Bolj razburljivega zaključka letošnjega evropskega amaterskega prvenstva za dekleta si ne bi mogli želeti.

 
Po štirih dneh tekmovanj in odigranih 72-ih luknjah na igrišču  Cubo Golf Ljubljana, v Smledniku, sta bili z 271-imi udarci izenačeni 17-letna Paula Shulz Hanssen in pet let starejša Francozinja Chloe Salort. Zanimivo, da je bila vse tri dni  v ospredju Avstrijka Emma Spitz, ki pa je zadnji dan, v slabih vremenskih razmerah, popustila in na koncu celo izpadla z mest, ki prinašajo medaljo, saj jo je prehitela še Salortova rojakinja Agathe Laisne.

Prav Agathe je bila ena od favoritinj za končno zmago, saj je odlično formo prikazala že konec septembra, ko je v švicarskem Lavauxu zmagala na profesionalnem turnirju serije Let Acces in tam v izločilnem finalnem obračunu premagala Pio Babnik in rojakinjo Agathe Sauzon.
Za zlato medaljo sta Paula in Chloe morali odigrati še dodatne tri luknje (7, 8 in 9), kjer je Schulz Hannsenova, s pregovorno nemško vztrajnostjo in umirjenostjo, dobila dve luknji, na sedmi sta bili izenačeni, in tako prišla do največjega uspeha v karieri. Sezona Paule Schulz Hanssen je več kot sanjska, saj je 17-letnica septembra osvojila zlato medaljo na mladinskem ekipnem evropskem prvenstvu na Slovaškem, kjer je v finalu proti Švedski imela odločilno vlog, pa srebrno medaljo s člansko reprezentanco, zdaj pa je dodala še največji posamični uspeh.

Simpatična Nemka je bila po evropskemu naslovu skorajda brez besed: »Ne morem verjeti. Dvojni evropski naslov! Lahko rečem le, da mi zmaga pomeni vse na svetu. In to, da lahko izkusim celotno stvar s temi ljudmi okoli sebe, je zame popolno. Sem več kot ponosna in neverjetno hvaležna za to, kar sem lahko tukaj doživela.«

Srečo in zadovoljstvo je, kljub rahlemu grenkemu priokusu, delila tudi Chloe Lasort: »Zelo sem vesela in srečna. Bila sem na vrhu, izenačena z najboljšim rezultatom. Seveda sem malce razočarana zaradi play off-a, ampak teden je bil izjemen. Hvala staršem, ki me priganjajo in bodrijo, hvala trenerski ekipi, pa ekipi univerze Kent State ter mojim reprezentančnim soigralkam, ki so me spodbujale zadnje v dvoboju proti Pauli. Hvala tudi Golf zvezi Sloveniji, kajti brez njih ne bi bilo prvenstva. Super ste.«

Slovenskim golfistkam se žal ni uspelo prebiti v finalni del prvenstva. Inji Fric je za finalni krog zmanjkal en udarec, Barbara Car je drugi dan pokazala, da zmore več, Neža Šiftar je odlično začela, a je bilo nadaljevanje malce slabše, med tem ko sta Lana Malek (dobra igra v tretjem krogu) in Tijana Jovićević Kovačič že v uvodnih dneh izgubili vse možnosti za napredovanje.


Na podelitvenem zaključku sta udeleženke pozdravila nekdanji predsednik Evropskega Golf Združenja (EGA) in predsednik Golf zveze Slovenije Žiga Osterc, hkrati pa oba poudarila odlično delo sodnikov, starterjev in vseh vpletenih, še posebej pa se je izkazala ekipa igrišča Golf Cubo, ki se je vse dni neumorno trudila, da bi bilo vsem udeleženkam kar se da prijetno. In tako je tudi bilo.

 


Okt 16, 2020