Izjemen uspeh Pie Babnik

Izjemen uspeh Pie Babnik

Slika: The R&A/Getty Images

17. avgust 2019, Panmure, Škotska: Pia Babnik je zmagovito pokazala kako se igra golf in premagala Isabello Holpfer, ter osvojila letos že stoto amatersko prvenstvo za dekleta v Panmureju.

Na največjem mladinskem turnirju v Evropi in verjetno največjem tudi poleg US Girls Amateur Major turnirju za mladinke, se je 144 igralk najprej pomerilo v dvodnevni seštevni igri za preboj med 64 najboljših, ki so se pomerile v match-playu za naslov British Girls Champion 2019.

Pia se je v seštevni igri  s 4.mestom in rezultatom (-3) gladko prebila v zaključne boje kot četrta nosilka.
Petnajstletna Slovenka je izjemno vetrovnih finalnih 18 lukenj igrala neverjetno in premagala Avstrijko Holpfer, katera se je že drugič zapored znašla v finalu, lani z rojakinjo Emmo Spitz v Ardglassu, kjer ji tudi ni uspelo zmagati.

Z zmago si je Pia priigrala nastop na finalnih kvalifikacijah za AIG za ženske na Britanskem odprtem prvenstvu 2020, kot tudi na ženskem amaterskem prvenstvu v Kilmarnocku (Barassie) ter Nacionalnem prvenstvu za ženske v Avgusti (ZDA). Vse te turnirje si je Pia nastop zagotovila že prej s svojim položajem na svetovni jakostni lestvici.

Pia je kaj kmalu prevzela nadzor v match-u in ni dopustila, da bi si Holpferjeva zagotovila premoč. Ko je Holpferjeva z udarcem na zelenico na tretji luknji zašla v  težave in jo končala s petimi udarci, je Pia s parom (4) prešla v vodstvo.  Pia, ki je aprila osvojila odprto žensko prvenstvo Škotske Helen Holm, je med 4. in 6. luknjo izkoristila bogey igro Holpferjeve in prešla v prednost s tremi dobljenimi luknjami.

18-letnica z Dunaja, ki je lanskoletna prvakinja Angleškega prvenstva, je na 8. luknji naredila par, ko je Pia imela nekaj težav s predolgim udarcem na zelenico, ki je končal v roughu. Medtem, ko je na deseti luknji Holpferjeva z driverjem obležala na robu rougha, levo od fairwaya in je luknjo končala z bogyem (šest udarcev), je Pia udarila na lepo razdaljo do zelenice in si zagotovila birdie-ja (4 udarce).
Ko je žogica Holpferjeve na 12. luknji pristala v roughu desno od zelenice, je Pia s čipom in 1 patom ter odigranim parom (4) povečala svojo prednost na štiri in jo še okrepila z odličnim skoraj pet metrskim patom za birdie na 13. luknji.   

Holpferjeva si je opomogla z birdijem na 14. luknji, par 5. Njen odličen pristopni udarec na zadnji del zelenice in dva pata sta bila dovolj, da je bila luknja njena medtem, ko je Pii sunek vetra ustavil pat le nekaj centimetrov pred luknjo. Slovenka in Avstrijka sta v močnem vetru udarile prekratko pred zelenico na 194 m dolgem paru tri 15. luknje.  Holpeferjeva je uspela s patom iz 15 m približati svojo žogo na 1m od zastavice, Pia pa je uspela s patom približati žogico na 30 cm in tako sta si razdelili luknjo ter je bilo dvoboja konec, saj je Pia nepozabno zmagala s 4&3.

V jutranjem polfinalu je Pia začela s počasnim tempom proti Euphemie Rhodes, izgubila z bogyem (šest udarcev) na paru 5, vendar se je dvoboj z dobro igro vseeno obrnil v njeno korist.  Par (3) je  bil dovolj za zmago na 9. luknji in izenačitev. Naslednjo luknjo je Pia povedla z birdijem, Rhodesova je naredila bogey in tako je Pia pridobila prednost dveh lukenj. Birdie na paru štiri na 16. luknji je Piji zagotovil zmago 3&2. 


Na podelitvi so domačini navdušeni nad odličnim golfom mladih igralk naredili zgodovinsko potezo. Pii so kot prvi ženski golfistki v 174 letni zgodovini kluba podelili častno članstvo in jo povabili, da pride tudi na njihovo klubsko prvenstvo in igra za žensko ekipo GC Panmure.​

Pia je z zgodovinsko zmago premaknila mejo najvišje uvrščene slovenske igralke na svetovni članski jakostni lestvici WAGR. V sredo bo na najnovejši lestvici predvidoma uvrščena okoli 15. mesta in okoli 7. mesta med evropskimi članicami.

Izjava Pie Babnik

»Počutim se res odlično, ne samo zato, ker sem zmagala, ampak ker sem igrala zelo dobro. Isabella (Holpfer) je tudi igrala dobro, tako da je šlo le za srečo in danes sem bila bolj srečna jaz.«
»Danes je igral pomembno vlogo udarec s tee-ja, ker je bilo spet res zelo, zelo vetrovno. Če ti je uspel udarec na fairway in drugi na zelenico, je bilo potem povsem enostavno zaključiti. Tudi moje patanje je bilo dobro, tako da mi je danes vse uspevalo.«

 

Na podelitvi so domačini prevzeti z odličnim golfom mladih igralk naredili zgodovinsko potezo. Pii so kot prvi ženski golfistki v 174 letni zgodovini kluba podelili častno članstvo in jo povabili, da pride tudi na njihovo klubsko prvenstvo in igra za žensko ekipo GC Panmure.

Pia s predsednikom Evropske golf zveze Pierrom Bechmannom.


Aug 19, 2019