“Vsaka sled šteje,” je pred odprtjem dveh novih golf lukenj, na brdskem kratkem igrišču za golf, pod toplarjem, dejal danes popoldne, mag. Marjan Hribar, donedavni direktor JGZ Brdo.

Zahvalil se je direktorju, mag. Franciju Jagodicu in ekipi, ki je naredila osmo in deveto luknjo in tako ima zdaj igrišče samostojnih devet lukenj. Vadišča za kratke udarce in bližanje pa sta ponovno samostojni “enoti” v neposredni bližini vadišča za dolge udarce.

Marko Božič, avtor preostalih lukenj trdi, da je kratko igrišče naravno. Z golfom so na Brdu začeli 2001, ko je takratni direktor, dr. Iztok Purič na nekdanjem hipodromu naredil vadišče za dolge udarce, nedaleč stran pa nato še vadišči za bližanje in kratke udarce. Leta 2015 se je začelo bolj zares z novimi luknjami. Načrtovalec je Marko Božič, ki je z minimalnimi posegi na delu posestva, v neposredni bližini nogometnega vadbenega centra NZS, “vsadil” v to okolje luknje. Vse, razen tretje, so par 3. Tudi zadnji dve imata njegov “podpis”.

Začetni, otvoritveni, udarec na osmi luknji je šel mag. Marjanu Hribarju, županu Šmarjeških Toplic.

“Super občutek, ko lahko na paru 3, na deveti, oziroma 18 luknji v drugem krogu, polno udariš žogico z železom za razdaljo 126 metrov. Hvala Tomažu Čadežu, ki z majhno ekipo skrbi za igrišče in bližnji vadbeni center NZS. Prepričan sem, da se bo obisk rekreativnih igralcev golfa okoliških klubov še povečeval,” doda Hribar na dan slovenskega športa.

Golfsko znanje na tem igrišču nudita člana PGA Slovenija, učitelja golfa, Jernej Semolič in Grega Perne. Bila sta tudi na odprtju, tako kot dolgoletni predsednik GK Eagle Stane Bobnar, ki je najbolje odigral obe luknji. Kranjski golf & country klub je zastopala Ani Klemenčič.

Da gre res za pridobitev, v malem slovenskem golf svetu, je bil prihod sekretarja GZS Gorazda Kogoja, ki je pojasnil kakšni so pogoji, koliko metrov mora biti igrišče 9 lukenj dolgo, da bi dobili certifikat, da lahko začetniki na brdskih 9 luknjah lahko igrajo za pridobitev dovoljenja za igro, oziroma hendikep indeks. Je pa Kogoj dejal, da možnosti za to vsekakor so, odvisno od odločitev v JGZ Brdo.

Nove pridobitve je bil vesel tudi Tomaž Čadež, ki je dejal, da so za obe razgibani zelenici uporabili semena trav agrostis stolonifera, štartne prostore, tako za moške in ženske, pa so sejali bolj odporno, parkovno travo.

Brdsko kratko igrišče za golf ima po novem tudi dodatne, zelene oznake za igrišče pič in pat. Na odprtju je bil Roman Vrhunc, sekretar “pič in pat” zveze Slovenije. V koledarju imajo označeno, da bodo na Brdu odigrali državno prvenstvo.

Se pa že dolgo ve, da ima JGZ Brdo naravnost idealne pogoje za graditev velikega osemnajst lukenjskega igrišča. Brez velikih posegov.

Tekst in slike:

Mirko Kunšič


Okt 26, 2022