je Slovenija tekmovanje zaključila na ekipnem devetem mestu, kar je sploh prva slovenska uvrstitev med najboljšimi desetimi reprezentancami v Evropi.


Glavni trener Matjaž Car je zadnji dan strnil vtise: »Tretji in zadnji tekmovani dan je šlo vse po načrtih. Tekmovalci so bili odločeni, da še izboljšajo skupni seštevek ekipe. Tako jaz kot tudi Matej Dolenec sva ponosna, da sva bila del te ekipe. Hvala Golf zvezi Slovenije za opremo v kateri smo se počutili odlično. Hvala, da nama je bilo zaupano vodenje reprezentance do 16 let na letošnjem evropskem mastersu mladih

 


Aug 30, 2020