Isabela je golfistka, ki je pretekla leta posvetila tenisu. Tenis sicer še ostaja prisoten, predvsem v zimskem času, a je zdaj njena prva ljubezen golf, ki se mu intenzivno posveča od leta 2021. Zgodba, ki jo piše 17 letnica (13.7. 2005) je resnično polna optimizma, z zmago na turnirju Slo tour v Lipici, pa je postregla, deloma s presenečenjem, predvsem pa z golfskim napredkom, ki jo je vmestil na svetovno lestvico WAGR. Njena mama je Ljubljančanka, oče pa Jeseničan, zatorej je, kot pravi sama, Gorenjka, ki živi v Ljubljani. Enostavno: ima gorenjsko srce in tudi trmo. Življenje  je posvetila in podredila golfu. Ne rezultatom, pač pa napredku.

Isabela, vsi jo kličejo Bella, je rojena 2005, vse od sedmega leta starosti pa je trenirala tenis, ki v marsičem lahko prinese prednost tudi v golfu. Najprej smo se dotaknili spominov s teniškega udejstvovanja. Isabela Ogris se spominja: »Lepe spomine imam na turnir U12, ko sem bila nekaj let mlajša od tekmovalk in sem se uvrstila na B turnir. Sama sem astmatik, igralo se je na nekdanjemu Šport Plusu na peščenih podlagi, kjer je bilo precej tudi vlage. Navkljub številnim motečim dejavnikov, pa sem se tako zelo spodbujala, da sem na koncu celo zmagala. Ponosna sem tudi na članske turnirje, kjer sem bila prav tako nekaj let mlajša od nasprotnic, a sem vseeno dosegla nekaj lepih zmag.«

Kje je preskočila iskrica, da si tenisu dala manj pozornosti in bistveno več golfu, kjer pa si praktično začela z ničle? Isabela pojasni: »Tenis sem še trenirala in oči mi predlagal, naj poskusim tudi z golfom, ker bi mi to lahko pomagalo. Nekaj gibov je podobnih pri obeh športih. Maja 2021 sem šla na prvo učno uro k Alešu  Gregoriču v Arboretum.«

Ampak vseeno je nekaj golf izkušenj pri tebi že bilo.

Ja, ko sem bila stara sedem let sva šli s sestro na golfski tabor k Racman GK, ampak takrat sem udarjala z levimi palicami. Sem levičarka in so mi dali leve palice. Ko pa sem pri Alešu poskusila z desnimi palicami, predvsem zato, ker sem dobra v teniškem bekendu, mi je to zelo ustrezalo.

Z desnimi palicami je postala prijateljica in nato Bella nadaljuje: »Golf mi je všeč, ker je tehnično zelo zahteven in sama imam rada težje naloge. Resnično je potrebno tehniko vseskozi negovati in jo nadgrajevati. Zanimivo, da nikoli nisem bila navdušena nad golfom. Rekla sem celo, da je ta šport zanič. Ampak, ko sem poskusila in, ko sem ugotovila, koliko je potrebno razmišljati, pa šteti, se ukvarjati z različnimi udarci… Enostavno sem se zaljubila v ta šport. Pozabila sem na tenis ter se začela ukvarjati z golfom vsak dan. Golf je zahteven, tehnično in mentalno. Občutek, ko dobro udariš, pa zvok, predvsem pri driverju, je res vrhunski.«

Eno leto si bila v GK Arboretum in lani si se prvič udeležila tudi turnirjev. Kakšni so bili občutki prvih tekem in kje si doživela prve tovrstne izkušnje?

