Od leta 2007 se na edinem igrišču v kontinentalnem delu Evrope, kjer se igra ženski major turnir, zbirajo najboljši mladi igralci iz Evrope in tudi ZDA ter Azije. Letošnja bera nastopajočih je bila nekaj manjša zaradi odsotnosti ekipe zunaj stare celine – prisotni so bili le mehiški golfisti a kar se tiče evropskih mladih igralcev, so bile na igrišču Evian Resort Club prisotne skoraj vse najboljše ekipe. Igrišče ob Ženevskem jezeru bo za vedno ostalo z zlatimi črkami zapisano v zgodovino slovenskega golfa, saj je junija letos prvo profesionalno zmago v evropski seriji zabeležila Pia Babnik, ki pri 17 letih ostaja ena najmlajših profesionalnih golfskih igralk na svetu.

Na letošnjem turnirju za mladinski pokal Evian v kategoriji do 14 let so nastopili tudi slovenski 14 letniki: Eva Kiri Fevžer in Zala  Jesih ter Jan Luka Šamec ter Blaž Pauletič. Pod vodstvom Aleša Gregoriča so se borili še z 12 ekipami in bili po dveh dneh še v igri, morda celo za uvrstitev med deset, a je na koncu vendarle zmanjkalo predvsem izkušenj, saj je igrišče Evian izjemno težko. Ekipno 13. mesto je verjetno kar realna slika naše najmlajše reprezentančne generacije, saj so pred nami Finci ušli za 23 udarcev, Mehičani pa že za 32. Zmaga je pripadla  Franciji 1 (654), druga je bila Francija 2 (665), tretja pa Italija (668). V tri dnevnem tekmovanju so se sešteli po trije najboljši rezultati za vsak dan, Slovenija pa je nabrala 749 udarcev.

Nekoliko bolje od fantov sta v dekliški kategoriji nastopili Zala Jesih (247), ki je bila 18., Eva Kiri Fevžer (259) pa je delila 23. mesto. Jan Luka Šamec (244) je bil 20, Blaž Pauletič (263) pa 26.

Aleš Gregorič je po tekmovanju strnil misli: »Igrišče Evian ima odličen dizajn, tako da vsako leto gosti številna tekmovanja na najvišjem nivoju. Slovenska mlada ekipa je imela odlično priložnost igrati s svojimi vrstniki na tako težkem igrišču in upam, da jim bo izkušnja koristila na prihajajočih mednarodnih tekmah. Za vse naše tekmovalce je bila to prva večja mednarodna tekma, igrišče pa od igralcev zahteva zbranost ter izjemno dobro kratko igro. Slovenska ekipa je zelo veliko udarcev izgubila na in ob zelenicah, saj so zelenice veliko bolj zahtevne kot jih imamo v Sloveniji. Verjamem, da so igralci lahko izkusili, kakšna igrišča in tekmovanja jih čakajo v prihodnosti. Hvala Golf zvezi Slovenije za finančno podporo in organizatorjem tekmovanja, da so vrhunsko izpeljali tekmovanje.«

 


Sep 25, 2021