Tradicionalni zbor najboljših evropskih 16 letnikov imenovan European Young Masters, je bil tokrat na igrišču Linna na Finskem, ob jezeru Katumajärvi, nekje na pol poti med mestima Helsinki in Tampere. Vseskozi je prijetno poletne vreme spremljalo mlade golfiste, le zadnji so nebo prekrili oblaki, dež pa bil le dodatna ovira za mlade golfske upe. Igrišče Linna je bilo odprto leta 2005, danes pa je del tekmovalnega programa PGA evropske serije.

Slovensko četverico so zastopali: Eva Kiri Fevžer, Zala Jesih, Leon Car in Timon Svetek Zgonec. Kar pričakovano se je najbolje med vsemi pokazal Leon Car, ki je tri dnevno tekmovanje končal na T22 (+9). Leon je bistveno višjo uvrstitev zapravil uvodni dan, ko je potreboval 80 udarcev. Že naslednji dan je popravil rezultat s 75 udarci, tretji dan pa je igral odličnih 70 udarcev, kar je bil celo peti rezultat dneva. Razmišljanje Leona Carja po turnirju: »Zelo sem zadovoljen z rezultatom zadnji dan. Skozi turnir je bila igra dobra, žal se je uvodna dneva prikradlo nekaj napak, ki so me stale precej boljše uvrstitve.« Premierni nastop med evropsko elito je doživel Timon Svetek Zgonec, ki je igral stabilno (76, 80, 76) in na koncu osvojil T39 (+16) med 60 tekmovalci. Leon je v treh dneh zbral osem birdijev, Timon pa pet.

Najboljši rezultat je na Finskem dosegel Nizozemec Denny Kloeth (-8), ki je za seboj pustil Irca Jacka Murphya in lanskega prvaka Španca Jorgeja Siyuana Haoa (oba -6).

Timon Svetek Zgonec in Zala Jesih (stojita) ter Eva Kiri Fevžer in Leon Car

Dekliški naslov najboljše je prvič osvojila Perla Sol Sigurbrandsdottir (-2), kar je sploh prvi naslov za Islandijo v zgodovini. Na drugem mestu je bila Čehinja Kristina Lebova, tretja pa je bila Španka Anna Canado.

Obe naši mladi golfistki Fevžer in Jesih sta bili dokaj konstantni, brez večjih nihanj, a je bila skupna bera dovolj za 37. mesto Eve Kiri in T42 za Zalo. Prva je v treh dneh potopila pet birdijev, Zala pa tri, a je Zali v tretjem krogu na 11. luknji (par 4) uspel celo eagle. Eva Kiri Fevžer je po treh dneh dosegla rezultat +20, Zala pa +26.

Lani, prav tako na Finskem, sta bili Petra Balkovec in Ester Polak na podobnih mestih kot letos Eva Kiri in Zala, med tem, ko so fantje v zadnjih dveh letih bili korak do medalje. Lani je bil to Žiga Babnik, predlani pa Jaka Babnik. Tudi leta 2020 je bila Barbara Car povsem blizu vrhu.

Ekipno zlato medaljo je osvojila Češka, ki je zavoljo boljših rezultatov četrtih članov prehitela Španijo. Bronasto medaljo je osvojila Italija. Sloveniji sprva ni kazalo ravno najboljše, saj so slabši uvodni krogi tudi ekipo potisnili bolj v ozadje. S 13. rezultatom zadnji dan se je ekipa prebila na končno 18. mesto med 29 nastopajočimi reprezentancami. Leta 2021 je bila Slovenija 20., pred dvema letoma pa odlična deveta.

Končno oceno je podal trener reprezentance na Finskem, Matjaž Car: »Zadnji dan so naši golfisti pokazali veliko boljšo igro, kar je bilo dovolj za končno 18. mesto. To pa je tudi primerljivo z rezultati, ki jih dosegajo slovenski golfisti v članski konkurenci. Obe dekleti sta mlajši in bosta prisotni tudi prihodnje leto. Prepričan sem, da bosta obe konkurenčni evropskim igralkam. Za Timona je bila to prva tekma za slovensko reprezentanco, Leon pa je dokazal, da sodi v zgornji razred evropskega golfa v tej starostni kategoriji. Morda je bilo zanj v zadnjem času preveč turnirjev, ki so si dejansko sledili eden za drugim.«

European Young Masters, rezultati


Jul 25, 2022