Po dveh mesecih treniranja sem nastopila v Avstriji na tamkajšnjem Šolskem tekmovanju. Sem bila kar nervozna, saj nisem poznala golfskih pravil. Pravzaprav nič nisem vedela. Igrala sem z dvema Avstrijkama in bila sem maksimalno nervozna. Sploh, ko sem se pripravljala za začetni udarec, sem mislila, da bom spustila dušo. Po koncu turnirja sem prejela diplomo in medaljo, a niti ne vem, zakaj. Sem pa precej izboljšala hendikep. Mislim, da s 36 na 17hcp. Nadaljevala sem z ekipnim turnirjem v  Arboretumu, pa Slo Tour sem odigrala in seveda turnir na igrišču Zala Springs na Madžarskem, kjer sem že prejela 15hcp. Z zadnjim turnirjem 2021 v Arboretumu, kjer nisem igrala dobro, pa sem uvodno sezono končala s hendikepom 16.

Katero slovensko igrišče se ti zdi najbolj kompleksno?

Igrišče Otočec je precej zahtevno in moraš biti resnično osredotočen. Všeč mi je, ker je vsaka luknja drugačna, pa tudi igrišče je dolgo. Tudi igrišče v Arboretumu zahteva precej razmišljanja o načinu udarca, s katero palico se lotiš izziva, pa tudi zahtevno je zaradi številnih klancev. Svojevrstno je tudi ptujsko igrišče, relativno kratko, ampak ozko in povsod so drevesa. Zelo natančen moraš biti tam.

V teniški karieri za zimski čas ni težav, saj je veliko število pokritih igrišča, precej drugače je pri golfu. Kako si trenirala preteklo zimo in kaj načrtujete za prihajajoče zimsko obdobje 22/23?

Lani sva z očetom veliko igrala v Lipici in v Savudriji. Z Alešem Gregoričem sva imela veliko ur treninga v Kamniku, kjer je za golfiste poskrbel Samo Zalokar. Z očetom sva veliko delala na kondicijski pripravi. Za letošnjo zimo pa je v načrtu, da bom skušala igrati na čim večjem številu igrišč zunaj Slovenije. Poiskali bomo kakšne turnirje in seveda veliko delali v fitnesu, moramo okrepiti kondicijo.

Mnogi še danes smatrajo, da za golfsko igro ne potrebuješ boljše fizične priprave. Kakšen je tvoj odgovor na to?

Brez kondicije nimaš nikakršnih možnosti za turnir, ki traja tri dni. Kondicija mora biti na visokem nivoju. Brez moči tudi žogica ne bo letela dlje od povprečne dolžine. Fizična priprava mora biti uravnotežena in vaje moraš ustrezno regulirati. Zagotovo je narobe, če preveč delaš z utežmi, ker postaneš tog, pa tudi roke ne čutijo posameznega udarca. Sama delam tudi teniško kondicijo, ker je prav, saj si ne smem privoščiti, da bi po prehojenem klancu potrebovala pet minut, da se nadiham in šele nato pristopim k začetnemu udarcu. Tečem, delam lestev, pa številne vaje z manjšimi utežmi, kettlebell, pa delo za stabilizacijo in krepitev nožnih mišic.

Številni golfisti pravijo, da je kratka igra najbolj pomembna. Ostalim udarcem pa morda posvetijo manj časa. Kako je pri tebi?

Najprej sem mislila, da je najbolj pomemben začetni udarec, kjer mora žogica leteti čim dlje. Ko sem odigrala nekaj turnirjev in ko poslušaš nasvete trenerjev, pa vendarle ugotoviš, da se igra začne, ko si pred zelenico ali na zelenici. Kratko igro treniram vedno, ne glede na okoliščine. Lahko rečem, da je kratka igra najbolj pomembna. Sploh, če ti driver v določenem trenutku ne gre, takrat moraš kratko igro odigrati na najvišjem nivoju.

Čestitke za uspešen nastop na zadnjem turnirju na Slo touru v Lipici, kjer si se z zmago uvrstila na svetovno amatersko lestvico. Kako si doživela svojo prvo zmago v kratki golfski karieri?

14 dni pred turnirjem je vseskozi padal dež in sem igrala le tenis. Z očetom sva šla enkrat v Lipico in dan pred turnirjem sem tam igrala z Jakom in Žigom Babnik ter Maxom Golobom. Ta dan sem igrala z rdečih udarjališč, fantje pa z rumenih. Po odigranem dnevu sem vprašala Aleša Gregoriča s katerih udarjališč bomo igrali na turnirju, pa je rekel, da z rumenih, torej moških. No, pa smo tam, sem si rekla. Jaz pa sem trenirala z ženskih udarjališč.

