Golfska sezona v Sloveniji se je končala in prav je, da se ozremo na nekaj dosežkov, ki Sloveniji, tudi kot golfski športno – turistični destinaciji dvigajo vrednost v celoti. Ena najbolj priznanih spletnih strani, ki je izključno povezana z golfom National Club Golfer, spremlja več sto tisoč ljubiteljev golfa, vsako leto, večkrat tudi bolj pogosto, objavlja lestvice igrišč po vsej Evropi. S podrobnimi opisi značilnosti igrišč, kot tudi njihovo lego, raznolikost, težavnost, prilagodljivost igranju, kakšne so razlike med najboljšo in najslabšo luknjo in tudi, če povzamemo avtorje, šarmom ali moderno arhitekturo, se avtorji, novinarji in odlični golfisti spopadajo s sestavljanjem lestvic, ki v evropskem svetu golfa pomenijo veliko. Z odliko se z vsemi celinskimi igrišči (posebna kategorija) spopada tudi igrišče Royal Bled Golf, ki je v bistveno večji konkurenčnosti igrišč z vse Evrope, razen z britanskega otočja, poseglo po vrhunskem 25. mestu. Med približno šest tisoč igrišču, ki se razprostirajo v 20 državah, je Royal Bled Golf iz leta v leto napredovalo, in se kot edino slovensko golf igrišče, naprej uvrstilo med TOP 100 – ta del lestvice je tudi uradno objavljen, v letu 2021 pa, očitno dobro letino končalo na izjemnem 25. mestu. Kako zelo so vestni in prizadevni na igrišču Royal Golf Bled priča napredek in skok na lestvici, saj je bilo igrišče leta 2018 na 66. mestu.

Razlike med igrišči so malenkostne, če govorimo o tistih, ki pridejo med 50 najboljših, na letošnjo razvrstitev pa je bržkone vplivala tudi situacija s pandemijo, posledično marsikatero igrišče ni uspelo zadržati visokega standarda vzdrževanja. O napredku in izjemni uvrstitvi je misli delil Aljoša Berc, golf manager igrišča Royal Bled Golf: »Sama uvrstitev nam potrjuje, da smo na pravi poti, in nudi razumevanje, kaj predstavljamo v mednarodnem merilu po neki relativno objektivni oceni. Seveda dobivamo komentarje, da si zaslužimo še višjo uvrstitev, kar nam sicer laska, ampak se istočasno zavedamo, da za višja mesta šteje res vsaka malenkost ter vsaka podrobnost posameznih parametrov ocenjevanja. Na koncu pa je potrebno še nekaj sreče (tudi z vremenom), da je igrišče v času ocenjevanja lahko res vrhunsko pripravljeno. Prav zaradi tega nikoli nismo bili obremenjeni z uvrstitvami, saj tako vrhunska uvrstitev navsezadnje na strani golfistov predstavlja velika pričakovanja in na drugi strani za nas zavezo za zagotavljanje vrhunskosti čez vse leto. Zavedamo se, da je igrišče vseskozi potrebno imeti v najboljši formi, v formi turnirskih standardov, kar pa iz izkušenj lahko povem, da je izredno težko. In prav tu se delajo razlike med dobrimi in najboljšimi igrišči. Enako kot pri športu – ena tekma, ena vožnja se vedno lahko izide, ko pa je potrebno zmagovati več tekem in to več sezon zapored, pa je že dosežek vreden vsega spoštovanja.«   

Med vodilno trideseterico je več starejših in legendarnih igrišč kot pa novejših z nekoliko bolj moderno arhitekturo in postavitvijo. Za najboljše igrišče v tem trenutku v Evropi velja Morfontaine (Grand Parcours), približno 20 km severno od Pariza. Igrišče je bilo odprto daljnega leta 1927, je precej dolgo (dobrih 6000m) in ima par 70. Na drugem mestu je nizozemsko igrišče Utrecht de Pan, na tretjem pa igrišče Les Bordes, ki se nahaja blizu mesta Orleans, skorajda v središču Francije.

Kot je objasnil glavni in predsedujoči izbora za najboljše golfsko igrišče Dan Murphy, na ocene ne vplivajo trgovine, restavracije ali vrhunsko opremljene garderobe: »Vedeti morate, da mi ne ocenjujemo nič drugega kot kakovost igrišč. Ne gledamo kakšna so parkirišča, kako hitre ali počasne so zelenice ali kakšna je postrežba v klubskih restavracijah.  Ne želimo vplivati na oceno samega igrišča, če recimo, poleg njega ni ravno najboljše vadbišče. Ocena igrišča je povsem izolirano od vseh ostalih, seveda, tudi pomembnih dejavnikov. Seveda se zaradi našega načina ocenjevanja lestvica igrišč lahko spremeni, za ene na bolje, za druge na slabše. Stanje pri ocenjevanju se spreminja in naša lestvica ni konstantna, pač pa se s spremembami na igriščih spreminja tudi njihova vrednost pri ocenjevanju.«

Ob koncu še misel Aljoše Berca, ki ponazarja delo in trud vseh, ki skrbijo za zadovoljstvo golfistov na igrišču Royal Glf Bled: "Uvrstitev na lestvici nam zagotavljajo zadovoljni golfisti, ki se radi vračajo k nam in spoštujejo igrišče."

 

 


Dec 21, 2021