Novo leto je vedno priložnost za inventuro in pregled zanimivih dogodkov v iztekajočem se letu. Teh seveda ni manjkalo tudi na golfskem področju...


Zgodovinski preboj Katje Pogačar

V zadnjih letih se slovenske igralke in igralci vse bolj uspešno udeležujejo velikih tekmovanj. Toda navkljub trdemu delu si do letošnjega leta še nihče ni uspel priboriti pravice do nastopanja na profesionalnih turnirjih najvišjega ranga. V mesecu decembru pa je na kvalifikacijah v Maroku veliki met uspel Katji Pogačar, ki je v konkurenci 106-ih igralk zasedla 19. mesto in tako dosegla zgodovinski uspeh. Slovenci bomo tako prvič lahko stiskali pesti za našo predstavnico med najboljšimi profesionalkami. 

Gneča na vrhu med dekleti

Na ženski profesionalni turneji LPGA je bilo letos zelo pestro, saj se je v vsega 23-ih tednih na prvem mestu skupnega seštevka zamenjalo pet različnih golfistk. Potem, ko je v mesecu maju po 85-ih tednih na vrhu prvo mesto izgubila Lydia Ko, so si status prve igralke izmenjale -  Ariya Jutanugarn, So Yeon Ryu. Sung Hyun Park in Shanshan Feng, ki je prestižen položaj nato obdržala do konca leta.

Nikoli ne reci nikoli!

Zdelo se je, da Sergio Garcia tudi sam ni več verjel v svoje možnosti in zmago na enem izmed štirih največjih turnirjev. Ampak letos je na najprestižnejšem med njimi, v Avgusti, končno pretrgal urok, ki ga je spremljal kot temna senca in z zmago uresničil svoje otroške sanje.

Novinec leta

Letošnje leto so s svojimi dosežki zaznamovali številni golfisti, toda v prav posebnem spominu bo gotovo ostalo Johnu Rahmu. Španski mladenič na začetku sezone (po le šestih mesecih statusa profesionalca) namreč ni bil uvrščen niti med najboljšo 125-ico na svetu, leto pa je končal tik pod vrhom svetovne lestvice. Na poti do končnega uspeha pa je dosegel tri turnirske zmage. Med drugim je v svojo vitrino pospravil tudi lovoriko, ki jo je osvojil na prestižnem turnirju DP World Championship v Dubaju.

Trije profesionalci so 18. lukenj premagali z 59. udarci

Na začetku sezone sta v razmiku osmih dni na turneji PGA ta fantastičen rezultat dosegla Justin Thomas in Adam Hadwin. Malce kasneje se jima je v tem ekskluzivnem klubu pridružil še Sam Saunders, ki je ta rezultat zabeležil v okviru Web.com profesionalen turneje.

Branden Grace je izboljšal rekord majorjev

Johnnyja Millerja mlajša generacija pozna predvsem kot odličnega komentatorja golfskih turnirjev. Malce starejši gledalci pa vedo, da je to golfist, ki je v zadnjem krogu Odprtega prvenstva ZDA leta 1973 18. lukenj premagal z vsega 63-imi udarci. Njegov rezultat je kasneje izenačilo 27 golfistov, toda nikomur se na enem izmed majorjev ni uspelo spustiti nižje. Vse do letošnjega leta, ko je za 18 lukenj Branden Grace potreboval vsega 62 udarcev. Zgodovinski podvig mu je uspel na Odprtem prvenstvu Velike Britanije na igrišču Royal Birkdale.

 

John Daly je znova stopil na vrh

Ameriški golfist znan po izjemno dolgih udarcih in izreku 'zgrabi palico in z njo raztrgaj žogo' v zadnjih letih ni več uspel najti forme kakršna ga je krasila v najboljših letih. V precejšnji meri tudi zato, ker je 'jezni gospod svetovnega golfa' dopolnil 50 let in se težko kosa z nekaj desetletij mlajšimi tekmeci. Kljub temu pa še vedno navdušuje gledalce, kjer koli se pojavi. John je v današnjem politično korektnem svetu namreč eden izmed redkih športnikov, ki so še vedno brez dlake na jeziku. Njegovi privrženci pa so imeli veliko razlogov za veselje v mesecu maju, ko je karizmatični Američan slavil prvo zmago v seniorski konkurenci in sicer na turnirju Insperity Invitational. Lahko bi rekli v sebi lastnem adrenalinskem slogu, saj je na zadnjih treh luknjah dosegel bugije, vendar je nato kljub vsemu stopil na najvišjo stopničko in dosegel svojo prvo turnirsko zmago po letu 2014.

 

Dominantni Bernhard Langer

Medtem, ko se John Daly šele privaja na tekmovalni ritem na seniorskih turnirjih, pa je v letu 2017 še eno dominantno sezono odigral njegov desetletje starejši tekmec, Bernhard Langer. Nemški veteran (v letu 1986 sicer prvi uradno najboljši golfist sveta) je namreč letos slavil 36. zmago v seniorski konkurenci, obenem pa je postal lastnik rekorda, saj se je veselil tudi svoje desete zmage na majorjih med veterani in s tem dosežkom na večni lestvici prehitel slovitega Jacka Nicklausa. 
 


Jan 03, 2018