In kako si prebrodila ta kratek stik o informaciji glede ženskih in moških udarjališč na turnirju?

Poskušala sem biti sproščena in spomnila sem se, kaj in kako sva z očetom trenirala v preteklem obdobju. Pri dan je bil kar utrujajoč. Bila sem v zadnji igralni skupini, pa še ena od tekmovalk je imela zdravstvene težave in je šla osredotočenost malce v stran. Prvi dan sva bili z Zalo Jesih nekje blizu in ostala sem mirna. Želela sem igrati konstantno in brez obremenitev. Nisem želela ponoviti napake iz Mokric, ko sem si nadela preveliko breme po dobrem rezultatu. Drugi dan sem bila v prvi igralni skupini in lahko rečem, da sem zelo dobro patala, čeprav nisem bila najboljša pri začetnih udarcih ali pri približevanju na zelenico. Ohranjala sem isti ritual. Z očetov sva se dobro pripravila in ogrela, potem pa njega nisem več videla. V glavi sem si prepevala pesmi, ki so mi všeč in skušala uživati. Bilo pa je težko, saj je pihal kar močan veter.

Kakšno je bilo stanje pred zadnjimi devetimi luknjami? Si poznala rezultate ostalih deklet?

Ko sem prišla na deseto luknjo sem vedela le, kakšen je bil moj rezultat. Nič drugega nisem vedela. Želela sem si le odigrati dobro, da bi zadnjih devet lukenj igrala bolje kot prvih devet. Skušala sem igrati na sredino čistine, kajti tretji dan sem slabo patala. Ne vem zakaj? Tudi takšen dan pride. In prav zato, sem ohranjala dobro igro, dobre udarce do zelenice. In tu nisem naredila večje napake.

S prvo karierno zmago, točneje na turnirju Slo tour, si se uvrstila na lestvico WAGR. Kakšne so tvoje ambicije za obdobje enega leta?

Pravzaprav je naš cilj, da čim več turnirjev odigram v tujini in si pridobim nove izkušnje. V letu 2023 bom seveda igrala Slo tour. V bistvu je tudi mene vse skupaj kar presenetilo, tako da skupaj niti nismo postavljali konkretnih ciljev. Predvsem se bom za naslednjo sezono dobro pripravila.

Kakšne so bile reakcije ostalih, ki so prisotni v slovenskem golfu, na tvojo zmago?

Seveda so mi vsi čestitali, ampak sem pa čutila, da je morda nekaj grenkega priokusa pri nekaterih, saj sem s tem uspehom presenetila, ne samo sebe, ampak tudi druge. Moram pa reči, da sem prejela res veliko čestitk in sem jih vesela. Tako kot sem jih tudi sprejela. Tudi v teniškem svetu. Na TA Breskvar so bili zelo veseli, saj me poznajo od majhnih nog. Bom pa v zimskem času igrala kakšen teniški turnir, ker imam zaradi golfa drugačno miselnost. Dobro je tudi, ker malce spremeniš okolje. 

Trenutek napredek v tvoji igri in rezultatih je izjemen. Si pripravljena, da morda le ta ne bo tako sunkovit tudi v prihodnje?

Kaj veliko niti ne razmišljam o tem. Jaz vedno želim več od sebe in vem, da je lahko vedno še bolje. Se zavedam, da je težko napredovati hitro, a bom zadovoljna tudi, če bodo koraki majhni. Meni je pomembno, da treniram, da sem v tem okolju.

V tem trenutku si osma Slovenka na svetovni lestvici WAGR. Kaj ti pomeni, da je na tej lestvici zapisano ime Isabela Ogris?

Sama si rečem: bravo, gremo naprej. Nimam pa nekega vznemirljivega občutka, ker sem na svetovni lestvici. Počutim se enako kot prej.

 


Okt 28, 2022