36-letni Američan je osvojil drugi »Major« turnir, a zadnji v Augusti (Georgia), presega vse rezultate od kar je leta 2007 vstopil v svet profesionalnega golfa. Johnson je odraščal v Columbi-ji v zvezni državi Južna Karolina, kar je le uro vožnje od famoznega igrišča Augusta National Golf Club. 


Ko je v štiridnevnem tekmovanju z igriščem opravil s kar 20-imi udarci pod parom, kar je najboljši dosežek v zgodovini, se je ob bratu Austinu, ki je njegov  kedi že vrsto let, strl in celo zajokal. Čeprav je Johnson znan kot hudomušen in vedno prijazen sogovorec, ni zmogel zadržati čustev ob njegovi največji zmagi. »Nisem se mogel zadržati. Težko je bilo, zelo čustveno. Kot sem že rekel, meni to pomeni ogromno. Ne samo meni, tudi Paulini, družini. Oni vedo, da so to moje sanje, moja največja želja in da sem za to trdo delal vse življenje,« je po uradni razglasitvi in prvih intervjujih dejal Dustin, ki je zaročen s Paulino Gretzky, hčerko še bolj slavnega in legendarnega hokejista Waynea. Neizmerno čustveno je bilo takoj po zadnjem patu, ko je Paulina čestitala prvemu golfistu na svetu.


Masters v Agusti je zaznamovalo kar nekaj vrhunskih in zgodovinskih dosežkov. Johnsonu je po zmagi na odprtem prvenstvu ZDA leta 2016 uspelo osvojiti še drugi major, tokrat še bolj prestižni Masters. Z 20-imi udarci pod parom mu je to uspelo kot edinemu v zgodovini, kar še dodatno daje težo njegovi zmagi. Turnir je osvojil s petimi udarci prednosti pred Avstralcem Cameronom Smithom in Južnokorejcem Sungjaeom Imom ter osem pred Američanom Justinom Thomasem in devet pred Severnim Ircem Roryem McLiroyem. 


Dustin Johnson bi lahko igral tudi košarko ali odbojko saj v višino meri 195 cm in je drugi najvišji golfist z zmago na Mastersu po Georgeu Archerju (197cm), ki je v Augusti zmagal leta 1969. Veliko povedo besede lanskega zmagovalca Tiger-a Woodsa, ki je o Johnsonu dejal: »DJ je v golf prinesel atletiko in fizično pripravljenost. On je izjemen atlet. Ima neverjetno sposobnost ostati miren v najbolj kočljivih trenutkih. Mi, nekdanji prvaki, točno vemo, s kakšnimi čustvi se borimo na igrišču.«


Posebno mesto si ob postavljanju zgodovinskih dosežkov zasluži tudi Cameron Smith (skupno drugi), ki je vse štiri dni odigral z največ 69-imi udarci, kar se je zgodilo prvič v zgodovini Mastersa. Johnson je denimo Masters odigral s 65, 70, 65 in 68 udarci, Smith pa s 67, 68, 69 in 69.
 

Zelo dober je bil tudi Rory McLiroy, a le zadnje tri dneve. Irec je uvodni dan razočaral s 75-imi udarci, kasneje pa se je vsak dan dvigoval na lestvici. S 66, 67 in 69 udarci je celo prehitel Johnsona, a zaradi slabše igre je v prvem krogu  na koncu pristal na petem mestu.


Svoje mesto si zasluži tudi Tiger Woods, lanski zmagovalec Aguste in skupno zmagovalec kar 15-ih »major« turnirjev, ki je imel precejšnje vzpone in padce na minulem Mastersu. Najbolj očiten podatek sega na zadnji dan, ko je na znameniti 12. luknji potreboval kar 10 udarcev, a je na zadnjih šestih luknjah kar petkrat naredil birdie-a. Woods je letošnji Masters končal na 38.mestu, šest mest pred Collinom Morikawo, zmagovalcem prvenstva PGA v San Franciscu. Precej slabše od pričakovanj se je odrezal tudi Bryson DeChambeau, ki je zmagal odprto prvenstvo ZDA v Mamaronecku blizu New Yorka, saj je bil v Augusti le udarec boljši od Woodsa. 


Nov list v zgodovini golfa pa je spisal Nemec Bernhard Langer – dvakratni zmagovalec v Augusti, 1985 in 1993, ki je s 63-imi leti postal najstarejši tekmovalec, ki se je uvrstil v finalna kroga na Mastersu. Langer, katerega začetni udarci segajo do 230 metrov, kar je najmanj med vsemi finalisti, je zadnji dan igral skupaj z DeChambeau-om in ga tudi premagal. DeChambeau je znan kot lastnik najdaljših začetnih udarcev (povprečje 314 metrov), a je Langer pokazal in dokazal, da sta pravi občutek in natančen put bolj pomembna od česarkoli drugega. Bernhard Langer je letošnji Master zaključil s tremi udarci pod parom, na 29. mestu.   


Nov 17, 2020