Napovedovanje zmagovalcev skoraj enako loteriji.

Onstran Atlantika golfska tekmovanja nemoteno tečejo, v Sloveniji pa se bodo tekmovanja, po prekinitvi zaradi pandemije, nadaljevala s članskimi nastopi. Portorožanka Ana Belac nastopa na turnirju LPGA med svetovno elito na Havajih, Ljubljančanka Katja Pogačar pa v seriji Symetra v vroči Arizoni. Konec tedna bo golfska situacija zaživela tudi pri nas, saj bo v Arboretumu še drugi letošnji SLO TOUR.

Nedavni odlok vlade Republike Slovenije je pošteno zamrznil trenažni in predvsem tekmovalni proces golfa v Sloveniji, kjer so igrišča pripravljena, a bila žal zaprta. Neskončne želje po igranju golfa lahko konkretno zamajajo veliko truda mladih golfistov, ki potrebujejo številna ponavljanja in preizkušanje različnih situacij na igriščih. Golf je vsekakor šport, ki je v času korona krize eden najbolj varnih, vsaj kar zadeva preprečevanja okužbe. Če pa želite pobegniti od samega sebe, pa to v golfu seveda ni mogoče. In seveda, v golfu je vsak sebi daleč največji nasprotnik. Verjetno kar edini. V golfu ne samo, da spoznaš samega sebe, predvsem te golf nauči hoditi po mnogokrat mukotrpni poti, ki je posejana z vsemi možnimi preprekami, ki vsakomur omejujejo dosego ciljev. Golf ima s športnega vidika številne pozitivne vplive in nima negativnih. Če odštejemo psihološko plat šport, kjer pa tako ali tako, vsaj med elito, odloča glava. Tudi iz tega razloga gre iskati vzroke, zakaj je v golfu konkurenca za najprestižnejše zmage tako številčna, tako široka in tako zelo nepredvidljiva, da je napovedovanje zmagovalcev skorajda enako loteriji. Po številnih raziskavah je golf, tehnično gledano, najtežji šport na svetu. To je šport, ki ne odpušča niti najmanjše napake. En napačen udarec na turnirju povzroči strm padec, veščine, ki so potrebne za dosego ambicioznih ciljev, pa so enake perfekciji. V svetu golfa si na vrhu lahko le, če so psihološka trdnost, fizična priprava in natančnost ter moč udarcev perfektni. Izjem ni. V golfu so le pravila.
 

MAJOR TURNIRJA V KALIFORNIJI IN GEORGII

Zgovoren dokaz je trenutno stanje med najboljšimi golfistkami in golfisti na svetu. Prvi letošnji ženski major turnir, ki je bil v manjšem kraju, podobno velikem kot Domžale, Rancho Mirage v Kaliforniji, je odprl pot med nesmrtne komaj 21 letni Tajki Patty Tavatanakit. Mlada in simpatična Tajka je postala prva golfistka v zgodovini s prvo profesionalno zmago doseženo prav na enem od velikih turnirjev (Major = grand slam). Ameriška statistika jo celo naslavlja z novinko, saj kot profesionalka še ni nastopila na tem turnirju, nastopi z amaterski statusom, pa v zgodovinskih ponazoritvah onstran Atlantika ne štejejo. Patty Tavatanakit je bila 103. igralka na svetu in kot novinka precej bolj sproščena od ostalih bolj izkušenih igralk. Vodila je prvi dan in vodstvo zadržala do konca. Na štiridnevnem major turnirju je zaslužila skoraj 400 tisoč evrov in to za popolno izbran trenutek perfekcije.
 

