Katja Pogačar je izjemno nastopila na četrtem letošnjem turnirju serije LETAS v Mountaubanu na jugu Francije blizu meje z Andoro in med 108 profesionalnimi igralkami v treh dneh odigrala 206 udarcev (-10) in si razdelila drugo mesto z Emily Price iz Velike Britanije. Zmagala je Sofie Kibsgaard Nielsen iz Danske z 203 udarci (-13). S tem uspehom se je Katja Pogačar povzpela na 7. mesto LETAS Order of Merit na katerem je v letošnji sezoni točke osvojilo že 108 igralk.

Serija LETAS je prva stopnica v svet ženskega evropskega poklicnega golfa, saj se v njej kalijo najboljše mlade igralke pa tudi številne izkušene golfistke, ki  na seriji LET niso uspele pridobiti dovolj točk, da bi lahko celo leto igrale na njej. Katja Pogačar letos igra v obeh serijah in je v Mountaubanu izkoristila svoje izkušnje, saj je že leta 2017 amaterski status nadgradila z prestopom med poklicne igralke. Na ravninskem igrišču sredi mesta je dosegla svoj najboljši rezultat in se poleg točk za skupno lestvico razveselila tudi lepe denarne nagrade, ki ji bo omogočila lažje pokrivanje stroškov v letošnji sezoni.
Na pot se je odpravila tri dni pred tekmo in v torek odigrala trening rundo, nato pa dobila vročino in celo sredo počivala. Na srečo je bil v četrtek na sporedu Pro-Am turnir, ki ji je povrnil moči in samozavest pred prvim tekmovalnim dnem. “ To je bil eden najbolj sproščenih in zabavnih Pro-Am turnirjev na katerih sem doslej igrala, saj so bili moji soigralci zelo duhoviti. Poleg dobrega igralca sta bila v moji ekipi še dva amaterja z visokim hendikepom, ki sta ves čas skrbela za dobro voljo in se smejala svojim zgrešenim udarcem. Tako sem brez stresa odigrala rundo in dobro potrenirala.

Katja je nato prvi krog v petek odigrala zelo dobro in z 71 udarci delila deveto mesto z štirimi udarci zaostanka za vodilno Emily Price in bila v skupini vsega 22 igralk, ki so odigrale pod parom igrišča. “ Naredila sem veliko brdijev, pa tudi mnogo bogijev, ker moj drajver ni bil najboljši in sem se dostikrat znašla v pozicijah iz katerih nisem imela lahkih udarcev na zelenice. Sem pa zato igrišče dodobra spoznala in si v glavi naredila načrt kako bom igrala v ostalih dveh dneh.

Samozavestno je začela sobotni drugi krog in z 66 udarci (-6) postavila ne samo najboljši rezultat dneva ampak tudi celega turnirja in se z 137 udarci prebila na tretje mesto, ki ga je delila z domačo igralko Alice Kong. Pred njima sta bili samo Sofie Kibsgaard Nielsen z 135 udarci in Emily Price z 136 udarci. “ Bil je res super dan, saj sem naredila samo en bogi in 7 brdijev ob tem pa na tretji luknji še zgrešila metrski pat za brdi. Drugih devet sem odigrala zelo dobro in na zadnjih dveh luknjah zadela dva dolga pata za brdija s katerima sem ujela priključek za najboljšimi. V zadnjem obdobju sem veliko delala na patanju in sem zelo vesela, da se mi je vse skupaj sestavilo v odlično rundo.”

Finalni dan je igrala v zadnji skupini skupaj vodilnima igralkama in bila vesela velikega števila gledalcev, ki so vsem dali še dodatno vzpodbudo in z aplavzi nagradili uspešne udarce. “ Začela sem zelo dobro in prvih pet lukenj udarjala super drajve, a zelo slabo patala, saj je bil moj pater “prehladen” in potem, ko je Danka na tretji luknji naredila brdi nisem več razmišljala kako rezultatsko stojimo ampak sem samo želela dobro odigrati do konca. Nielsnova je igrala zelo dobro in nama z Emily ni dala možnosti, da bi ujeli priključek. Potem, ko sem na deveti in deseti luknji zgrešila dva trimetrska pata za brdi pa sem začela igrati bolje in zadevati brdi pate tudi sama. Najprej kratek pat na 11, nato 8 metrski pat na paru 4 trinajste luknje in še 15 metrski pat za brdi na paru 3 šestnajste luknje. Pred zadnjo luknjo sem videla, da imava z Emily enak rezultat, nisem pa vedela, če je to dovolj za drugo mesto, ker tudi ostale niso veliko zaostajale po dveh dneh. Odigrala sem slab drajver in morala z drugim udarcem na punch udariti izpod drevesa. Ker sem zgrešila zelenico me je čakal težak čip kakih 28 metrov do zastavice in ob množici gledalcev sem dobila še dodatno spodbudo in ga udarila na meter do luknje. Ker Emily Price ni zadela brdija sva si razdelili drugo mesto, kar je bila zame prava psihološka zmaga, saj sem uspešno zaključila turnir. Res sem izredno zadovoljna z nastopom in ker je letos še veliko tekem grem samozavestno naprej ” je povedala po povratku iz Francije.  
   

Časa za počitek pa ne bo, saj je naslednje tekmovanje na katerem bo nastopila Amundi Ladies Challenge na Češkem že konec tega tedna, nato pa bo v juliju in avgustu v Skandinaviji kar šest  turnirjev na katerih pa se bo za nastope odločala sproti, saj želi odigrati še kak turnir na seriji LET.  V začetku septembra bo na sporedu Rose Ladies Open v Veliki Britaniji z največjim denarnim skladom v sezoni, ki se bo zaključila z finalom v španski Zaragozi zadnji vikend v oktobru. Prvih šest igralk LETAS serije dobi na koncu sezone stalno karto za LET, ostale pa lahko igrajo kvalifikacije skupaj z igralkami z serije LET in najboljšimi amaterkami, ki razmišljajo o prestopu med profesionalke.

Katja srečno na naslednjih tekmah!  


Jun 13, 2023