Nekaj drugačna je zgodba nedavnega zmagovalca prvega major turnirja pri moških, Japonca Hidekija Matsuyame. Turnir »The Masters« v Augusti, za mnoge najbolj znan po zelenem suknjiču, ki ga obleče vsak zmagovalec, je ponovno dokazal, da si prav nihče ne more privoščiti slabega dne. Lanski zmagovalec in številka ena svetovne lestvice Dustin Johnson ni preživel reza, podobno kot številni igralci, ki so veljali za ene od favoritov. Uvodna dneva je vodil Britanec Justin Rose, ki je leta 1997 igral na Bledu na evropskem ekipnem mladinskem prvenstvu in bil takrat nepremagan, a je tretji dan v Augusti popustil. Rose, ki je v Riu 2016 osvojil zlato olimpijsko medaljo, se je tretji dan moral posloviti od najvišje uvrstitve. Prav nasprotno je bil izjemen 29 letni Matsuyama, ki je tretjo rundo odigral sedem udarcev pod parom in zadnji dan le še nadzoroval tekmece. Na koncu se mu je na vsega en udarec približal mladi 24 letni Američan Will Zalatoris. Slednji je bil edini od tekmovalcev, ki je prav vse štiri dneve igral pod parom igrišča. Zalatoris je bil izvrsten, a ni bil perfekten, tako kot Matsuyama. Japonec je na noge dvignil svoje rojake, saj je postal prvi golfist iz dežele vzhajajočega sonca z zmago na Mastersu oziroma sploh na kateremkoli major turnirju. Redkobesedni Matsuyama je bil pri 19 letih super talent in pri 26 letih drugi igralec na svetovni lestvici. Sledila je rezultatska praznina in neprestano ponavljanje udarcev. Od zadnje Hidekijeve zmage do letošnjega Mastersa je minilo natanko 1344 dni. Hideki Matsuyama je izbral perfekten trenutek za perfektno igro, ki mu je nanesla 1.733.000 evrov. 
 

ANA NA HAVAJIH, KATJA V ARIZONI


Perfekcija je pot, ki je mnogim golfistom preveč zapletena in enostavno pretežka, drugim spet ponuja dolgoročen izziv vztrajanja in napredovanja. Ne gre hitro. Pravzaprav gre velikokrat tako počasi, da mikrometrske premike mnogi sploh ne zaznajo. Nabor tekmovalcev, ki lahko osvojijo vrh je tako širok, da golfu med športnimi panogami ni para. Med najboljšimi golfistkami sveta se je ta teden znašla Ana Belac, ki nastopa na obljudenih Havajih, kjer poteka nov turnir elitne serije LPGA. Vsa svetovna smetana golfistk bo za Ano nov izziv, kjer bo skušala premagati rez, potem pa je mogoče vse. Prva favoritka naj bi bila Kanadčanka Brooke M. Henderson, ki je turnir na igrišču Ko Olina golf kluba osvojila dvakrat zapored. Očitno je šesti igralki na ženski svetovni lestvici pogled na Tihi ocean zelo pomemben in jo psihološko tako zelo pomirja, da najboljši golf igra prav na eni od najbolj obljudenih turističnih destinacij sveta.
 

Nekoliko drugačni vremenski pogoji, pa spremljajo Katjo Pogačar, ki bo v Tucsonu, drugem največjem mestu v zvezni državi Arizona, prav tako skušala nadgraditi svojo igro z drugega letošnjega turnirja serije Symetra, ki je bil v kalifornijskem Beaumontu. Katja je uvodni rundi dobro igrala in, če ne bi bilo spodrsljaja na 12. luknji, bi jo spremljali tudi na finalnem dnevu. V Tucsonu bodo nastopile vse najboljše na lestvici »Road to LPGA – pot do LPGA«. Na turnir je uvrščenih 120 tekmovalk, še 70 pa jih je na čakalnem seznamu, v kolikor bi prišlo do morebitnih odpovedi.  
 

SLO TOUR 2
 

Med vsemi golfisti, ki so v Sloveniji, pa se od 16. do 18. aprila obeta nov spopad na SLO TOURU, ki bo tako kot prvi na igrišču Arboretum. Kar 11 igralcev je prijavljenih s plus hendikepom. Skupaj bo nastopilo 29 golfistov in sedem golfistk. Uvodni letošnji turnir sta zmagala Neža Šiftar (Racman GK) in Kristjan Vojteh Burkelca (GC Trnovo).


Apr 15, 2021